RECENZE: Jaroslav Havlíček, Zánik městečka Olšiny

Článek od: Madla Pospíšilo... - 01.09.2023

Mistra české psychologické prózy Jaroslava Havlíčka netřeba inteligentnímu čtenářstvu webu sardenského představovat. Petrolejové lampy, Neviditelný, Helimadoe či Ta třetí jsou zřejmě nejoblíbenějšími romány tohoto autora spjatého s jičínským regionem.

Havlíček měl neobyčejnou schopnost ve svých dílech skvěle psychologicky vykreslit hrdiny (a také ženské charaktery), a to jak v tvorbě románové, tak i v méně známých povídkách. A právě v jeho drobnějších pracích si lze všimnout až určitých znaků umělecké dekadence jako literárního směru. Jeho autorský styl je velmi poetický a dokáže až lyricky sugestivně popsat negativní lidské vlastnosti a chování lidí. Je to jeden z mých oblíbených meziválečných autorů a tak není divu, že když kroměřížské nakladatelství Carcosa vydalo soubor jeho povídek Zánik městečka Olšiny, zaplesalo mé pedagogické srdéčko blahem a já si tuto sbírku musela pořídit.

A věru jsem neprohloupila!

Zánik městečka Olšiny obsahuje celkem dvanáct povídek, z toho poslední z nich – Smaragdový příboj – je spíše nedokončenou novelou.
Sbírku otevírá stejnojmenná povídka – Zánik městečka Olšiny, která líčí situaci maloměsta, jehož obyvatelé jsou zpraveni o velmi šokující novině. O smrti pánaboha. Čtenář je velmi brzy vtažen do děje plného bizarních, groteskních i tragických zvratů a neví, zda se má smát či plakat. Je tu všechno. Klepy, dohady, konspirace, hejna pekelných havranů a oživlí mrtví útočící na městečko. Tato povídka ve mně vyvolala naprosté ohromení svým smyslem pro hororovou grotesknost až pitoresknost snoubenou s na tehdejší dobu velmi typickým symbolismem.
Druhou povídkou je Černá paní. Kratší text prodchnutý strachem z neznámého, ze smrti, z vlastní smrtelnosti. Atmosférický příběh plný děsivé předurčenosti. Ten správný pro každého hororového fajnšmekra.
Navazující Vítr je kratičkou temně symbolickou prózou nádherně navozující až bezútěšné pocity. Takový netradiční příběh o lásce, smutný a něžný zároveň.
Hodinky pana Balabána jsou povídkou zpracovávající ryze fantaskní téma, jak díky obyčejnému předmětu denní potřeby zvrátit přirozené předivo času. Bylo to zábavné a autorovi se podařilo napsat nepředvídatelný konec.
Pátým textem je Faustova smrt – silně stylizovaná černá, sadistická hororová jednohubka na tisíckrát omšelé faustovské téma. Havlíček jej však pojal inovátorsky a mnozí hororoví autoři by se zde od něj mohli učit děsivému řemeslu.
Šestým příběhem v řadě je Svatá noc, až horečnatým stylem popisující souboj otce bojujícího o život dítěte. Co je snem a co je bděním? Co je jen mrákotné poblouznění a co krutá realita?
Kratičký Pes je tragikomickou črtou pohybující se na rozhraní normality a vyšinutí zasazenou do zcela běžných kulis.
Osmá povídka nazvaná Amorek smrti je neskutečně výtečně napsaná psychologická črta, v níž sice čtenář tuší vyznění příběhu, přesto je však skvěle a mrazivě zpracovaný.
Devátý text potěší hlavně rodiče, protože kdo by nechtěl Vše pro dítě? Kratičké, vtipné, úderné.
Dalším příběhem je psychologická sonda o životě nebohé služky ve spárech psychicky chorých zaměstnavatelů, jež se ne nadarmo jmenuje Past. Taky vás chytne a nepustí. Havlíček tu umí opravdu skvěle vybudovat napětí.
Předposlední povídkou je pak zpověď odsouzeného kriminálníka s přiléhavým názvem Přicházející z pekel. Snoubí se zde čirý naturalismus s hrůzou neodvratitelného.
Sbírku uzavírá nedokončená novela Smaragdový příboj. Příběh o stírajících se mezích mezi normálností a šílenstvím však zůstal neukončený. Důvodem byla autorova smrt, k níž došlo v důsledku fyzického vyčerpání kvůli zánětu mozkových blan.
Budiž to mementem pro všechny současné i budoucí autory, nechť vás vaše nutkání psát příběhy neuhoní.

Nicméně tuto sbírku doporučuji všem, kteří mají rádi výtečně zpracované povídky s lehce děsivým podtextem a výborně zpracovanou psychologií postav.
Jaké starší knihy tuzemských autorů máte rádi vy? Pochlubíte se v komentářích?


Zánik městečka Olšiny
Autor: Jaroslav Havlíček
Vydáno: 2023
Nakladatelství: Carcosa
Počet stran: 304
Jazyk vydání: český
Edice: Temnosti (5.)
Autor obálky: Carlos Schwabe
Vazba knihy: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-88243-78-6

Přidat komentář