Editorial: Odcházení

Článek od: Martin Stručovský - 01.12.2019

Vážení přátelé,

v kalendáři jsme právě přetočili na měsíc prosinec. Poslední měsíc v roce 2019 je tady a s ním i první adventní neděle. Nastává nejkrásnější a možná také nejhektičtější období v roce. Hospodyňky pomalu začnou péct cukroví, nákupní centra budou praskat ve švech… však to sami znáte dobře. A přitom všichni víme, že o tom tyhle svátky nejsou ani v nejmenším. Zkuste si místo hektiky a lítání po nákupech dopřát pár hezkých chvil s vašimi blízkými a víc než drahé dárky vymýšlet pod stromeček nějaké hezké drobnosti. Anebo si společně vyrazte do kina na nové Star Wars nebo si přečtěte nějakou hezkou knížku.

Úderem dnešní půlnoci ale nedošlo jen ke změně měsíců a k přípravě na Vánoce, ale také k něčemu dalšímu. Vážení přátelé, čtenáři, nakladatelé, redaktoři. Po dlouhém rozhodování a přemýšlení jsem se rozhodl, že opustím šéfredaktorské křeslo Sardenu.

Na Sardenu působím již desátým rokem a z toho sedm jako šéfredaktor. Když jsem přebíral před sedmi lety křeslo po Janu Pechancovi, začínal jsem tím novou etapu, jedno velké dobrodružství. Díky mojí skvělé redakci se podařila zrealizovat celá řada hezkých projektů a myslím si, že se nám podařilo vybudovat skvělou partu lidí, kteří rádi píši o fantastice. Ale každé dobrodružství musí jednou skončit. Tak jako Luke porazil Darth Vadera, Harry Voldemorta a Frodo vhodil Prsten do Hory osudu, tak i já jsem splnil svůj úkol. Shromáždil jsem skvělou partu nadšenců a vyrostl jsem s jejich pomocí v člověka, který pomáhá s výběrem knih i jinak než pomocí recenzí. Ale Sarden, na který jsem přestával mít čas kvůli dalším aktivitám, musí žít dál, aby tu byl dál pro své čtenáře.

Na tomto místě bych rád poděkoval vám, našim čtenářům, kteří se k nám každý den vracíte, čtete naše texty, občas napíšete nějaký komentář nebo upozorníte na nepřesnosti. V další řadě bych rád poděkoval nakladatelům, kteří nás celé roky podporují a díky kterým máme co číst. A v neposlední řadě celé svojí redakci za skvělou práci, předně pak Terce a Monice, které Sarden drží nad vodou dnes a denně.

Ale nekončeme tento úvodník smutně či snad se zármutkem. Vyhlížejme dopředu. Přesně za měsíc tu máme rok 2020. A s ním nového šéfredaktora. Respektive šéfredaktorku. Mým nástupcem se počínaje dneškem stala Monika Slíva Dvořáková a jsem přesvědčený, že Sarden se nemohl dostat do lepších rukou.

Krásný prosinec přeje

Martin František Stručovský

šéfredaktor ve výslužbě
 

Komentáře

Gratuluju! Vypadnout dřív, než se z šéfredaktora stane oběť, je umění.

Přidat komentář