RECENZE: Neal Shusterman, Nimbus

Článek od: Ivet Křenková - 10.01.2020

Po osudovém zimním konkláve cechu smrtek se cesty Rowana a Citry nadobro rozdělily, přesto se ale učedníci ctihodného smrtky Faradaye v jednom bodě scházejí – chtějí v cechu nastolit pořádek.

Rowan se rozhodl stát se samozvaným poslem spravedlnosti, oblékl zakázaný černý plášť a z ústraní začal likvidovat smrtky, které již dávno zapomněly, jak tento úřad zastávat s úctou k obětem. Je z něj lidový hrdina, smrtka Lucifer. Citra, tedy mladší smrtka Anastázie, se přímo v cechu snaží o řadu drobných změn, které by vedly ke znovuobnovení řádu. Brzy ale zjistí, že to nebude tak jednoduché, žádná její snaha nemá dostatečné výsledky, a spolu se smrtkou Curieovou se dokonce ocitá v ohrožení života.

Nad veškerým děním trůní Nimbus, všemocný systém a zdroj veškerého vědění. Velice rád by Citře a svým způsobem i Rowanovi pomohl, nemůže se ale vměšovat do záležitostí cechu smrtek ani oklikou. Toto pravidlo není schopen porušit, jelikož jako systém je tak dokonalý, že sám sebe přelstít nedokáže. Občas se ale pokusí nalézt skulinky a ovlivnit tak některé události, proto povolává do služby Graysona Tollivera, se kterým má zvláštní úmysly.

Nimbus je druhým pokračováním knihy Smrtka autora Neala Shustermana a rozvíjí na první pohled dokonalý svět, který nastal po „věku smrtelnosti“. O cechu smrtek toho z prvního dílu víme dost, do středu pozornosti se tentokrát dostává právě Nimbus – něco jako obláček s blesky posazený na nebi, který pozoruje dění lidí, stará se o jejich blaho a řeší veškeré jejich problémy. Nimbus obstarává spoustu věcí – úřady, dopravu, zdravotnictví, školy, pořádek na ulicích, ale třeba i počasí a ekologii. Je dokonalý a neomylný, což se bohužel o cechu smrtek říci nedá. Smrtky fungují na vlastní pěst, není tedy divu, že se v jejich cechu probouzí typicky lidské nešvary jako marnivost, soutěživost nebo touha po moci. Nejen, že je cech názorově rozdělený na „nový řád“ a „starou gardu“ – do toho všeho ještě řeší řádění smrtky Lucifera a útoky na Citru a smrtku Curieovou.

Neal Shusterman dokazuje, že vytvořil komplexní svět, se kterým si umí vyhrát – v první Smrtce jej hezky načrtnul a v Nimbu se mu na něj podařilo přímo ukázkově navázat. Dozvídáme se malinko více o tom, jak samotný Nimbus funguje, prohlubuje se náš vztah k hlavním postavám, ale také poznáváme postavy nové, které jsou neméně zajímavé. U Citry a Rowana je patrný vývoj podle toho, jakým směrem se ubírá jejich život, takže vše působí logicky a promyšleně. Svět v budoucnosti je provázaný i díky detailům, které autor sem tam popisuje – zajímavé je třeba fungování tzv. tišících nanitů, které dokáži zmírnit jakoukoliv lidskou bolest. Je jednoduché si představit, že by tato technologie za několik desítek let skutečně mohla být vyvinuta.

V porovnání s první Smrtkou je na tom Nimbus ještě o něco lépe. Po dočtení je jasné, že musí následovat další díl a ze série se tím pádem pravděpodobně stane trilogie. Díky bohu je již pokračování s názvem The Toll na světě, takže můžeme doufat, že se brzy dočká i českého překladu.

Neal Shusterman: Nimbus

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2019
Počet stran: 440
Překlad: Petr Kotrle
Vazba: brožovaná
Cena: 399 Kč
 

Přidat komentář