Sardenské tipy pod pandemický stromeček

Článek od: Redakce - 05.12.2020

Jestli budou letošní Vánoce na sněhu, nebo na blátě, to vám neřekneme. Můžeme vám ale poradit, co si přát a/nebo někomu nadělit pod stromeček. Naštěstí mají intermetová knihkupectví stále otevřeno a teď je ten správný čas, kdy objednat, aby vám kurýři, zásilkovny a jim podobní doručovatelé stihli všechno včas doručit.

EDIT: Mezitím se nám, díky nadpřirozeným silám, i ta knihkupectví zase otevřela!!!

Letos se nebudeme striktně držet jen přečtených knih. Každý z redaktorů přihodíl aspoň jedno svoje přání a samozřejmě vám taky napsal, proč si to či ono přeje. Nechte se inspirovat, napište Ježíškovi, nebo si rovnou klikněte na nějaký e-shop a objednejte si, po čem vaše čtenářské srdce zatouží.

SLÍVA

Kamenné nebe

N. K. Jemisinová

Letos jsme se dočkali závěrečného dílu trilogie Zlomená země a závěr to byl vskutku velkolepý. Pokud vás už z principu odrazují všechny nálepky vynášející jakoukoli knihu do nebe, protože máte strach, že je to zase jen přestřelená reklama, tak... u téhle trojice knih jim prostě věřte. Vykašlete se na ty, kteří v příběhu hledají ekologii, feminismus, rasismus a bůhví co ještě. Ono to tam asi všechno je, ale nic z toho není prvoplánové. Je to „jen“ součástí velkolepého příběhu o apokalypse, která se opakuje. Znovu. A znovu. A znovu. Jednou to musí všechno skončit a čím hlubší kořeny, tím větší síla je potřeba k jejich vytržení. Neotřelé vyprávění, zajímaví hrdinové, co se mění v průběhu času, fantastický svět s vlastní magií, vynikající překlad, to prostě chcete.

Království Dutců

K. Jane Buxton
Je úplně jedno, jestli jste znalci a fajnšmekři postapokalypsy, nebo jestli s ní teprve začínáte, tahle kniha není žádná tuctovka. Mám ráda postapo, ale nemusím zombíky. V Království Dutců jich běhá dost a vůbec mi tu nevadili. Nejsou totiž podstatní. Výborně napsaná vraní road movie za záchranou světa jako takového, to nemáte každý den. Jo, jo, čtete dobře, je tam vraní. Vypravěčem příběhu je vrána (tedy vráňák), který vyrostl mezi lidmi a sám se považuje napůl za mamlase (jak lidem láskyplně přezdívá) a nechce se smířit s faktem, že se v přímém přenosu účastní vyhynutí lidstva a že napříště už budou Zemi vládnout jen zvířecí druhy. Napínavý, děsívý, dojemný i poetický, to všechno je příběh, jenž vám povypráví ST, vrána, která chtěla zachránit lidstvo. Mimochodem tady se překladatel taky musel pěkně vyřádit a rozšířit si obzory v zoologii a dalších obzorech.

Knih, které bych si chtěla přečíst je téměř nekonečná řada. Spoustu si jich půjčím v knihovně, ale na Vánoce píšu Ježíškovi. Letos třeba o čerstvě vydanou povídkovou sbírku Vrchol vulkánu od Harlana Ellisona, chybějící díly thrillerové série o soukromém vyšetřovateli Davidu Rakerovi od Tima Weavera nebo o Pátrání po Silvestrovi od Jana Beránka, což sice není fantastika, ale jinak je to prý fantastická kniha.

FRANKIE

Hlavně klid

Vánoce jsou svátky klidu a taky časem deskoherní zábavy. Uvidíme, jak nám setkání s přáteli dovolí PES, ale je třeba být připraven. Párty hra Hlavně klid je super příležitostí, jak se dokonale odreagovat od všedních starostí. Nejvíc si ji užijí soutěživí lidé, kteří mají bleskové uvažování. Samotný herní princip je jednoduchý. Když na vás přijde řada, snažíte se co nejrychleji odpovídat na dva typy otázek – ústně a zároveň skládáním odpovědi pomocí písmen na kostkách. Zní to jednoduše, ale při běžící časomíře, sledujících spoluhráčů, snaze přemýšlet… věřte, že to jednoduché není. V dalších kolech musí ještě aktivní hráč hlídat, případně odhadovat časomíru a to už je vyloženě masakr. O to více se baví ostatní hráči. Samozřejmě do té doby, než na ně samotné přijde řada.

