KOMIKS: Zabij, nebo budeš zabit 2, Ed Brubaker, Sean Phillips

Článek od: frankie - 03.09.2022

Koho zaujal příběh mstitele Dylana, může slavit. Na trh se po necelých čtyřech měsících od vydání prvního dílu (recenze zde) dostala dvojka. Je to důstojné pokračování?

Hned po otevření knihy je jedna věc unikátní. Druhý díl začíná úplně stejně jako ten první. Jelikož ale již předchozí příběh byl plný flashbacků, tolik to nepřekvapí. Autoři pokračují v osvědčeném stylu, napínají čtenáře, občas se vrací v ději, nikoli však nepřehledně. Hrdina opět promlouvá skrz bublinové monology ke čtenáři, čímž s ním lze díky tomuto nezvyklému pojetí navázat bližší vztah. Pokračování nastiňuje zprvu optimistický děj, vysokoškolák Dylan má konečně správné léky, osobní démon ho opustil, neboť se snad jednalo jen o strašáka z otcových ujetých kreseb. I když pro někoho může být sci-fi porno normou.

Pořád ale zůstává nevyřešený vztah hrdiny s ruskou mafií. Přece jenom zabití bratrance nejvyššího šéfa nenechá žádný klan bez odezvy. A tato událost se ukáže jako zásadní linka pro celý příběh. Přesto se nejedná o pouhou střílečku, v komiksu dojde i na vztahovou problematiku. Zásadnější roli bude představovat také policie, jak příslušníci stojící na správné straně hlavně, tak i zkorumpovaná část ochránců pořádku.

Kresba je precizní, stránky jsou rozdělené do různě dynamických panelů, zachycené tváře vyjadřují emoce. Ve vypjatých situacích vypadají obličeje někdy až pokřiveně, nedokonale, ale o to působí realističtěji. Komiksové panely jsou ohraničené bílým rámováním a mohou tak připomínat filmová políčka. Čtenář je vtažen do příběhu a prožívá „filmové“ dobrodružství s hlavní postavou.
Po scénáristické stránce taktéž nelze cokoli vytknout, dějové zvraty fungují a umí překvapit. Příběh je uvěřitelný a klade otázky typu, "Jak bych se za daných situacích zachoval já?"

Komiks má ale jednu zásadní nevýhodu. Tento druhý díl je totiž také zároveň dílem posledním. Nutno dodat, že jeho finále je jedním z nejlepších a nejpřekvapivějších závěrů vůbec. Scénarista Ed Brubaker a kreslíř Sean Phillips odvedli opravdu zdařilý kus práce a minout toto dílo bez povšimnutí by byla chyba.
 
Zabij, nebo budeš zabit 2
Ed Brubaker, Sean Phillips

Nakladatelství: BBart
Rok vydání: 2022
Počet stran: 264
Vazba: Vázaná
Cena: 799,- Kč

Přidat komentář