RECENZE: Kevin Sands, Alchymistova šifra II. Znamení moru

Článek od: Petra Elen Mand... - 21.03.2019

Christophera prostě štěstí nemá v lásce. Sotva se na něj letmo usmálo, už rychle odvrátilo svou tvář. Pár týdnů po událostech prvního dílu postihla Londýn pohroma: mor. Lidé jsou zoufalí, umírají po tisících a lékárníkův učeň Christopher může jen přihlížet. Léky prodávat nesmí a řád mu nestihl přiřadit nového mistra. Pečuje tedy o dům zesnulého lékárníka Benedicta spolu s věrným přítelem Tomem a  kamarádkou Sally. Něco však pro lid londýnský udělat mohou, a tak se do pomoci pustí s veškerým svým elánem.

Když se vrátí Tom s Christopherem z nákupu, zjistí, že u nich v obchodě někdo byl. Zřejmě něco hledal, ale zametl za sebou důkladně stopy až na pár přeházených nádob, které v Christopherovi vzbudily podezření. Do zorného pole se dostane řád, který se shlukuje kolem Ptačího muže. Proroka, který ví, kdy a kde udeří mor. Den předtím totiž v obchodě byli jeho následovníci a naštvaně odešli poté, co jim Benedict odmítl prodat benátský sirup. Ve stejné době se objevuje Galén, mladý muž, jenž má skutečně fungující lék na mor!  Christopherovi to nejde do hlavy. Jeho mistr přeci hledal lék desetiletí, ale nikdy nic nenašel. Odpověď přesto najde v jeho zápiskách. Zjišťuje, že jsou tací, kteří dokáží využít zoufalství lidí a oklamat nejen je, ale i samotné radní a krále.

Kevin Sands přichází s druhým dílem své trilogie s podtitulem Znamení moru. Dění se opět odehrává v ulicích Londýna, setkáváme se se starými známými a Christopher je opět zatažen do záhady, která vyžaduje jeho logické myšlení. Tentokrát děj není tolik o šifrách. Tento díl je spíše detektivní román pro náctileté. Oproti prvnímu dílu je vše vleklejší. Nelze říci, že by román nebyl zajímavý a napínavý. Bohužel, Christopherovo neustálé váhání a rozjímání je místy poněkud únavné a ruší hlavní dějovou linii. Zápletka je stejně jako u prvního dílu originální a napínavá. Náznaky rozuzlení v knize sice jsou, ale chvíli trvá než si dáte dvě a dvě dohromady. Na druhou stranu existuje i možnost, že uvidíte souvislosti poměrně brzy a předběhnete samotného Christophera a to vás na konci nejspíš připraví o nadšení z geniality zápletky a wow efektu při rozuzlení. Kapitoly jsou stále členěny formou deníkových zápisků, místy obohacené o přehled statistik úmrtnosti. To v člověku umocní hrůznost moru, ale čtenáře zase tolik nezasáhne. Popisy moru a jeho příznaků jsou sice věrné, ale těžko říct, zda teenagerovi zvyklému na svět zombie, něco řeknou. Autor by mohl přitvrdit a více šokovat.

Design knihy je opět v rukách ruské ilustrátorky Olgy Zakis. Vzhled knihy zaujme na první pohled, krásně ladí s prvním dílem a zároveň hesla na obálce opět napovídají, co může čtenář očekávat. Kromě barevné záložky a vsádky žluté barvy, tedy odlišné od prvního dílu, je vše uvnitř knihy stejné. Oko se tedy pomalu ale jistě začne nudit a nadšení brzy opadá. Nepomohou ani úryvky z deníku mistra Benedicta či dopisy.

Druhý díl je jednoznačně slabší než první, ačkoliv autor znovu skvěle využil historické reálie a dobovou realitu pro účely knihy. Zápletka je také originální a napínavá. Co je tedy špatně? Stejný vzorec jako v prvním dílu. Chlapci se pohybují v podobném prostředí, dostávají za uši. Christopher stále přemýšlí, má rozuzlení na jazyku, ale doklepnout ho musí Tom nebo Sally. Ani Sally samotná děj příliš neoživí, byť se postará o pár humorných momentů. Protivníky jsou opět vychytralí dospělí muži a vše končí výbuchem, kde v troskách umírá jedna z postav. Kniha neurazí, za přečtení jistě stojí, ale lehce unaví. Doufejme, že sestupná tendence trilogie se nepromítne i do třetího dílu.


Kevin Sands
Alchymistova šifra II. Znamení moru

Vydavatelství: Fragment
Rok vydání: 2018
Cena: 289 Kč

Přidat komentář