KOMIKS: Peter David, Robin Furthová, Temná věž: Pistolník 4 - Dostavníková stanice

Článek od: Renata Staurovská - 02.06.2021

Nad mrtvolami obyvatel městečka Tull se pomalu slétají supi a poslední pistolník Středosvěta pokračuje ve své pouti za mužem v černém. S každým krokem kupředu mu ubývají i ty poslední zbytky sil, blouzní a společnost mu dělají pouze stíny jeho vlastní minulosti. A když jen tak tak odrazí útok zmutovaných, na kost vyhublých a vyhladovělých psů, ránu po čelistech jednoho z nich si vypláchne zbytkem vody a rezignovaně převáže.

A jestli to je vzteklina, doufejme, že najdu svůj cíl včas, abych se mu stihl zakousnout do masa.

Když se před ním po nekonečném putování vynoří obrysy lidského stavení, pokládá je nejdřív za další mámení deliriem pomatených smyslů. A když rozezná obrys lidské postavy opírající se o stěnu domu, neváhá ani vteřinu a vytasí pistoli. Jeho triumfální radost nad tím, že konečně dostihl muže v černém, přeruší milosrdný pád do bezvědomí. Milosrdný hlavně pro Johna Chamberse, jedenáctiletého kluka, který málem skončil s kulkou mezi očima.

Blonďatý kluk Rolanda odtáhne do přístřeší a stará se o něj, dokud se neprobere. Jake, jak mu říkají kamarádi, má z pistolníka pořád trochu strach, zároveň je to ale osamělé dítě, které si ani nepamatuje, jak se na dostavníkové stanici vlastně ocitlo. Pistolník mu nabídne pomoc a prostřednictvím hypnózy zjistí, že Jake pochází z New Yorku. Tam ho v květnu roku 1977 neznámý chodec strčil pod přijíždějící auto a chlapec na místě zemřel. No, neznámý… Tu temnou postavu v kápi a s ironickým úsměškem na rtech si asi jen tak nespleteme. Po smrti, kterou Jake dokáže popsat v až děsivě podrobných detailech, se probudil zde, ve Středosvětě, uprostřed Mohainské pouště.

S Rolandem se rychle spřátelí a rozhodnou se pokračovat v cestě za mužem v černém společně. A zatímco pistolníka po nocích trápí noční můry, ve kterých znovu a znovu ztrácí své milované, chlapec začíná svému průvodci bezmezně důvěřovat. Jenže muž v černém ještě zdaleka nezahrál všechny své skryté karty…

Vypadáš jako dobrý kluk. Líbíš se mi. Vynasnažím se, aby tě nikdo nezabil. Znovu.

Čtvrtý díl komiksového Pistolníka nám opět v barvách představuje události z prvního dílu románové série. Navazuje na Bitvu v Tullu a potkáme zde kromě blonďatého Jakea a muže v černém i farmáře Browna s havranem Zoltanem, kterým Roland předchozí události vypráví. Příběh Dostavníkové stanice do komiksové podoby převádí podstatně více stránek než třetí díl, vůbec ale nepůsobí uspěchaně a každá scéna zde má dostatek prostoru. Fanoušci knižní předlohy jistě ocení například nezapomenutelná scénu se succubem nebo Rolandovo zmatení, když mu Jake začne vykládat o světě, ze kterého přišel.

Na kresbě tentokrát spolupracoval Richard Isanove s Laurence Campbellem, autorem například komiksového časopisu 2000 AD. Vizuální stránka je opět skvělá, do očí bijící na těch správných místech a přitom nevtíravá a dokonale atmosférická.

I Dostavníková stanice se vám bude číst lépe, budete-li obeznámeni s příběhem románové série. Oceníte jemné náznaky, narážky a hlavně budete dopředu vědět, co Rolanda s Jakem uprostřed temného dolu potká. A možná právě díky tomu se vám tenhle příběh dostane pod kůži snad ještě víc než ty předchozí. Protože i když už pistolníka doprovázíme na jeho cestě za Temnou věží čtvrtým dílem (a ve Středosvětě se pohybujeme ještě mnohem déle), jedna velmi podstatná část celého příběhu začíná právě zde, v temné sluji mezi hromadou pomalých mutantů. Cesta je dlouhá a ka je jako kolo. Odvážíte se ho roztočit?

Temná věž: Pistolník – Dostavníková stanice
Peter David, Robin Furthová

Nakladatelství: Crew
Překlad: Linda Bartošková
Ilustrace: Richard Isanove, Laurence Campbell
Vazba: Pevná s přebalem
Počet stran: 128
Cena: 369 Kč

Přidat komentář