EDITORIAL: Novoroční

Článek od: Monika Slíva - 01.01.2020

Začínají dvacátá léta dvacátého prvního století. Těm, kteří se narodili v tomto tisíciletí, na tom nepřijde nic divného, ale nám, co máme v občance letopočet s počáteční devatenáctkou a už něco pamatujeme, to přijde jako sci-fi. Kolik vynálezů a vymožeností, o kterých jsme četli, stále zůstává na papíře? Kolik filmů datovaných do těchto let, se postupně nenaplňuje? Na druhou stranu spousta věcí, které dnes v nějaké formě existují, vznikla nejdřív v hlavách spisovatelů nebo filmařů. Je těžké prorokovat, kam se pohne technologický vývoj, ale čím jsem si jistá, to jsou knihy. Jsou tu pořád a určitě budou i dál.

Co nám všem ty dvě dvacítky v letopočtu přinesou, je zatím ve hvězdách. Taky jak jinak, čtení budoucnosti vždycky patřilo do ranku fantasy a magii zatím nikdo prokazatelně neobjevil. My čtenáři máme k dispozici vlastní magii, magii písmen, a ta je pořád stejně silná a určitě bude mít co nabídnout i příští rok. A Sarden je tu od toho, aby vám v tom byl nápomocen.

Budeme pro vás číst, koukat se a recenzovat ve snaze umožnit vám co nejširší výběr ve čtivu, komiksech, hrách, filmech i seriálech. Plánujeme podobné projekty, jako byly ten prosincový s názvem Fenomén Novotný nebo akce BristolCon. Určitě se můžete těšit na další ročník Knihy roku Sardenu, na rubriky, které se objevily vloni jako Čteme si, ale i na nové věci, o nichž zatím nebudu moc mluvit, protože jsou ve fázi zrodu a není radno o nich plkat, abych je nezakřikla.

Děkujeme, že jste s námi. Tohle platí zejména pro naše milé čtenáře, jež se k nám vracejí a hledají u nás inspiraci. Platí to samozřejmě také pro všechna nakladatelství, která s námi spolupracují a poskytují recenzní a soutěžní výtisky pro všechny sardenské aktivity. A nesmím zapomenout na všechny redaktory, ať už jsou více, nebo méně aktivní a jakkoli přispívají k chodu našeho knižního webu, protože bez nich by to, ehm, nefungovalo.

Těšte se na věci příští (nejen tady, to dá rozum), zachovejte si nadhled a humor, bez kterých se v dnešní době dá žít jen velmi obtížně, a nám zachovejte přízeň.

Krásný nový rok! Ať je přesně takový, jaký si ho přejete.

Vaše Slíva
(pořád ještě novotou vonící)
šéfredaktorka
 

P.S. Čistě pro jistotu, kdyby náhodou někdo neznal ten vtip, který zmiňuju v perexu:



 

Přidat komentář