KOMIKS: Znovuzrození hrdinů DC: All Star - Batman 2: Konce světa

Článek od: Marek - 06.02.2020

Pokračování Batmanova hvězdného výběru předkládá způsoby, jimiž by mohl skončit svět. Respektive svět takový, jaký známe, s lidmi. Snad by za zkázou mohla stát katastrofa? Nebo se toho úkolu chopí rychle se šířící virus? Či snad dnešní miliardové společnosti bude stačit pomatení, nejistota a strach, aby razantně snížila své počty? A neexistuje náhodou ještě jedna cesta k vymýcení? Nebyl by to příběh od DC, aby se to po vzoru Mythbusters nerozhodl některý padouch zjistit. Lidstvu k smůle, že ne úplně vítanou metodou. Tak začíná Batmanova honička po šňůře zloduchů, aby opět zachránil lidstvo před zkázou. Jenže to nejdříve nevíte. Linie vás nechá pěknou chvíli tápat a teprve poté naznačí - špicuj bulvy, v pozadí těchto na prvních pohled uzavřených setkání se táhne spojující nitka! A jako čtenář spadnete do knihy asi takto:

Nejprve nám autoři předestřou všechny výše zmíněné báječné perspektivy. V tu náhle se ale začne vtírat otázka, co s tím? Proč vidíme v těsném závěsu za sebou sled krátkých setkání s Mr. Freezem, Poison Ivy a Mad Hatterem? Ne, že by snad byly příběhy na takové intelektuální úrovni. Začínají a končí však tak neučesaně, až se o nich chce přemýšlet jako o uzavřených povídkách s přesahem a podprahovými informacemi, jež si má člověk sám domyslet. Jako by měly navodit v mysli čtenáře to správné prostředí pro katarzi, uvědomění si hlubších myšlenek, jež jsou v nich skryté.
Ledové setkání se odkazuje na básnické podání, jež může na první pohled zaujmout, během chvíle však začne obtěžovat. Dramatická gradace nedává prostor vysvětlení, co se vlastně v panelech odehrává, což navozuje falešný pocit, že o děj samotný snad ani nejde, že není podstatný a má pouze nést myšlenku.
Poněkud čtivější pouštní pasáž s Ivy má děj jasný. Hlavní zápletku však stále schovává, rozplývá se. Již jsem si říkal, že snad musím být neskutečný ignorant, když zcela nechápu to něco těžko uchopitelného, co se vznáší v prašné atmosféře děje. Ano, je cítit vibrující napětí mezi Batmanem a Pamelou, když probírají podrobnosti nově vypuknuté nákazy. Když se zaměřují na její první a nejsmutnější oběť. Zdá se mi však, že to nestačí. Že nastalá situace má potenciál a energii pro něco většího. Stále jsem nemohl přijít, pro co.
Mad Hatter do třetice mi pomotal hlavu úplně. Kombinace iluzí, barev a náznakového vyjadřování působila fantasticky a nepřehledně zároveň. Dotahoval své dílo skoro k dokonalosti, opravdu jsem stál o to nechat jej nastolit alternativní realitu, která by převrátila celý Batmanův svět naruby. A ejhle, ono k převratu opravdu došlo, jenže zcela k jinému, než jaký bych si přál.

Velké finále proměnilo zmíněnou nitku v kotevní lano a s razancí orchestrového virtuóze propojilo všechny tři roztříštěné příběhy. A tím jim v mžiku sebralo všechno tajemno, zahnalo podezření, že se jedná o něco hlubšího. To vše totiž bylo pouhé zdání. Doměnka, kterou podsouval styl, jímž byla setkání psána. Ono je totiž těžké se tomu dojmu ubránit, když se všichni chovají tak tajemně a vážně. Tvrdé masky místo tváří, ne lidi, toť porcelánové sochy. A pak přijde nepříjemná pravda, že to těžce prožívané napětí, vtírající se očekávání grandiozního odhalení, které málem donutí člověka zamyslet se nad svým životem, nic neznamenalo. Prasklo jako přefouknutý balonek a nezanechalo po sobě vůbec nic.
A když jsem si pak přečetl bubliny podruhé, přepadnul mě zvláštní dojem, že ty vznešeně se tvářící rozhovory vlastně nic neznamenají, neskrývají žádnou skutečnou myšlenku. A tedy... Už jste někdy zkusili vyprávět recept na guláš v latině? Asi se shodneme, že takový výstup může být na první pohled efektní, ale při pozornějším poslechu si uvědomíme, že je to jen načančaná snůška žvástů. A takto na mě po druhém přečtení působí i dobrá polovina druhého Batmanova All Star.

Přitom ale nemohu říct, že by byl vedoucí příběh Konců světa špatný. Že by nestál za přečtení a krátké zamyšlení. Rozuzlení sice zadupává potenciál jednotlivých částí a samotné není přelomové, celek ale patří k lepšímu průměru Batmanovských příběhů poslední doby. Navíc exceluje kvalitou kresby, která sice může občas působit mírně koženě, ale správně navozuje potřebnou atmosféru. Doplňující příběh je ucházející vata o sebepoznání a hledání svého místa ve společnosti. Ve výsledku vlastně moc hezká a povzbuzující pohádka, jež trošku poodhalí osobnost jednoho z členů Bat-týmu. Nezaujme ani neurazí, navíc sympaticky ťukne na vzpomínky na Květy zla. Kolem a kolem mohu All Star - Batman 2: Konce světa doporučit, pokud vybíráte v poslední tvorbě Temného rytíře. Lepší průměr, který alespoň pojímá poslední dobou ohrané téma ze zajímavější perspektivy. Škoda jen, že opětovné využití šablony nedovoluje rozvinutí dalekosáhlejšího dramatu.

Znovuzrození hrdinů DC: All Star Batman 2: Konce světa
Scott Snyder, Jock, Francesco Francavilla
Nakladatel:
Crew
Překlad: Petr Zenkl
Redakce: Changer the Elder
Rok vydání: 2018
Počet stran: 144
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč


 

Přidat komentář