SOBOTNÍ FILMOVÁ SRDCOVKA

Článek od: Jan Křeček - 23.04.2022

To máte všechny ty Batmany, hobity, HAL9000y, Luky Skywalkery, kapitány Jeany-Lucy Picardy a Jamese Tiberie Kirky a jánevímkoho ještě. Jenomže nejlepší ze všech je samozřejmě O. W. Grant. To „O. W.“ znamená „one wish“, v překladu „jedno přání“. Grant je obyčejné jméno, generál a pozdější prezident USA Ulysses S. by mohl vyprávět. Ale také to anglicky znamená „splnit“. Ne nadarmo se říká „dej si pozor na to, co si přeješ“. Když totiž někomu přání splníte, začnou se dít věci…

Neal Oliver je kluk, který tak trochu neví, co se sebou. Jeho úspěšný otec-právník by syna rád dostal na dobrou právnickou školu, Neala ale baví malování a má pocit, že by v tom mohl být dobrý. Přítelkyně je mu spíš psycholožkou než přítelkyní, lépe mu rozumí sestra, ta jediná mu dopřává volnost, kterou by právě nejvíc potřeboval, a pochopení. Vše se změní, když Neal na narozeninové party vysloví přání: chtěl by… znát odpověď. Shodou okolností je poblíž O. W. Grant, kterého to dost zaujme. Přání splní. Po svém, jak je jeho zvykem.

Poprvé jsem na Dálnici 60 (Interstate 60) narazil nějakou náhodou, snad to dávali pozdě večer v televizi, už nevím. Ale chytly mě fantastické prvky, které ve filmu jen lehce ohýbají naši realitu, a jednotlivé epizody, které nejsou nijak zvlášť dlouhé, ale jsou originální a působivé. Dálnice 60 je v podstatě povídkový film, ve kterém se s Nealem vydáte najít nejen odpověď, ale i sami sebe. Ukazuje život v jeho nejrůznějších podobách pomocí více či méně bizarních postaviček z americké společnosti – a to všechno v bezpečném prostředí pohádky pro dospělé. Jednotlivé zastávky na neexistující dálnici I60 jsou tu vtipné, tu filosofické, tu matoucí. A na konci nevíte, jak to teda vlastně všechno bylo. Výsledný mix je jednak zábavný, jednak zábavně závažný. Oddechová jízda, která vás ovšem donutí zamyslet se nad otázkami života, vesmíru a vůbec.

Film napsal i zrežíroval Bob Gale, který stojí za Návratem do budoucnosti, dá se tedy očekávat podobný druh humoru. A zlanařil celou řadu vynikajících herců, kteří září byť jen v epizodních rolích: na začátku se v brilantní expozici mihne Michael J. Fox, abychom ten Návrat do budoucnosti měli ještě kompletnější, sem tam se takřka ďábelsky objeví Christopher Lloyd, zahlédnete i Kurta Russella. Filmu ovšem dominují mladý James Marsden a zejména švihácký O. W. Grant v podání Garyho Oldmana.

Až v nějakém ospalém víkendovém odpoledni nebudete vědět, na co se podívat, dejte Dálnici 60 šanci. Je škoda, že tento nezávislý film nezaslouženě zapadl. Nebudete litovat – a budete mít jedinečnou šanci doporučit kamaradům něco výjimečně dobrého a nepříliš známého.

Komentáře

Ten přiložený plakát/obal/nebo co je úžasný. Naprosto dokonale nevystihuje, o co vlastně v tomhle filmu jde, a to navzdory tomu, že všichni ti lidé tam opravdu hrají a že i ta stopařka se v ději objeví (asi na tři minuty, pamatuju-li se správně)...

Viděl jsem kdysi, tuším ještě v dobách véháesek, krátce poté, co se v nebožce Ikarii objevila na Interstate 60 recense. Nebýt jí, byl bych ji tenkrát v té půjčovně minul (našinec nemá v hlavě automapu USA, aby pochopil, co je s oním názvem v nepořádku). A nejsem si jistý, jestli se Američanům od té doby podařilo natočit další aspoň stejně dobrou komedii podobného ražení (W. Allen se o to pokouší bratru padesát let, ale nakolik je mi známo, pořád ještě nepřišel na to, jak být zároveň chytrý i zábavný; těmhle lidem se to povedlo a ještě se u toho tvářili, že je to jen tak mimochodem),

Jééé, takže to viděli i jiní lidé než já! Ten film skutečně existuje! Hurá! :)

Plakát/obal nevystihuje, plakát láká. Ale asi jinou cílovou skupinu, než která ten film opravdu ocení. Mám to v trochu podobném ranku jako Princeznu Nevěstu – chytré, (u nás) neokoukané, roztomilé a zábavné.

Přidat komentář