Gamebookové novinky roku 2022 – Mytago

Článek od: Kamba - 19.04.2022

Už je to rok, co jsem psal o chystaných gamebookových novinkách, a nastal čas téma trochu oprášit a podívat se, co se za uplynulý rok událo a co nás čeká. Stejně jako minule začnu nakladatelstvím Mytago, které je u nás co do počtu vydávaných titulů naprostým unikátem.

Nejdříve si dáme malou rekapitulaci, jak dopadly novinky, o kterých jsem psal loni. S Křížovou výpravou autora Joe Devera doputovali čtenáři na nejzazší hranice Severního Magnamundu a spolu s nimi i Mytago doputovalo na hranici toho, co bylo ze série Lone Wolf v češtině vydáno. Svět Magnamund se dočkal dokonce druhého přírůstku, i když Apoštolové temnoty autora Alexandera Kühnerta přímo do oficiální série nepatří, popisují příběh jiné postavy stejného světa. Zášť z Údolí středu položilo základ pro novou fantasy gamebook trilogii, přičemž David Sharrock letos úspěšně vydal druhý díl, takže můžeme doufat, že pokračování brzy vyjde. Knihou Čarodějův odkaz pak bylo zahájeno vydávání další fantasy série Svět tisíce dobrodružství Jense Schumachera. Poslední z fantasy gamebooků byl gamebook Město zlodějů Iana Livingstone z rodiny Fighting Fantasy. Sbírku český gamebooků Jonathana Greena rozšířila Nezemě: Zde jsou příšery! Jediným gamebookem z novinek, který nemá s fantasy nic společného, je Somorra: město lži autorského dua Christiana a Floriana Sußnerů. Recenzi Somory můžete čekat v dohledné době zde na Sardenu, pro dojmy z hraní ostatních gamebooků můžete nakouknout např. do Jendova koutku.

A co novinky, na které jsem se těšil, ale zatím se do našich knihoven nepodívaly? Nejlépe to vypadá s vymazleným gamebookem Za Jitřní štíty od Michaela Reillyho, který by měl být vydán v nejbližších měsících. Na českém vydání se Michael přímo podílí a k vydané knize bychom mohli dostat i nějaké hezké bonusy. Další z velkých gamebooků Metal Heroes and the Fate of Rock (Swen Harder) by mohl být koncem roku, nicméně takovéto komplexní dílo se prostě nedá (a nesmí) uspěchat. A letos by měla vyjít i poslední zatím nezmiňovaná loňská novinka Choose Cthulhu: The Call of Cthulhu, další díl Choose Cthulhu: The Nameless City bude v budoucnosti následovat.

Po rekapitulaci loňských novinek se ještě podívejme na novinky pro letošek.

Joe Dever  Lone Wolf: Vashnův odkaz

Nedávno Mytago vydalo další pokračování série Grand master Kai. V Magnamundu začíná přituhovat. Temný bůh Naar zuří, protože Lone Wolf zatím každý z jeho plánů překazil. Tentokrát se pokusí oživit ducha Vashny, nejmocnějšího z Temných pánů, jehož duch leží uvězněn v průrvě Maakengorge, a je na čtenáři, aby v tomto poprvé česky vydaném dobrodružství Vashnově oživení zabránil.

Joe Dever  Lone Wolf: Legie mrtvých

Ne jeden, ale rovnou dva gamebooky ze série Grand master Kai nás letos čekají. Po předchozím dobrodružství relativně nedaleko Sommerlundu se tentokrát Lone Wolf vydává do daleké Lencie a z ní ještě dál na sever do zmrzlé Ixie, kde se probudil Temný pán a chystá nemrtvé legie pro útok na lidské říše. Legie mrtvých jako pátý gamebook série otevírá její druhou polovinu, a pokud by se Mytagu podařilo udržet tempo, pak v roce 2024 už bude vydaná celá.

M. H. Steinmetz  Klinika smrti: Země mrtvých

Líbí se mi pestrost žánrů, které Mytago letos nabízí, a tato kniha to jen potvrzuje. Máte rádi horory? Nebo zombíky? A co takhle atmosférický hororový zombie gamebook s propracovanými pravidly a soubojovým systémem? Pokud ano, pak se můžete těšit, protože gamebook vyjde ještě letos.

Jens Schumacher  Poklad zlobrů

Pokračování gamebookové série Svět tisíce dobrodružství určené spíše pro začátečníky či mladší hráče dostane druhý přírůstek. Bratranec Bolko se vydal hledat zlatý poklad lidožroutů. Jak najednou přišel na tenhle šílený nápad? Copak neví, jak nebezpečné tyto lesy mohou být? Nerozmýšlíte se a vydáváte se Bolka hledat. Je zajímavé, že kniha je na Goodreads označena jako díl třetí, dvojka (Geisterspuk in der Zwergenmine) však bude následovat pravděpodobně příští rok. Na druhou stranu jednotlivé díly na sebe přímo nenavazují, takže by to vadit nemělo.

Steve Jackson  Pekelný dům

Mytago chystá reprint tohoto nejslavnějšího gamebooku série Fighting Fantasy a dá se čekat, že skončí ve sbírce nejednoho sběratele. Pokud byste náhodou gamebook neznali, pak čekejte bloudění po pekelném domě plném slepých uliček, pastí a smrtících obyvatel, ze kterého bude mít hlavní postava hodně co dělat, aby nezešílela. Na tomto gamebooku se již pracuje a Mytago by ho opravdu chtělo letos vydat.

Jonathan Green  Beowulf Beastslayer

V pořadí čtvrtém gamebooku Jonathana Greena se vžijete do role Beowulfa, který se vydává do velké zlaté síně krále Hrothgara, aby pomohl Dány zbavit netvora jménem Grendel. Čtenáře čeká historicky věrný gamebook a příznivci anglosaských mýtů si určitě přijdou na své. Letošní datum vydání ovšem není jisté.

Joe McEvoy  Myrrk Book One: The Blighted Well

Myrrk je další z unikátních moderních počinů na gamebookovém poli, snažící se zkombinovat prvky her na hrdiny a gamebooku. Uvnitř najdeme 220 odkazů, plnobarevně ilustrovaných izometrických ilustrací, komplexní RPG pravidla a propracovaný svět. Kniha má položit základ nové sérii, nicméně žádné informace o přípravě druhého dílu se mi najít nepodařilo. Myrrk by v češtině měl vyjít spíše až příští rok.

Přidat komentář