KOMIKS: Znovuzrození hrdinů DC: Batman - Noc nestvůr

Článek od: Marek - 11.06.2019

"Pokračujte dál, nezastavujte se, tady není nic k vidění!"

Tohle není komisař Bullock odhánějící čumily z místa činu další záhadné vraždy. Nikdo nečeká na Batmana a Jimba G., aby spojili mozky dohromady a přes řetězec stop došli k vrahovi. Tohle je má dobrá rada, pokud byste procházeli kolem regálu a náhodou si všimli Noci nestvůr.

Děj knihy zapadá mezi události Detective Comics - Ve stínu netopýrů a DC - Syndikát obětí. Upřímně řečeno, není k němu moc co napsat. Začíná výstrahami před monstrózním hurikánem, který pravděpodobně bude nejhorší přírodní katastrofou, jakou kdy město zažilo. A aby toho nebylo náhodou málo, ze čtyř mrtvol ležících v márnici se stanou nestvůry, za které by se nemusela stydět ani hra Bloodborne. Samozřejmě je nezbytně nutné, aby byly větší než většina městských budov, se spoustou končetin a hlav. Není-li nápad, uděláme vše větší a hrozivější, ono se to už nějak ztratí. Jenže ejhle, chybí-li taková podstatná část, jako je pointa, pouhé efektní zpracování nestačí. A v tom vězí ten pověstný čoklík v hlíně. Přes všech 144 stran se táhne rubačka, která vypadá neskutečně kýčovitě a je úmorně nudná. Člověk by normálně takové spojení asi nečekal, ale je to tak.

Chvilka snahy alespoň trochu dodat postavám nějaké hlubší pozadí se ani trochu nevydařila. Propojení různých rádoby psychologických úvah je chatrné a nedává pořádně smysl. Snad by udělali lépe, kdyby se o nic takového ani nepokoušeli. Standardní záporák, který se "jen" snaží všechny zabít, zlomit přeživší a zničit město, které jej dostalo na dno, by byl mnohem pochopitelnější.
Navíc mě celou dobu neskutečně provokovala rádoby drsná neposlušnost zbytku týmu. Milion řečí okolo, pořád jen "On nevidí můj potenciál, já to zvládnu". Ano, autoři následně i naroubovali děj na tyhle pochybné projevy nedostatku morálky, působí to však křečovitě a nelogicky. Vyloženě jsem pak cítil zadostiučinění, když se to děckám ve spandexu vymstilo. Jediný, s kým jsem nadále mohl sympatizovat, byli Alfréd a Clayface. Jediné dvě postavy, které se držely své práce a odváděli ji dobře.

Co se týče vizuální stránky, nemůžu si pomoct, ale daný styl mi jednoduše nesedne. Jak samotná kresba, tak barevná paleta. Často zbytečně překombinovaná a zmatečná. Tato část je však opravdu hodně subjektivní a věřím, že se mohou najít i její příznivci.
Stále nemám pocit, že by se jednalo o "Ideální knihy pro nové čtenáře". Pro zkušenější v univerzu ano, ale nováčkům toho moc neřeknou a tato speciálně je pouze zahltí bezmyšlenkovitou akcí.

Roztrženo slepeno, pokud vynecháte Noc nestvůr, o nic nepřijdete, spíše získáte, a to čas, který budete moci strávit s lepší četbou. 
Tentokrát bohužel nemůžu knihu doporučit.

Znovuzrození hrdinů DC: Batman - Noc nestvůr
Steve Orlando, Tom King, Riley, Rossmo, Rodge Antonio, Andy MacDonald
Nakladatel: Crew
Překlad: Petr Zenkl
Redakce: Changer the Elder
Rok vydání: 2018
Počet stran: 144
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář