RECENZE: Svět hry Cyberpunk 2077

Článek od: Marek - 14.04.2021

Dooobré ráno Vell-publiko! Je 18. prosince 2077 a zdraví vás EM! Mnozí jistě ocení, že přichází tolik očekávané ochlazení. Ve stínu se můžeme těšit na příjemných 81 stupňů Fahrenheita, takže je nejvyšší čas na zimní výzdobu!  Pořád je tu s námi Covid–2076, ale nebojte se, vakcína od BivOiTech se už vaří! Zdarma bude pro všechny s Úrazovkou třídy TrueWood a pro předplatitele iZítra, ostatní podlidstvo přijde na sympatických 300 000 EuroCoinů. Ale ani tak není vyhráno, vážení, podle všech studií je zcela neúčinná proti mutaci Andrea, pod jejímž vlivem dochází ke brutálnímu narušením rozumového čipu, nejčastěji v kombinaci s ohluchnutím a slepotou.

A pokračujeme na další zprávy. Korporace AbFert navyšuje svou produkci o novou výrobní halu na pečivo. AF se může pyšnit titulem světově prvního výrobce kompletně syntetických potravin. S tímto konceptem totiž přišla v době, kdy to ještě vůbec nebylo potřeba. Převládá názor, že původním cílem bylo majoritní ovládnutí potravinového trhu. Proti tomuto výroku se již dříve představenstvo firmy vymezilo jako vůči "nechutné kampani".

Dnes si také připomínáme šedesáté šesté výročí úmrtí zakladatele naší země, tak nezapomeňte na nohavice!

A nyní bychom se rádi přesunuli ke Spojovacímu okénku. Pokud nás snad někdo dnes poslouchá prvně, tak se jedná o příležitostnou rubriku, kterou se od pádu Sítě snažíme udržovat kontakty s dalšími megapolemi světa. Tentokrát tu přede mnou leží ročenka z Night City, a to je skutečně vzácný úlovek. Je s podivem, že se k nám dostala ještě dokud jsou informace v ní skutečně relevantní! Jde o výběr toho nejlepšího z tamního nezávislého občasníku Tazatel. Šéfredaktor je kofr chlap, takže za důvěryhodnost informací se můžeme zaručit i v naší redakci. Na vzniku se podíleli ti nejpovolanější pozorovatelé dění v Městě snů.

Cynický Thompson, který má nachozeno po vedlejších uličkách víc než vy po svý kóji, přináší nepříjemné svědectví o poměrech tamní společnosti. Zároveň nesklouzává k tak častému nadávání na libovolné téma. Někomu se možná nemusí líbit, že nezmiňuje všechny fámy, který jsme z kusých zpráv o NC dosud získali. Zato vytahuje na světlo všechna doložitelná fakta, která tak dovedou nastínit i úplnému nepochopovi hrubé poměry mezi vrstvami. Co víc, ve svém výčtu korporací vládnoucích... totiž, operujících v Night City neopomíná ani méně viditelné společnosti, jakou je například Night Corp, společnost, o níž se od záhadné smrti zakladatele Richarda Nighta příliš neví, ačkoliv stojí za většinou infrastruktury NC a pobídkami, díky kterým se stále daří i menším živnostníkům zuby nehty bránit oligopolu primárně militantní Arasaky a Militechu.

Možná nás NC valchuje rozvinutostí korporací, ale gangy na nás nemá! To můžete vidět v kapitole, jíž se ujala Olivia Hernandez. Podrobně rozebírá všechny kriminální spolky, jejichž rukou můžete na ulici skapat, ale většinou se jedná jen o pozlacenou evoluci mastňáků, fitnesáků a vidlácké domobrany. Na pořádnou fušku je tu opět zručný východňár. Ze závisti jim ostatní říkají Mrchožrouti. "Otočí nablýskaný tělo bez mrknutí oka." říkají.  Přesně o tom tady mluvíme, vážení, to je správné pracovní naladění. Odborný přístup skupiny, která je organizovaně neorganizovaná. Nepotrpí si na legendy a malby, kterými své členy oslavují Valentinos nebo Tygří spáry a svůj patriotismus realizují a nekecají o něm jako Šestá ulice. Oproti Maelström dokazují, že my, Evropani, nepotřebujeme k práci milion udělátek. A Voodoo Boys? Ti by si taky bez internetu ani neprdli. Buďme tedy na ně hrdí a mějme označení Mrchožrouti v úctě za to, jak obohacují Amíky o pravý Kyberslavismus. Tento svět nepotřebuje hrdiny, potřebuje profesionály!

