NEDĚLNÍK: Bojíte se Zeměplochy? Už nemusíte!

Článek od: Tereza Kučírková - 06.02.2022

Stručný průvodce zapeklitou Zeměplochou

Zeměplocha Terryho Pratchetta nepatří mezi žádné novinky. Vždyť první kniha odehrávající se na tomto prapodivném světě plujícím vesmírem na zádech obrovské želvy vyšla v češtině už v roce 1983. Nicméně vesele vycházely další díly a ty si hledaly a hledají cestu k novým a novým čtenářům mnohdy mladším, než jsou ony samy. Miliony fanoušků po celém světě ji milují a mají pro to spoustu skvělých důvodů. Jako zástupce můžeme jmenovat brilantní humor autora, jehož hrátky se slovy jsou natolik zábavné a tvořivé, že mu ani běžná slovní zásoba nestačila a mnohá slova si musel vymyslet. Nebo propracovaný svět nabízející čiré fantasy dobrodružství, který nás ale dokáže přimět i k zamyšlení nad podstatou a absurdností našeho počínání.

Pokud ale mezi milovníky Zeměplochy nepatříte a v komplexní změti kontinentů a postav jste se ztratili, pokud na Vás ve veřejné dopravě útočí hurónský smích čtenářů a bláznivé obálky Paula Kidbyho, pokud Vaši kolegové nemluví o ničem jiném a Vy v kuchyňce u kávy jen trapně mlčíte, čtěte dál!
Okolo Zeměplochy totiž panuje několik paradoxů. Jedním z nich je absolutní neschopnost filmařů převést ji do formy seriálu nebo filmu. Přiznejme si, že všechny tyto pokusy jsou velmi chabé, a naprostá většina vtipů a humoru je v nich ztracena.
Za druhé existuje poměrně velká skupina lidí, kteří se jí bojí. Nebo ji dokonce zkusili číst a úplně je zklamala. Je to totiž série knih, kterou není vždy moudré číst od prvního dílu.
Pokud tedy chcete dát humoru mistra Pratchetta další šanci, můžete použít tento návod.


Nejprve si z možností níže vyberte skupinku filmů, knih, zkrátka příběhů, které jsou vám nejbližší.
1) Hvězdný prach, Čarodějky z Eastwicku, Narnie, Čas čarodějnic
2) Řeky Londýna, Bright, Temná věž, Smrtelné stroje, Šerá hlídka
3) Barbar Conan, Zaklínač
4) Harry Potter, Mágové, Jonathan Strange & pan Norrell
5) Monty Pythonův smysl života, Útěk do divočiny, Seznamte se, Joe Black


Zkuste Zeměplochou proplout směrem určeným podle vašich zájmů.
1) Pokud je vám blízké klasické fantasy a magie a máte slabost pro trochu té ženské síly, nejlépe se vám bude začínat s čarodějkami. Bábi Zlopočasná a stařenka Oggová vás spolehlivě vpraví do pradávných kontinentů plných upírů, trpaslíků, létání na koštěti, kouzelných hůlek a kocoura Silvera. Ten je známý mnohým třeba tím, že sežral netopýra a osvobodil tak celý kraj. Upíři totiž vstávají z hrobů, ale určitě ne z kocouřích žaludků. Budete také účastni čarodějných rituálů, ale není třeba mít strach, Bábi Zlopočasná většinou donutí svou kolegyni mít na sobě alespoň nějaké oblečení.
Vhodný začátek: Čarodějky na cestách
2) Máte rádi urban fantasy? Tak se vydejte do největšího a nejšpinavějšího města na Zeměploše Ankh-Morporku. Jeho ulice plní zkorumpovaná vrchnost i zástupci všech možných i nemožných ras. O svá práva bojují muži z cechu zlodějů nebo vrahů. Ani politika nepřijde zkrátka, jeho lordstvo, patricij Havelock Vetinari vede město jistou rukou studovaného vraha. Ale nebojte, i zákon zde má své zástupce ve formě mužů z Noční hlídky. Můžete mezi nimi najít trpaslíky, vlkodlaky, golemy a tu a tam i nějakého člověka. A právě oni vám město a potažmo celou Zeměplochu představí nejlépe.
Vhodný začátek: Stráže! Stráže!
3) Máte rádi Barbara Conana? Rádi sledujete mocné hrdiny na jejich výpravách? V tomto případě můžete zkusit začít skutečně od začátku. V Barvě kouzel je ale všechno trochu jinak, ostatně jak je na Zeměploše zvykem. Hrdiny se proti své vůli stávají poněkud naivní turista Dvoukvítek a naprosto neschopný čaroděj Mrakoplaš, jejich putování je však vskutku heroické. Střetnou se s draky, jež existují, pokud na ně věříte, a octnou se na samém okraji světa, kde se oceán přeměňuje na nebezpečný krajopád.
4) Mágové jsou jiní než čarodějky. Hodně studují, hodně spí, rozhodně se nikam zbytečně netrmácí a dokážou do jednoho dne nacpat i desítku svačin. A striktně se distancují od všeho toho tělesna, za kterého jim běhá mráz po zádech. Občas i zavítají mezi své studenty, ale to musejí trefit do učebny. Většinou se pěkně úhledně zpoza stolů Neviditelné Univerzity nacpávají a s lehkou arogancí sledují svět pod sebou. Ale i oni se mohou dostat do pořádných problémů, například když Zeměplochu ovládnou novinky, jako je film nebo fotbal. Také jeden velmi aktivní student a jeho samostatně myslící počítač na bázi mravenčí farmy jim dělají vrásky.
Vhodný začátek: Poslední kontinent
5) Pokud hledáte víc než jen dobrodružství a jsou vám blízká i hlubší témata, bude vaším nejlepším průvodcem Smrť. Tedy postava smrti, ovšem ryze mužského rodu. Hraje občas se svými kamarády Válkou, Morem a Hladem karty. Má rád pivo a své zájmy, například rád seče obilí, ale pěkně jeden klásek po druhém. Smrť má obecně mnoho lidských vlastností a docela často přemýšlí, jestli se svou prací nesekne a nebude někde relaxovat a užívat si. Mnohdy se také střetne s bohy nebo auditory, kteří mají svůj pohled na smrt.
Vhodný začátek: Sekáč

