KOMIKS: Ed Brubaker, Steve Epting, Velvet

Článek od: frankie - 06.12.2022

Nakladatelství BBart rozšířilo portfolio vydaných knih o komiks Velvet. Název je odvozen od jména hlavní hrdinky Velvet Templetonové, na první pohled pouhé sekretářky v jisté agentuře tajných služeb. Zprvu je zcela nenápadná, schovávající svá tajemství před naprostou většinou lidí, kteří ji znají. Změnu v jejím životě způsobí smrt jednoho z nejlepších agentů světa a zároveň oblíbeného a obdivovaného kolegy s krycím jménem X-14. Velvet se nespokojí s oficiální verzí a začne případ řešit na vlastní pěst. Velmi rychle zjistí, že její tušení bylo správné, a sama se ocitá v hledáčku bývalých spolupracovníků. Naštěstí pro ni prošla dříve vynikajícím výcvikem a byla jedním z nejlepších agentů v terénu vůbec. Post sekretářky jí pomohl v tom, že ji zpočátku ke své smůle ostatní obrovsky podceňují.

Děj začíná a končí v roce 1973, mezitím se objevují různé flashbacky ztěžující orientaci v ději. Cestuje se po Evropě, střídají se roky  a čtenář musí mít neustále na paměti, že se děj odehrává před 50 lety a některé technické vymoženosti postavám schází. Co naopak má Velvet k dispozici, je létající neprůstřelný oblek. Pro českého čtenáře je zajímavé, že se část děje odehrává i v Praze. Textu není příliš, akce střídá akci. Na to, že se jedná o komiks, je vyžadováno až nadstandardní soustředění, jinak se lehce ztrácíte. Bond v sukni alias Velvet se činí všemi zbraněmi včetně těch ženských. Zkrátka dokáže využít i svůj půvab, a to se musí líbit, protože na hrdinku je opravdu hezký pohled, minimálně okem čtenáře středního věku. Scény se zbraněmi jsou jednoznačně četnější než ty postelové.

Velmi dobrá kresba zaujme svou detailností a uměním zachycení pohybu. Dokonale vypadají obálky oddělující od sebe jednotlivé sešity. Různě velké panely pozvedávají celkový dojem kresby, zaujmou svou pestrostí, rozložeností. Velmi neobvykle působí šikmé panely.
Po dočtení, kdy se dějové nuance vzájemně propletou, čtenáři dojde, že se komiks dotkne i velkých dějin v USA.

Přesto to není vše, co kniha nabízí. Poutavým textem je i doslov autora, v němž se svěřuje s důvody pro vznik Velvet. Alternativní obálky jsou samozřejmostí. Pod pokličku tvorby dává nahlédnout k další bonusové části – přerod skic a pérovek po kolorizaci do finálních stran. Velmi zajímavým doplňkem jsou také příspěvky Jessa Nevinse Dějiny špionážní fikce a Ženská parťačka.

Velvet je hutný komiks vyžadující pozornost při četbě. Taktéž by mohl obsahovat i varování pro brutálnost některých scén.  

 

Velvet
Ed Brubaker, Steve Epting

Nakladatelství: BBart
Rok vydání: 2022
Počet stran: 416
Vazba: Vázaná
Cena: 990,- Kč


 

Přidat komentář