KOMIKS: Motyková - Strychowská, Zaklínač: Z masa a ohně

Článek od: Karolína Poláčková - 13.02.2020

Jen málokterý fiktivní vesmír je teď tak živý jako svět polského Zaklínače. Poté, co především díky třetímu dílu videoherního zpracování masově prorazil do celého světa, jsme se dočkali slušné řádky dalších adaptací a zpracování do podoby různých médií. Včetně komiksu – tentokrát už počtvrté.

Předlohou komiksů je spíše než původní knihy právě populární Divoký hon. To je patrné jak na vizuálu komiksu, kde vzhled a design hlavních postav přímo vychází ze hry, tak i na struktuře a pojetí příběhu. Z masa a ohně dějově připomíná jeden herní quest o několika dílčích úkolech, kterými se Geralt musí prokousat k samotné podstatě problému. Při návštěvě proslulého města Novigradu zaklínač souhlasí s tím, že svému starému příteli pomůže s problematickou dcerkou. Údajně si po nocích zve do pokoje poněkud zvláštního nápadníka – dotyčný se totiž do její věže zvládá dostat i navzdory zamčeným dveřím a stráži stojící před nimi. Poněkud překvapený Geralt zjišťuje, že do celé věci je zapletený jeho přítel Marigold – a také kouzelná truhla neznámého původu. Když se kvůli této truhle Geralt s Marigoldem dostanou do cizí země, velmi daleko od severních království, ocitají se v nezáviděníhodném průšvihu.

Komiks si dává pozor, aby nezkřížil cestu s hlavním příběhem série – prostředí je prakticky úplně nové a neznámé, stejně jako většina postav. Celkově má příběh ráz epizodního dobrodružství, které nemá žádný velký dopad na osudy hlavních aktérů. Jedná se o takovou odpojenou cizokrajnou epizodku. Rovněž označení komiksu číslem čtyři se nevztahuje k dějové kontinuitě – stejně jako předchozí Geraltova dobrodružství ve světě vinět a bublin, i Z masa a ohně je plně samostatné.

Po vzoru Sapkowského původních povídek využívají autorky některých typických pohádkových motivů, tentokrát ale z východní, orientální hromádky. Příběh pak bohužel působí, jako by si autorky vystačily se základní charakteristikou postav ze Zaklínače a obecně využily jen několik známých fantasy archetypů. Z masa a ohně také nejde příliš do hloubky – ke čtení komiksu sice díky tomu není potřeba zvlášť hlubokých znalostí vědmákova světa, na druhou stranu ale může připadat vcelku plytký zarytým, věrným fanouškům, kteří pravděpodobně budou tvořit větší část čtenářů než úplní nováčci. Nějak se nelze zbavit pocitu, že jde spíš o takovou fanfikci, jejíž příběh by zvládl vymyslet mnohý nadšený fanoušek. Jako takový příběh rozhodně zvládne pobavit, ale jakmile jím prolétnete, nic moc ve vás po dočtení nezůstane. Ani atmosféra nebyla tak úplně “zaklínačská”.

Co se kresby týče, je velmi čistá, přehledná a snad až pohádkově pestrá – jen v některých scénách je bohužel možno si povšimnout, že ne všechny postavy zaujímají úplně přirozené postoje a šilhají nebo vypadají trochu zkrouceně. Jako celek se Z masa a krve čte dobře a velmi plynule – sednout si k němu může v podstatě kdokoli, a to i s naprosto minimálními znalostmi světa Zaklínače. Pro pravé hardcore fanoušky je to taková povinnost na zařazení do sbírky, která ale nic nového do světa oblíbeného vědmáka nepřináší. Rozhodně se nejedná o průšvih, spíš jen o takovou jednohubku, kterou rychle zhltnete a nezbude po ní nic moc jiného než lehká příchuť fanfikce na jazyku. 

 

Aleksandra Motyková, Marianna Strychowská – Zaklínač: Z masa a ohně
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 108, brož
Rok vydání: 2019
Překlad: Martin D. Antonín
Cena: 329 Kč

Přidat komentář