KOMIKS: Ed Brubaker - Sean Phillips, Criminal 3

Článek od: Martin Stručovský - 24.06.2022

Ed Brubaker a Sean Phillips, komiksová dvojka u nás prověřená časem a tvůrčími schopnostmi, se vrátila k legendární značce Criminal. Jak se jim to podařilo potřetí?

Už Hérakleitos říkal, že dvakrát nevstoupíš do téže řeky. A přesto to Brubaker a Phillips u předchozích dvou Criminalů porušili. V letech 2012 a 2015 nám předložili po třech příbězích, v nichž představili nejen svůj svět, kde platí právo silnějšího, ale taky svoje anti/hrdiny, kteří se tu a tam znali či se milovali nebo nesnášeli. Byl to svět, který fascinoval srdíčko každého, kdo miluje Scorseseho, Bogarta a staré noirové filmy a Tarantina. Ostatně tu zdánlivě nenápadnou provázanost mezi jednotlivými postavami jako kdyby Brubaker s Phillipsem okoukali u posledně jmenovaného tvůrce legendárních fláků. U třetího dílu ale jdou trošku jinou cestou.

Ten největší rozdíl oproti předchozím svazkům, je počet příběhů. Tentokrát jich uvnitř nalezneme šest a dopředu říkám, že bude záležet na tom, zda přistoupíte na tvůrčí hru, kterou si na vás tahle dvojka připravila. Knihu totiž otevírají příběhy Divošský meč a Smrtící ruce a to nejsou příběhy o tom, jak někdo jde a vyloupí banku a pak se potácí na hraně přežití, protože se mu to nepovedlo. Tedy něco, na co jsme si za těch deset let u téhle značky zvykli. Kdepak. Divošský tanec a Smrtící ruce jsou holdem fantasy ve stylu meče a magie a kung-fu filmům, jsou to příběhy, které si čte jeden z hrdinů Criminalu v kriminálu a následně jeho syn, který s ním na svobodě cestuje za špinavými kšefty. Oba tyhle příběhy rámcují děj hlavního příběhu a jeho syna, jejichž počínání se do smyšleného příběhu promítá. Víc než o klasické příběhy se jedná o hříčky, které sice potěší, ale jejichž pointy vyzní do ztracena a solidně vyšumí z hlavy. Bude tedy na vás, zda oceníte autorskou hravost, či nikoliv.

Ani Mí hrdinové byli vždycky feťáci to u vás nebudou mít úplně jednoduché. Osobně jsem si jejich čtení nechal až na konec, což se ukázalo jak dobrý nápad. Příběh plný vzpomínek na dětství, sezení na terapii v léčebně pro drogově závislé. Nějak jsem úplně nechápal, co to v tomhle omnibusu dělá. Nejedná se o omyl? Naštěstí nejednalo, protože, to co začne, jako líčení drogových zkušeností, se promění v příběh Romea a Julie na piku s dost hořkým koncem. Za mě je tohle to nejlepší, co Criminal v tomhle svazku nabízí.
A pak přijde Noční rozhodnutí, další příběh, který je částečně vyprávěn optikou malého dítěte (tohle je ostatně jeden z hlavních rysů třetího Criminalu a dětská optika je použita tak bravurně, že Stephen King musel jistě zaplesat). Právě tady Brubaker pohne spojkou a přehodí vyprávění do toho módu, ve kterém se pohybuje deset let, je to ten příběh z podsvětí, na který od začátku čekáte, až na to, že se mu nepodaří úplně finální tečka. Sirotci jsou pak napsáni v naprosto stejném duchu, nabízí ponor do světa násilí, zločinu a podobně nepovedenou finální tečku jako Noční rozhodnutí.
Ovšem ještě je tu Zlý víkend. Ten vypráví o starém a zahořklém komiksovém scénáristovi, který to nemá v hlavě úplně v pořádku a nebojí se vzít pistoli do ruky, aby prosadil svoji vůli. Atmosféra komiksového festivalu i pohled do branže je fascinující, ale člověk se při čtení neubrání pocitu, že Zlý víkend se v omnibusu ocitl tak trochu omylem. Byť má spolu s „feťáky“ nejlepší pointu.

Criminal je pořád skvěle nakreslený, nabízí ponor do pulpu i odstínů zločineckých duší a jednotlivé příběhy fungují dobře, jako celek ale nikoliv, byť mě to bavilo o dost víc než Fatal. Chybí tu silnější spojovací prvek, který by všechno propojil a sjednotil. Před čím ale lze smeknout, je odvaha vydat se jiným směrem a zkusit to jinak, ať už je to větší hold pulpové literatuře, vyprávění dětskou optikou nebo hraní si s žánry. Třetí díl ve mně nenechal tak silný dojem jako jeho dva starší bratříčci, ale za vaši pozornost rozhodně stojí. Teda pokud si chcete hrát stejně jako jeho tvůrci.


Criminal 3: Noční rozhodnutí (Criminal Deluxe Edition, Volume 3)
Ed Brubaker, Sean Phillips

překlad: Štěpán Kopřiva
Nakladatelství: BB art
Rok vydání: 2022
stran: 400
cena: 990 Kč

Přidat komentář