Odysea

A co bych rád našel pod stromečkem já? Karetní deskovku Odysea. Stát se astronautem a hledat devátou planetu naší Sluneční soustavy, to zní hodně dobře. Kooperačka na 20 minut a až pro pět hráčů a 50 herních misí, to jsou další argumenty, které mé přání podporují.

ELEN 

Duchové rodiny Folcroftů

Vánoce jsou svátky klidu a pohody, proto jsou u nás horký čaj, teplé ponožky a dobrá kniha nutností. Tato je pokračování série Strašidelné domy od Darcy Coates, které jsem propadla. Styl autorky se vyznačuje hororovým nádechem, kde se mísí racionalita hlavních postav s nadpřirozenými jevy. Postavy jsou realistické a uvěřitelné. Děj svižný a propracovaný, aniž by zabíhal do zdlouhavých a nudných detailů. Rozuzlení jsou překvapivá a propracovaná. Zkrátka doufám, že i v tomto díle si autorka udrží svůj standard a je na co se těšit.

Jak myška hledala kamarády 

Novinka od Niny Mav Hrovatové s krásnými ilustracemi je poučná nejen pro děti, ale i pro dospělé. Věřím, že mé 2,5 leté dceři udělá radost, až ji najde pod stromečkem. Krátký srozumitelný příběh s přidanou hodnotou, kterou je poučení v praxi ukázané na vztazích zvířátek. A když nebude zrovna nálada na čtení, na bohatých ilustracích si popíšeme barvy a případně malá povypráví, co tam vidí.

IVET 

Watchmen – Strážci

(Dave Gibbons, Alan Moore)

Nakladatelství BB/art letos v září vypustilo už čtvrté vydání této legendy a komiksové bible. Pokud tedy kolem sebe máte fanouška komiksů, který se Watchmenům zatím vyhýbal, rozhodně doporučuju zainvestovat a knihu mu koupit. Když neberu v úvahu komiksové série, tak by Watchmeni byli na mém komiksovém žebříčku na prvním místě (a mezi sériemi by se dostali minimálně do top 5). V komiksu najdete všechno: humor, akci, propracované detaily, důmyslně napsané postavy a rozsáhlý příběh, který vás bude bavit.

Démonologové

(Gerald Brittle)

Kdo by neznal Eda a Lorraine Warrenovy. Pokud vám tihle dva přeci jen unikli, jde o manžele, kteří opravdu žili a vyšetřovali paranormální jevy. Jejich muzeum je prý nabité negativní energií, protože jsou v něm samé démonické předměty, mezi kterými se nachází třeba i panenka Annabelle. Kniha Démonologové pojednává o případech, které dvojice za svůj život vyšetřovala. Pokud vám jména přeci jen něco říkají, možná je znáte z filmové série V zajetí démonů. Rozhodně bych se nezlobila, kdyby mě Ježíšek chtěl trochu postrašit a tuhle knížku mi nechal pod stromečkem. 

MONIKA

Prokletá věž

Příjemně svižná a čtivá záležitost české autorky Michaely Merglové. Potěší nejen fantasy nadšence, ale i čtenářské duše, které tomuto žánru sice příliš neholdují, ale dobrou dobrodružnou knihu si nenechají ujít. Boj dobra se zlem, sympatičtí hrdinové, přátelství, láska, napínavé akce i nějaké to krveprolití a navrch pořádná dávka humoru. Je tady zkrátka všechno, co má správný příběh mít.

Rod země a krve

Čtenářky mladší věkové kategorie (pánové prominou, ale tohle je vážně cíleno na něžnější pohlaví) jistě ocení novou knihu Sarah J. Maasové. Tato autorka si získala davy nadšených fanynek především sériemi Dvůr trnů a růží a Skleněný trůn. V první knize série Půlměsíční město otevírá zcelý nový svět a zbrusu nový příběh. Jinak ale zůstává vše, co činí knihy Sarah J. Maasové tak přitažlivé. Sympatická hlavní hrdinka, magie, nadpřirozené bytosti a samozřejmě milostná linka.    

Volání vlka

Své čestné místo v mém seznamu knih poslanému Ježíškovi má rozhodně první díl nové série Čepel krkavce od Anthonyho Ryana. Opět se do hry vrací Vélin al Sorna, jehož osudy jste sledovali ve veleúspěšné trilogii Stín krkavce. Anthony Ryan je vynikajicí vypravěč a dokáže vtáhnout do děje natolik, že chcete jen sedět a číst. Vzhledem k tomu, že Vánoce jsou k této činnosti velmi příhodná doba, se tato dobrodružná fantasy jeví být skvělým dárkem.

