KOMIKS: Shea Fontanová - Mirka Andolfová - David Messina, Wonder Woman 5: Srdce Amazonky

Článek od: Ivet Křenková - 27.04.2020

Wonder Woman si chce po splněné misi dopřát trochu oddechu, ale když se s nejlepší přítelkyní Ettou vypraví na svatbu Ettina bratra, docela se to zvrtne. Útok šílené ženy na oslavě je jen začátkem boje o nejcennější věc, kterou Diana vlastní – její DNA, která z ní dělá Amazonku.

Lovci odměn číhají pomalu na každém kroku a všichni chtějí získat odměnu, která byla za dopadení Wonder Woman vypsána. Samozřejmě existuje hned několik scénářů pro to, co s Dianinou DNA udělat, nabízí se vyvinutí léku nebo třeba vytvoření armády superhrdinů. Zvláště když se Diana dozví o tom, že by její genetická informace mohla mít léčivé účinky, sama zvažuje, že tím lidstvu pomůže. Jak už to tak ale bývá, vidina moci v rukou některých lidí nevěstí nic dobrého.

Páté pokračování Wonder Woman s názvem Srdce Amazonky obsahuje nejen sešity 26 až 30, ale také první sešit ze série Wonder Woman: Steve Trevor a příběhy z Wonder Woman Annual č. 1. Po čtvrté Boží hlídce, která byla zajímavou mezihrou s osudy záporačky Veronicy Caleové, se konečně vracíme k hlavnímu příběhu. To ale ještě neznamená, že se máme na co těšit, protože Srdce Amazonky je spíše další oddechovkou před tím, než celou sérii na dalších dvacet sešitů převezme James Robinson. Nebudeme ale předbíhat.

I když si akce užijeme poměrně dost a scény s lovci odměn jsou zábavné, Shea Fontanová se evidentně zaměřuje na jiné aspekty Wonder Woman. Na docela okoukaném příběhu s šílenou doktorkou, která se chce stát kopií mocné Amazonky a ukrást Dianě aspoň kapku krve, autorka poodkrývá smýšlení Diany a její dobrosrdečnou (až lehce naivní) povahu. Do hry se také konečně vrací sympaťák Steve a s Wonder Woman mají zase trochu času na sebe. Konkrétně sešit, ve kterém se dozvídáme Stevovo tajemství, je tím nejlepším z tohoto komiksu. Za vyzdvihnutí stojí i poslední sešit, který nám servíruje různé příběhy s Dianou v hlavní roli, nápaditý nejen svou kresbou je zvláště ten z prostředí Japonska.

Kresba je kostrbatá napříč celou sérií Wonder Woman ze Znovuzrození hrdinů DC a občas je vidět velký rozdíl mezi styly jednotlivých kreslířů, kteří se k sérií dostanou. V Srdci Amazonky se opět ukázala třeba Mirka Andolfová, jejíž kresba je docela dynamická, ale v detailech ledabylá. Obličej Diany tak vypadá jinak skoro na každém panelu a tam, kde ji vidíme bez typické čelenky, je hrdinka skoro k nepoznání. Dobře jsou ztvárněny akční scény a styly ostatních kreslířů už tolik nevybočují.

Hlavní příběh je bohužel okoukanou klasikou, která nemá čím překvapit – ukazuje pokus o ukradení DNA, nelehké žití superhrdinů, žádné naděje pro normální život bez pronásledování. Přesto ale má své kouzlo díky tomu, že odhaluje něco ze samotné Diany, která zůstává sympatickou hrdinkou se silnými sklony ke konání dobra. Srdce Amazonky je dobře napsaný komiks, zkrátka jen nepřináší ani zlomek něčeho zásadního, co by se mělo projevit v dalších pokračováních. Každopádně si Diana dokáže vaše srdce získat podobně, jako si celé lidstvo získalo to její. 


Wonder Woman 5: Srdce Amazonky
Scénář: Shea Fontanová a kol.
Kresba: Mirka Andolfová, David Messina, Christian Duce a kol.
Nakladatelství: Crew
Překlad: Kateřina Tichá
Série: Znovuzrození hrdinů DC
Vazba: brožovaná
Rok vydání: 2019
Počet stran: 176
Cena: 299 Kč
 

Přidat komentář