KOMIKS: Dave Gibbons, Alan Moore, Watchmen: Strážci

Článek od: frankie - 05.01.2021

Watchmen: Strážci, komiksová ikona, bestseller, fenomén. Pro fanoušky komiksu pilíř toho, proč mají tento žánr rádi. Pro lidi s alespoň základním povědomím o literatuře dílo, které změnilo pohled na komiks. Tento rozsáhlý antihrdinský příběh vycházel u DC Comics v letech 1986–1987 a následně byl vydán v knižní podobě. Ocenění literární cenou Hugo je všeříkající.

Komu za toto veledílo můžeme být vděčni? Strážce vytvořili scenárista Alan Moore, kreslíř Dave Gibbons a kolorista John Higgins. V roce 2020 nakladatelství BBart vydalo rekolorovanou, vylepšenou verzi, vyznačující se pozměněnými barvami. Rozdíl proti původnímu vydání je však výrazněji patrný pouze v přímém srovnání. Vyobrazení na pevné vazbě je kvalitně odvedené a v případě poškození papírové obálky ji plnohodnotně nahradí.

Strážci přivádí čtenáře do alternativní historie Spojených států, kde se během 40. let 20. století objevili superhrdinové, kteří američanům později pomohli vyhrát válku ve Vietnamu. Maskovaní hrdinové se nebáli bojovat se zločinem v ulicích, ale opravdovými superschopnostmi disponoval pouze jediný z nich, Dr. Manhattan, vědec, který získal své schopnosti při nehodě ve vědecké laboratoři. Dokud stál jasně na straně USA, byl zachován relativní mocenský status quo a Sovětský svaz to drželo v šachu, ale křehké a delikátní příměří se však může velmi rychle změnit a Amerika by se tak ocitla na pokraji nukleární války se Sovětským svazem. Neomezená moc v rukou jednotlivce nikdy není dobrá věc.
Postavení "obyčejných" superhrdinů se postupně změnilo, na konci 40. let se například skupina Minutemanů rozhodla skončit a věnovat se obyčejnějším aktivitám. Sice se našli tací, kteří se nechali inspirovat zašlou slávou někdejších borců, ale celkový ústup superhrdinství byl jednoznačný. Někteří maskovaní strážci jsou dokonce postaveni mimo zákon, jiní jdou raději na odpočinek, další pracují pro vládu.
I četba se v alternativním světě Strážců časem změnila. Komiksové sešity, jejichž stránky plnily příběhy se superhrdinskými kostýmy, byly vystřídány pirátskými dobrodružstvími. Díky Příběhům Černé lodě tak můžete nahlédnout do autorské dílny fiktivních tvůrců. Komiks v komiksu. Neobvyklá záležitost.

Výše zmíněné dějiny se čtenář dozvídá z retrospektiv. Samotný příběh začíná v říjnu 1985 v New Yorku, u moci je prezident Nixon, studená válka v plném proudu, a policie začíná vyšetřovat vraždu Edwarda Blake. Do vyšetřování se vzhledem k neúspěchům policie vloží Rorschach, jeden z mála hrdinů, který nepověsil svou minulost na hřebík. Podaří se mu odhalit Blakeovu pravou identitu a zjistí, že se jedná také o bývalého hrdinu v kostýmu. Rorschach, sám stíhán policií, vidí ve vraždě důkaz, že se jedná o velké spiknutí snažící se zlikvidovat bývalé hrdiny. To, co zpočátku vypadá jako detektivka, se postupně mění v příběh o spiknutí, které může drasticky ovlivnit celý svět. Závěr je brilantně šokující. Svět musí žít ve lži.
Není divu, že se objevilo mnoho pokračování, která přibližují události odehrávájící se před Strážci a věnují se jednotlivým postavám.

Dave Gibbons pracoval s devítipolíčkovým rozložením panelů a využil několik opakujících se motivů, například zakrvácený smajlík. V každé části kromě poslední se objevují fiktivní dokumenty, které příběh dovysvětlují a prodlužují tak čtenářský zážitek. Kdo není úplně všímavým čtenářem, může být lehce zmaten z vloženého fiktivního komiksu Příběhy Černé lodě. Četba se zkrátka nesmí uspěchat a je třeba se poctivě věnovat i doplňujícím textům. Samotný výtvarník Dave Gibbons zmiňuje, že i při třetím, čtvrtém čtení se stále objevují další nové souvislosti. Pak se stává příběh komplexní a fenomén fenoménem.


Watchmen: Strážci
Dave Gibbons, Alan Moore

Nakladatelství: BBart
Rok vydání: 2020
Počet stran: 448
Vazba: Vázaná
Cena: 990,- Kč

 

 

Přidat komentář