Legendy: Praga Mater Urbium

Druhý díl pražských legend. Další z knih, u kterých opravdu doufám, že je Ježíšek neopomene. A to hned z několika důvodů. Za prvé, obálka od Tomáše Kučerovského je prostě dokonalá. Za druhé, tolik povídek od českých autorů zvučných jmen v jedné knize se jen tak nevidí. A za třetí, Praha je prostě srdcová záležitost a její tajuplná atmosféra přímo vybízí k tomu, aby se v ní odehrávaly nejrůznější fantaskní příběhy. 

FILIP ROHÁČ

Cyberpunk 2077

Videoherní miláčkové CD projekt RED z řad našich polských sousedů se globálně proslavili jak svou nepřekonatelnou péčí o zákazníky, tak zvláště videohrami ze světa Zaklínače (bez kterých by nový netflixový seriál sotva kdy vznikl). Teď se vydávají do světa snad ještě brutálnějšího, šílenějšího a o poznání rozzuřenějšího – do Night City roku 2077. Pokud nejste kyborg nebo aspoň geneticky modifikovaný mutant, šance na přežití máte mizivé. V opačném případě můžete dělat doslova cokoliv – krást auta, vraždit za peníze, navštěvovat nevěstince a někdy se snad dostanete i k hlavnímu příběhu. A hraje v tom Keanu Reeves (!!!). Videohru s úchvatnou grafikou nám vývojáři slibují již po celou koronu a zřejmě si dávají hodně záležet, aby vyšla bez bugů. K Vánocům bychom ji snad dostat mohli. A já bych si nádavkem přál ještě mašinu, na které Cyberpunk budu moct rozjet.

Eric Powell: Goon (kterýkoli díl 0–9)

Budete se smát. Smát, až se budete za břicho popadat. A pak se budete stydět. Strašlivě stydět, protože tenhle komiks je tak drsný, smutný, epický a zároveň ubohoučký, až je vlastně humorný. Aspirant na parodický seriál neskutečně podivného rázu. Za mě jedna z nejdivočejších a nejparádnějších jízd grafického seriálu od dob sešitu „Rychlé šípy: Jak to bylo doopravdy?“. Teď navíc ve slevě za polovic.

Boccaccio: Dekameron

Jasně, není to fantasy, není to sci-fi, dokonce to není ani horor. Je to spíš hromada erotiky, něhy, přátelství a… epidemie. Vážně si myslíte, že procházíme krizí, která v historii nemá obdoby? Možná leda v tom, že za časů renesance neměli MS Teams. Co měli (i když si většina lidí středověk představuje jako tisícileté období inkvizičního temna), byla otevřená mysl, krásný nový věk, pivo místo vody a hlavně láska k životu, humoru a lásce samotné.

… a na závěr:
Ačkoli jsem prvních pět dílů nečetl a seriál nezkoukl, za všechny kamarády bych jako pokračování svých dětských vánočních přání (jako malý jsem chtěl opravdický světelný meč a herypotrovu hůlku) rád dostal Vichry zimy George R. R. Martina, abychom tuhle zpropadenou kapitolu světové fantastiky mohli už konečně uzavřít a pohnout se z místa. Ha ha ha, tak jsme se zasmáli!

ENA

Hoci to na začiatku roka vyzeralo s vydávaním kníh dosť biedne, sama sa nestíham čudovať, koľko sa toho nakoniec na pulty kníhkupectiev dostalo. V papierovej forme či aspoň ako e-booky. Priznám sa, že som trošku nerozhodná, pretože to vyzerá tak, že tento rok sa vydávali takmer samé super knihy a keby som odporučila len tie, ktoré som zatiaľ zrecenzovala, bolo by ich vyše šesťdesiat. Takže musím vybrať tie naj. Ale ktoré? Babo raď! 

Šedá D. Váchu sa odohráva v akejsi alternatívnej realite, kde máme stále Československo, ale všetko je akési iné. Nehoda v jadrovej elektrárni otvorila štrbinu do inej reality a tou teraz preniká šedá. Čo to je, nikto nevie. Táto matéria ale vyvoláva u niektorých jedincov silné mimozmyslové vnímanie a isté schopnosti, ktoré by rada využila armáda.  