U nás knihy vydává Talpress a posbíral s nimi mnoho ocenění. Jistě tomu přispěl i trefný překlad Jana Kantůrka, který musel vytvořit množství novotvarů, ale neváhal ani připojit své poznámky pod čarou. Hlavní postavy se napříč příběhy potkávají a jejich osudy proplétají. Je jen na vás, jestli budete sledovat některého ze svých oblíbenců nebo knihy budete číst nahodile. Hlavní devízou příběhů ze Zeměplochy je humor, a pokud tedy máte chuť se pobavit ve světě jitřícím fantazii, vezměte kteroukoliv z nich a čtěte.

 

Komentáře

Mno, první kniha ze Zeměplochy u nás zaručeně nevyšla už v roce 1983 (tuším, že to snad ještě ani nebyla napsaná). A jinak:

Setkal jsem se s radou, že pro člověka, který se Zeměplochou začíná (a fantasy obecně moc nezná), je zprvu dobré přeskočit přinejmenším první dva díly (neb pro první musíte znát Conana, Drakeny z Pernu, Fafhrda a Myšilova a pár dalších věcí, jinak se nechytáte, a druhý na tom není o moc líp), a vůbec že nejlepší je začít až Mortem. A potom, když se rozkoukáte a zvyknete si, si doplnit i začátek... (Ono tedy i v pokročilejších dílech  to občas není úplně snadné. Respektive - třeba Maškarádu si užijete, i pokud jste nikdy nečetli Fantomya Opery, to jo. Ale když ho znáte, těch vtipů tam najdete o třetinu víc.)

Sám za sebe si myslím, že je celkem jedno, který díl vám padne do ruky jako první, až na dvě výjimky: Erik a Podivný regiment. Tyhle dva se nepovedly, a nejste-li už zaháčkováni, mohly by vás odradit. 

Pod parou mi nevadilo. Jasně, bylo tam trošku podivné, že Vetinari, který jinak ke všem překotným projevům pokroku chová zdravou nedůvěru, se najednou osobně angažuje, a taky ten přechod od renesančních (plus minus) kulis ke steampunkovým byl trochu kách, ale příběh celkem šlapal... Na druhou stranu je to ovšem jeden z těch posledních, a na těch už byla  místy znát únava a vyčerpanost na všech. Čemuž se ovšem není co divit, při tom kvantu dílů...

Musím říct, že tenhle návod by na mě zafungoval správně, protože shodou okolností první kniha, ke které jsem se dostala byl právě Sekáč... a ten mě patřičně odradil na dost dlouho dobu, nebyla a jsem schopná to ani dočíst a vrtalo mi hlavou, co na tom ty lidi maj. Po hezkých pár letech jsem na youtube narazila na přímo panem Kantůrkem namluvené audio Barvy kouzel a naprosto mě to uchvátilo. Nevím, jestli to bylo tím přednesem, nebo tou krevní čtenářskou skupinou podle Terky (které také odpovídám, ačkoliv ani Čarodějky na cestách by mě určitě neodradily), ale od té doby už mám pár knih ze Zeměplochy za sebou a vracím se tam čím dál radši. :-D

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Díky za tipy ;) Ano, Zeměplochy se bojím :D Je to hodně knížek a já bývám nervózní, když z nějaké série nemám přečtené všechny díly. Proto radši ani nezačínám. Ale jednou začnu, fakt!

Na tytrubce byl kdysi celkem koukatelný animák podle vzoru "Těžké melodično", dle mého soudu se celkem slušně držel předlohy. Co ale udělali s Hlídkou po smrti autora je na sežrání Zavazadlem.

Přidat komentář