A teď k něčemu zábavnějšímu. Hemři jsou všude nakonec stejní. Ale móda, kvéry, implantáty a hlavně káry, to je jiná! Všechny určitě potěší, že právě tomuhle se věnuje největší část knihy. Pokud vyloženě neškudlíte, tak už střední třída čehokoliv vypadá božsky. A tady máte vše hezky detailně rozkreslené a popsané. Pokud tak někdy budete mít možnost EnSí navštívit, budete předem vědět, do čeho jít. Já mám jasno a při první příležitosti se kouknu po nějaké zachovalé Herreře. Rayfieldy jsou pak hotová umělecká díla! Že vybírám z top class? Ale jděte, vždyť je to město snů! Takže žádné odmlouvání, jen to nejlepší je dostatečně dobré. Zvlášť pak vypíchnu ještě část o psychovizích. Zatímco u nás se stále větší podpoře těší klasická kinematografie s rohovkovým promítáním, musím uznat, že kompletní vtažení do děje za pomoci nervové i hormonální stimulace může mít budoucnost. A ty celokovové herečky, safra, to je m... no maso asi ne, ale ten lesk! Stejně, nepotká pévéčka nakonec podobný osud, jaký v době našich prarodičů 5D filmy? Ostatně již nyní se vynořují první kritické názory varující před závislostí. Ale o tom všem se dočtete sami.

Nakonec bych rád doporučil představení města. Každá čtvrť je zde popsána stručným sloupkovým stylem, přesto dostatečně sugestivně, abyste si dokázali udělat přesný obrázek, kam zajít, kam možná s průvodcem a které čtvrti si předem označit jako místa, kde mají vaši přátelé vyzvednout to, co z vás zbyde. Heh, nevím, tady ale nejspíš autoři úmyslně přehánějí. Jinak si nedovedu vysvětlit dojem, že pokud bych chtěl zůstat naživu, nemohl bych se hnout mimo hranice centra a hlavního bulváru japonské čtvrti. Amíci, co dodat, rádi jsou středem pozornosti. Nebo je to chybou překladu? Hej rejžo, to snad ani nemůžou myslet vážně, ne? Počkat, to je jako fakt masakr. Bych se vsadil, ž-....*-*//%465759-ú447864ů§-§ůvdsvů§§§/)))bdv-§
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------CHYBA NENÍ NA VAŠEM PŘIJÍMAČI-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ahoj, tady Kerry!  "M" se nám tu nějak rozparádil, takže jsem jako dobrej kámoš musel zaskočit.
Jsme samozřejmě moc vděční, že jste si nás i dnes naladili a s chutí vám doporučujeme Night City navštívit. V rámci podpory partnerských vztahů mezi městy navíc vyhlašujeme soutěž o jeden výtisk zmíněného průvodce po Night City! Stačí, když nám na adresu sardensoutez@centrum.cz napíšete, jak si svou návštěvu kyberpunkové velmoci představujete. Jaký módní styl je jasně váš? Necháte do sebe říznout, nebo patříte mezi zastánce sekty naturálů? A co mašiny? Rádi řádíte v dunách, nebo si potrpíte na naleštěné karosérie se sametem uvnitř? Limit je 77 slov. Své příspěvky posílejte do půlnoci 21.4.2021, vítěze vyhlásíme 28.4.2021. Nezapomeňte připojit svoje jméno a adresu, kam chcete výtisk poslat, pokud vyhrajete. Do předmětu napište Cyberpunk 2077. Jo! Fakt to myslíme vážně a není to žádnej džouk!!!

 

Svět hry Cyberpunk 2077

Vydavatel:  CREW
Překlad:  Filip Ženíšek
Počet stran: 192
Formát: 229 × 305 mm
Vazba: vázaná
Tisk: barevný
Cena: 649 Kč
 

Přidat komentář