Podobne ladená je Říše od R. Bureše. Ocitáme sa v realite, kde II.svetovú vyhral Hitler a stal sa z neho pán sveta. Za veľkým múrom žijú ľudia bez vzdelania, uvrhnutí do pomerov, aké boli v stredoveku. Je tu ale pár ľudí, ktorí by mohli zabrániť hroziacej III. svetovej. Podarí sa im to? Bureš patrí medzi mojich obľúbených autorv a každé jeho dielko je o niečo lepšie, temnejšie a bezvýchodiskovejšie. Ale taký je občas aj život.                                                                                                                                                                               

Ďalší môj obľúbený autor je Oskar Fuchs, ktorému tento rok vyšiel román Leichenberg. Je to postapo, Čechy zničené vojnou a osamelý pomstiteľ, Leichenberg, ktorého si do parády zoberú dámy z VPS. Dostane krásny nový obojok a naučí sa olizovať lodičky a poslúchať rozkazy. Ale je to tak naozaj?

Nájezdník z Pustiny je pomerne nová vec. Autorom je T. Sekerka a je to postapo v štýle Mad Maxa. Pustina, slnko ľudia nevideli už celé desaťročia. Kto chce prežiť, musí sa naučiť vracať údery a strieľať rýchlejšie, ako jeho protivník. Prípadne sa môže uchýliť do veľkých miest, kde ale vládne nadnárodná spoločnosť, ktorá pomocou siete riadi všetko a všetkých.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

I. M. Banks a jeho Hráč je sci-fi. Zaletíme si do ďalekého vesmíru, kde rozohráme partiu hry, v ktorej ide o česť, postavenie ale najmä o život. Dokáže náš ľahkomyseľný hráč vyhrať partiu proti bytostiam, ktoré sú v nej trénované od detstva? Ak nie, možno zomrie. Bude to dostatočná motivácia?                                                           
J. L. Cambias nás v románe Jejich moře zavedie na dno ľadového oceánu kdesi vo vesmíre. Žijú tam zvláštne bytosti, ktoré netušia, že okrem nich ešte niekto žije na ich planéte, a dokonca ich skúma. Čo sa stane, keď sa zamiešajú do konfliktu pozemšťanov s ďalšou vesmírnou civilizáciou?                                                                
Konečne sme sa dočkali aj pokračovania vynikajúcej série Algor od J. Hlávky a J. Vybíralovej s názvom Chlad chiméry. Dobrodružstvá našich obľúbených hrdinov pokračujú, konečne sa mnohé veci vysvetlia, no keďže nás čaká ešte jedno pokračovanie, autori nám niektoré veci zamotali, nasadili do hlavy kopu otázok a načrtli nové problémy.    

C. Mellick III a Plyšákokalypsa. Tak toto je totálny úlet hodný autora bizarofantasy. Skvelý príbeh, kopa nežných plyšákov, ktoré vám ale rozstrieľajú prdel v tom okamihu, keď vás zbadajú. Toto sa ťažko opisuje, to si treba prečítať.                                                                   

Tramvaj č. 1852 je akousi poctou Lovecraftovi. E. Lee sa vžil do kože tohto známeho autora hororov a napísal príbeh odohrávajúci sa v dvoch dimenziách. Autor erotickej poviedky sa dostane do bordelu, kde vám dievčatá splnia každé prianie, čas akoby stál a električka vás zavezie medzi Prastarých, ktorým na vašom živote vôbec nezáleží.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

S. Chbosky a Imaginárny priateľ je horor na takmer sedemsto stranách. Vy ale celý ten čas budete sedieť, okusovať si prsty, čítať neuveriteľne akčný dej a báť sa, že aj vo vašej hlave sa ozve akýsi zvláštny hlas, začne vás svrbieť telo a z najbližšieho lesa vyjde malý chlapec, ktorý bude chcieť, aby ste mu pomohli postaviť domček na strome.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Okrem týchto románov sú výborní aj Psí vojáci od A. Tchaikovskyho, Táto krajina nie je pre slabých od L. Štiblaríkovej, Běsi temného hvozdu od P. Jaroňka, Yoon Ha Lee a Liščí gambit, P. F. Hamilton a celá jeho séria Jidáš zbavený pout, M. Pech a Dítě tmy a mnohé ďalšie.

Dúfam, že si niečo z mojej ponuky vyberiete a najmä, že s knihami budete rovnako spokojní ako ja. Recenzie na väčšinu z nich nájdete aj na stránkach nášho webu. Mne už zostáva len vám popriať krásne čítanie.   

