KOMIKS: Stjepan Šejič - Sunstone

Článek od: Petr Simcik - 08.08.2019

 

Recenzi na Sunstone bych mohl ukončit tím, že vás pošlu na nákup už jen kvůli nádherné kresbě. Stjepan Šejič má totiž úžasný cit pro barvy a Sunstone je toho krásným příkladem. Koneckonců kdo měl to štěstí, Sunstone a ilustracím kolem něj propadl už dávno, protože Sunstone se nejdřív objevil na Deviantartu https://www.deviantart.com/shiniez, kde jsou k vidění koncepty, making of, dodatečné krátké příběhy a další bonusy, takže kdo se chce nejdřív zdarma podívat, zda by se mu styl líbil, může zabrousit tam. Samozřejmě papír je papír a to, co se dostalo přímo do komiksu, je mnohem vypilovanější než ten surový internetový materiál. Přesto ten profil doporučuji. Kraťas o nakupování sado-maso pomůcek v kutilských potřebách je prostě úžasný. Ale zpět ke komiksu Sunstone tak, jak ho vydala Crew. Vizuál je prostě nádherný – možná už jste na jeho kresbu narazili v jedné epizodě Harley Quinn nebo v Pod křídly smrti – Sunstone je ale ještě o chloupek vymazlenější. Šejič využívá netradiční, do ruda zabarvenou paletu barev, která podtrhuje jak samotné téma, tak nahotinky, protože na dívky v červené a černé je radost pohledět, ale neopouští nás ani v částech normálního života a ani tam nepůsobí rušivě. Tahle jeho netradiční barevnost je také podtrhnuta tím, že Lisa je zrzka a není v tom sama.

Sunstone se sice tváří jako erotická literatura, se kterou se nám tu roztrhl pytel a nakladatelé poslední dobou vydají cokoli, kde je jen náznakem vidět bradavka, ale Sunstone je vlastně spíš vztahový komiks s velmi pozvolna plynoucím, poměrně obyčejným příběhem, který se může odehrát klidně v sousedním bytě a erotika tu působí jako velmi příjemná kulisa. Je to vhled do světa BDSM, který ale není primárně o bičování, svazování, bolesti, ale o důvěře, která tu má právě jméno Sunstone. Sledujeme submisivní Lisu, která se po internetu seznámí s Ally, která je spíš dominantní typ a dohodnou se na přetavení internetové reality ve skutečnost. Tím se společně s Lisou čtenář noří do malé BDSM komunity a sleduje několik příběhů o tom, jak kdo svou choutku objevil a poprvé ukojil. Postavy jsou úžasně a s citem napsané, jsou nervózní, nesmělé, jen tak si povídají a to je to, co je na tomhle komiksu tak super – teda krom košilatých a kalhotkových kreseb – to, že je přirozený a máte pocit, že někde sedíte a posloucháte pár kamarádek s BDSM zkušeností. Krom toho se možná přistihnete, jak zíráte v restauraci na nedaleko sedící slečnu, která ve 30 stupních nosí šátek a vy se usmíváte, protože se vám hned vybaví Lisin obojek.

Sunstone je komiks, který rozhodně není primárně určen k onanii, jako některé kousky, které tu vyšly nedávno – k čemu jinému tak Manara nebo třeba Justina asi může být, že? Je to komiks, který je o dobře napsaných přirozených vztazích a je to jemná sonda do duše a prostředí BDSM lidiček. Tedy těch normálních, co se jen svazují a latexují – na ty, co se probodávají háky a jehlami, tu naštěstí nedošlo a asi ani nedojde. Když k tomu přičteme úžasný vizuál a to, že nám za chvíli vyjde dvojka, není proč váhat.     


Originál: Sunstone 1

Autor: Stjepan Šejić
Nakladatel: Crew
Překlad: Changer the Elder  
Vazba: brožovaná
Stran: 244
Rozměry: 17 × 25,7 cm
Cena: 499Kč

Přidat komentář