KOMIKS: Batman - Detective Comics 9: Gordon ve válce

Článek od: Marek - 01.04.2021

Šílenci, sektáři a všichni dohromady egoisté a vrazi. Přesto působí v rámci žánru uvěřitelně. Gordon ve válce se vrací ke komorněji pojatým případům – a dělá dobře.
Slovy Hagrida: „Tak to je lepší“ *. Všeříkající věta, mé dojmy lze shrnout do těchto čtyř slov.

Předposlední detektivní přídavek byl zeširoka rozkročen mezi odkazem Bruce Waynea a novým osobitým přístupem Jima Gordona. Občas tak bylo těžké rozpoznat, co/kdo koho více ovlivňuje. Tomu je však bezpochyby konec. Název je fakticky oxymóronem, Batman je mrtev, ať žije Jimbo! Snad autoři, snad příběh sám nám chtějí již podruhé podstrčit myšlenku, že Jim Gordon převzal pochodeň a pokračuje tam, kde Wayne skončil. Že Batman polda je evolucí. Ne, je revolucí, navíc takovou, o níž nelze jednoznačně tvrdit, zdali dobrou, nebo špatnou. Každopádně na Batmana zapomeňte, správný název by začínal „Gotham Stories...“. Zbytek je již v pořádku – tohle je Gordonův příběh.

Bývalý komisař má dvě stránky, přičemž na každou se zaměřuje práv jeden příběh. Jednou na otce, podruhé na mariňáka a bratra ve zbrani. Milujícího a pečujícího „správňáka“ ctícího zákon a nemilosrdného vojáka. Pravidel dbalý Jim musí dovolit své psýché, aby si vzpomněla na tu temnější, animálnější stránku, o níž si myslel, že ji dávno pohřbil. Zahrabal v poušti. Od teď už jenom podle zákona. Jen tak, jak je to správně. Nepřátele nezabíjíme, jinak nebudeme o nic lepší než oni. Nezabíjíme? Je to asi právě kontrast těchto dvou zcela odlišných přístupů, který dělá DC 9 o tolik lepší než Krev hrdinů. Té chyběla jakási vlastní identita a připomínala svými sklony k megalomanství spíše osekanou verzí Justice League.
Abych však pouze nechválil, zápletky samotné mi stále nepřipadají moc sofistikované. Nečekáte s napětím, kdo je vrah. Nepřemýšlíte nad motivy a nemáte prostor tvořit si vlastní hypotézy. Obsah je dávkován rychle, stručně, barevně a s notnou dávkou akce navrch. Je to špatně? Ne. Je to skutečně zábavné? No… Těžko říct. Skutečnou sílu příběhů lze nalézt, jak jsem popsal výše, pouze po srovnání toho, co jsme o Gordonovi věděli z dosavadních zdrojů. Po letech s policistou Gordonem je změna v chování do očí bijící. Opustil mnohé zažité postupy, ale také asi o něco zhloupnul(?). Snad je nyní energičtší, ale i zbrklejší. Jako byste svému dědovi předplatili fitko, vyspravili zrak a nadopovali ho proteiny k prasknutí. To s jedním může udělat divy a ani zkušený detektiv se neubární euforii, kterou takové drastické omládnutí přináší. Nebo je to jen přirozený vliv masky a „polo-podřízené“ pozice, jdoucí ruku v ruce s privilegovaným postavením?

Avšak to, co považuji za hlavního tahouna díla, mohou mnozí považovat za zbytečný odklon od zaběhnuté postavy. Jako nesmysl, který příliš narušuje dosavadní zvyklosti. No, mají částečně pravdu, ale co v této nové koncepci nenarušuje? Na absenci kradmého přístupu a chytrého leč subtilního obleku jsem si stěžoval minule. Budiž, je to nový směr, kterým se rozhodli postavu Batmana vést. I když ne, ne Batmana. Policisty v netopýřím obleku. V mecha–verzi netopýřího obleku. Ale hlavně, dobrého chlapa Jima Gordona, který má konečně volnější ruce v boji s padouchy.

Rozhodně bych považoval zatím poslední příspěvek Detective Comics za zlepšení v sérii. Zdá se, že si autoři ujasnili, jak chtějí tuto sérii kočírovat a alespoň pro jednou upustili od zbytečně přebujelých vizí. Neříkám, že některé nápady nejsou stále krapet přitažené za vlasy, ale dostáváme se na obvyklou Batmanovskou hladinku. Bude to chtít počkat, než se objeví delší příběh v novém podání, který umožní rozvinout zápletku na větším rozsahu. Ale věřím, že až na něj dojde, bude Gordon připraven. A možná, i když to bude chtít ještě hodně cviku, se časem stane Batmanem. Pokud se Bruce dřív nerozpomene, kým byl.

Za dlouhou dobu však mohu říct, že nemám strach, kam se má dříve velmi oblíbená linie bude posouvat. Prošla si svou krizí, ale vypadá to, že jsme na dobré cestě ke kvalitnějším zítřkům. Možná…

Batman Detective Comics 9: Gordon ve válce
Peter J. Tomasi, Fernando Pasarin, Matt Ryan
Nakladatel:
BB Art
Překlad: Petr Zenkl
Redakce: Pavel Kořínek
Rok vydání: 2020
Počet stran: 152
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

*(Harry Potter a Kámen mudrců, str. 58, řádek 29)

Přidat komentář