JAN KŘEČEK

Většina mých doporučení by měla nést názvy jako „Co bych chtěl přečíst“, „Co plánuji přečíst“, „Co jsem ještě nestihl přečíst“ a „O tomhle psali, že je to dobré“. Knih je moc, času je málo – a prostor na nářky je, jak vidno, vždy. Dva tipy z přečteného:

Pavel Bareš

Meta

Na Sardenu se nám Meta pořád točí. Moje recenze, teď nově recenze Filipa Roháče, zmínil ji Martin Stručovský v knihkupeckých tipech, zmínila ji Jana Jůzlová v Radostech… V české fantastice určitě jedna z událostí roku. Zajímejte se o superhrdiny. Superhrdinové se zajímají o vás. Superhrdinové jsou taky jenom lidi…

Hranice lesa

Vratislav Kadlec

Anotace říká, že je to něco mezi Bubáky pro dnešní den Karla Michala a povídkami Jorge Luise Borgese. A ono to tak opravdu je! Jemné i drsné povídky s obyčejnými i neobvyklými náměty, vždy nějaké podivuhodné nadpřirozeno, trochu jako finské podivno, ale v českém hávu.

A nějaké tipy z nepřečteného:

Jako obvykle budu doporučovat nakladatelství. Jednak Gnóm! (sbírka povídek Ursuly K. LeGuinové Gwilanina harfa a jiné povídky právě vyšla, Americká modlitební příručka Luciuse Sheparda mi už dlouho leží na poličce), jednak Planeta9 (k vydání se blíží Chmurný válečník Alistaira Rennieho). No a konečně taky vyšel objemný svazek povídek Harlana Ellisona Vrchol vulkánu (nemluvě o takřka paralelně vydaném povídkovém souboru Nemám ústa a musím křičet). Jo, a nový román vydal František Novotný! Jmenuje se Dryák a už ho mám doma, ale než já se k tomu dostanu… A to by mohlo stačit, nebo se zase rozepíšu a nebudu vědět, kdy přestat…

KAROLÍNA

Nejlépe chutná za studena (Joe Abercrombie)

Není to poprvé (a zcela jistě ani ne naposledy), kdy v souvislosti s tipy na čtení doporučím kousek od Joea Abercrombieho, těžko si však pomoci. Nejlépe chutná za studena je skvělý tip i pro někoho, kdo nezná předcházející trilogii První zákon, ba co víc, i pro lidi, kteří obvykle nepreferují fantastiku. Příběh o pomstě, jemuž vévodí špinavost, šedá morálka, a především útrapy postav tak reálných, že na ně i po dočtení budete roky vzpomínat. Ačkoli se může tenhle kousek jevit jako objemnější špalek, příběh není přehnaně komplikovaný a odsýpá skoro tak rychle jako dny do Vánoc.

Star Wars – Thrawn (Timothy Zahn)

Ačkoli od nových filmů z daleké galaxie je teď na nějakou dobu klid, Star Wars jsou stále žhavé téma – momentálně především díky seriálu The Mandalorian. Díl od dílu je doslova nacpaný odkazy na širší universum. Pokud jste někdy přemýšleli, jestli některé z těch knih a komiksů stojí za to – určitě ano! Trilogie soustředěná na velkoadmirála Thrawna je oživením této postavy v rámci kánonu a nabídne vám přesně takovou atmosféru, kterou byste od příběhu ze světa Star Wars čekali. Pro fanoušky skvělá věc, navíc i pro ty, kteří preferují čtení v češtině, protože přeložená je již celá trilogie.

A co knihy dosud nečtené? Nedočkavě si brousím zuby na Před bouří od domácí autorky Zuzany Hartmanové – už od prvního čtení Noční labutě vyhlížím každou novinku a dosavadní ohlasy na nový apokalyptický počin mě jen utvrzují v tom, že se na něj musím vrhnout co nejdřív. Kudy se pak světem (nejen fantastické literatury) hnu, tam vidím Cestu králů od Brandona Sandersona, která jednak vypadá na epický špalek, který by se krásně vyjímal na polici, ale hlavně je to podle všeho něco, co si opravdu potřebuji přečíst.

Komentáře

V nabídce k přečtení směle konkuruje Visingr na www.radiodixie.cz , nabídka titulů se s tou místní občas protíná.

Co se týká Thrawna - neskončí to jako trilogie, jednotlivé díly jsou napasované mezi epizody animáku Rebels (včetně konkrétních odkazů) a momentálně na tytrubce běží spekulace o jeho objevení v Mandalorianovi. Zdá se, že partička kolem Filoniho se rozhodla zachránit něco z toho, co Disney původně spláchl do záchodu jako "legends" tím, že to alespoň epizodně nacpe do hrané podoby. Pak se z toho staně "kánon" a Disney to nebude dle vlastních vyhlášených zásad moci ignorovat. Samozřejmě k nemalé radosti fanoušků, které disneyovský přístup k napsaným tunám knih a komiksů notně vytočil.

Přidat komentář