KOMIKS: Ed Brubaker, Sean Phillips, Inkognito

Článek od: frankie - 12.09.2023

Inkognito zavádí čtenáře do světa, ve kterém stojí superhrdinové proti superpadouchům bez jakéhokoliv vědomí obyčejných lidí. A v tomto světě žije i Zack Overkill, člen zločinecké organizace využívající jeho superschopnosti. Jenže po jedné akci Zack spadl do pasti spravedlnosti, a jak to tak bývá, dostal nabídku, která se neodmítá – buď bude spolupracovat, nebo skončí pod drnem. A jelikož se rozhodl pro první variantu, spolupracovat jako utajený svědek, přežil. Výměnou za to však bylo užívání léků neutralizujících jeho sílu, dále nová identita a pravidelná návštěva kurátora. Pro Zacka zvyklého na akci to znamená jen jediné. Nudu, nudu a nudu. Totální životní šeď. On přece ví, jak to v reálném světě chodí. Když se stane nějaký superhrdinský střet, média lžou. Veřejnost se dovídá jen zastírající pohádky např. o výkyvu počasí – bleskové bouřce v bankovní čtvrti, výbuchu cisterny a další, které mají zakrýt pravý důvod. Konkrétně tvrdé boje mezi utajovanou vládní organizací S. O. S. potírající delikty v podání superzločinců. Dostane však druhou možnost proniknout do tohoto pro veřejnost utajeného světa. Ví, že by neměl, ale neodolá. Začne proto užívat drogy, které mu nejen obnoví jeho schopnosti, ale učiní ho ještě silnějším. Najednou se z kancelářské šedé myši stává násilnický predátor bojující na straně dobra i zla.

Čtenář je vtažen rychle do děje. Díky vhodně odlišené vnitřní řeči hlavního hrdiny od dialogů je budován bližší vztah mezi čtenářem a hrdinou. Dějových zvratů udržujících napětí a touhu po další stránce v knize věru není málo. Tento komiks je akční jízdou v pravém a dobrém slova smyslu. Na několika místech je však násilí vyobrazeno možná až příliš explicitně. Děj nás zavede do podsvětí, k vyřizování účtů mezi jednotlivými gangy, ale i do obyčejných kanceláří všedního amerického života. Ed Brubaker je scénárista mající za sebou již mnoho kvalitních věcí a Inkognito se mezi nimi neztratí.

Kreslíř Sean Phillips využívá v naprosté většině pěti až devíti panelových vyjádření oddělených bílou linkou. Kresby jsou přehledné, dobře vyvedené.  Bonusem knihy jsou obálky jednotlivých čísel, upoutávka na Inkognito a obligátní skici. Obrovskou výhodou je omnibusové vydání, které umožňuje vychutnat si knihy s plnými bublinami a panely najednou. Čekat totiž na jednotlivá sešitová vydání by bylo pro mnohé čtenáře mučivým obdobím. Tenhle komiks má co nabídnout – napětí, sympatické postavy, akci, dějovou košatost i trochu té erotiky. Těm čtenářům, kterým ale vadí občasné vulgární slůvko, laserem rozprsknutá či kladivem rozbitá lebka, odhalené ňadro, nezbývá, než se tomuto komiksu vyhnout. 

Inkognito
Ed Brubaker, Sean Phillips

Nakladatelství: BBart
Rok vydání: 2023
Počet stran: 368
Vazba: Vázaná
Cena: 999,- Kč

Přidat komentář