KOMIKS: Bartosz Sztybor, Amad Mir - Zaklínač 5 - Blednoucí vzpomínky

Článek od: Marek - 02.11.2021

Nový komiksový Zaklínač připomíná sidequest své herní předlohy. Začíná obyčejně, naznačí komplikovanější zápletku, pokračuje vyšetřováním, vyvrcholením a končí zpochybněním voleb.

Komiks je velmi krátký, tedy jakékoliv konkretizování nutně ukusuje z příběhu. Můžu však naznačit, že na necelých 100 stranách se stihnou prostřídat tradiční otázky morálky, dobra a zla, ale také lidské pýchy, životního poslání a odhodlání. K tomu připočtěte současně se vinoucí vyprávění, které se pouze skrze bubliny proplétá s hlavní linkou. Skutečně mnoho obsahu, se kterým se dá dlouho a do hloubky pracovat, to zní skvěle! Než si člověk uvědomí, jak úzkou knížku v ruce drží. Jedná se o velmi krátký zážitek, finální bubliny uvidíte asi po půl hodině četby. Pokud se budete jako pan doktor kochat, vejdete se do hodinky. Právě zde Blednoucí vzpomínky nejtvrději naráží. Megalomanské tendence v kombinaci s krátkým rozsahem ústí ve velmi zahlcující podání. Přitom vlastně celou dobu pouze kloužou po povrchu. A to je nesmírná škoda. První komiks ilustrovaný Mikem Mignolou měl jeden dům, jedno tajemství, minimum akce, ale zato hutnou atmosféru a velmi dobře vybudované rozuzlení. To vše pátému dílu chybí.

Dojem bohužel nezachránila ani vizuální stránka. Ano, paleta barev odpovídá ladění příběhu. Jenže postavy mají velmi strnulé pózy. Zvlášť trpí obličeje, jež připomínají nahrubo otesané kameny. Z extrému do extrému. Pokud se postavám přeci jen ve tváři zračí emoce, pak jsou přehnané a dávají vzpomenout na antické divadlo. Nehledě na to, že současně dochází k hrůzným deformacím hlav.
Autorům nelze upřít snahu. Jak jsem se zmínil na začátku, plynutí odpovídá způsobu, jakým se odvíjejí vedlejší příběhy ve hře. Jak se ale již mnohokrát potvrdilo, tato dvě odlišná média není radno kombinovat. To, co je zábavné díky přímému vtažení hráče do děje, na papíře jednoduše nefunguje. Na druhou stranu se zaručeně nejedná o nejhorší z komiksové série, tuto neslavnou cenu stále drží Prokletí vran se svým zcela fan-fiktivním zpracováním. Přesto nemohu považovat Blednoucí vzpomínky za lepší než průměrné dílo.

Bartosz Sztybor, Amad Mir, Hamidreza Sheykh, Steve Dutro
Nakladatelství:
Crew
Počet stran: 108, brož
Rok vydání: 2021
Překlad: Martin D. Antonín
Cena: 329 Kč

 

Přidat komentář