RECENZE: Kristýna Sněgoňová, Město v oblacích

Článek od: Tereza Kadečková - 18.08.2020

Žít v oblacích, nebeské zámky... obě tato přirovnání evokují něco krásného, pozitivního a smyšleného. Město v oblacích je takové. Jeho obyvatelé uprchli před katastrofou na povrchu a teď již léta žijí mezi mraky. Všechno je dobré. Všechno je krásné. Všichni mají co jíst a nikdo se nechce vrátit na povrch. A kdo snad tvrdí opak, toho místní policie rychle umlčí.

Polis, město stojící na obrovské konstrukci vyvolává myšlenku budoucnosti. Technologie, o kterých se nám může jen zdát. Ale Sněgoňová nám dává nahlédnout do města, ve kterém neznají ani elektřinu a rozdíl mezi životem obyčejných lidí a šlechty je propastný.

Po Krvi pro rusalku a Zřídlech Kristýna Sněgoňová opět dokázala, že umí psát výborné postavy. Protagonista, vrchní vyšetřovatel Lewenhart, je oddán císaři, udělá pro něj vše, i když to vrhne na jeho čest stín. Myslí jen na rozkazy, a to i tehdy, když čelí důkazům, které jsou schopné mu zničit celou představu o životě. Jeho nový vyšetřovací tým mu nedůvěřuje, pomalu se ale sžívají, obzvlášť když jsou předhozeni situacím, kde musí spolupracovat. Jejich vztahy jim věříte a máte pocit, že čtete o skutečných lidech.

Postapokalyptický svět už je běžnější – lidi to přehnali s technikou a zničili si jediné místo k životu. Spíš než na život na zhroucené Zemi se tak autorka zaměřuje na lidskou víru a snahu chránit se navzájem i za cenu obětí. Právě to oživuje i na první pohled obyčejné postapo. Autorka nám dává nahlédnout i mimo pohled hlavního hrdiny přes útržky textů na začátku každé kapitoly, které představují svět zase z jiného úhlu.

Sněgoňová taky skvěle vyobrazila v textu pocity. Když vás má mrazit, opravdu vás mrazí. Když máte postavy litovat, děláte to. Důvěřujete a nenávidíte tak, jak autorka zamýšlela. Co víc si může autor přát. Město v oblacích je z pera Kristýny Sněgoňové už třetí kniha a nebojím se říct, že zatím nejlepší. Nemá kostrbatou stylistiku jako Krev pro Rusalku, příběh je jasnější a detailnější než Zřídla, a ač jsou všechny knihy zajímavé a zábavné, Město v oblacích prostě dokazuje, že se autorka vypsala.

Nechte chvilku hlavu v oblacích a ponořte se do knihy. Slibuji, že se vzdušné zámky rozpadají snadno a rychle, a je to velmi napínavý a naplňující zážitek.

 

Město v oblacích

Autorka: Kristýna Sněgoňová

Nakladatelství: Epocha

Vazba: Brož.

Počet stran: 552

Rok vydání: 2020

Cena: 399,-

Přidat komentář