RECENZE: Jiří Pavlovský, Město mrtvých (Kladivo na čaroděje 2)

Článek od: Martin Stručovský - 17.11.2012

 

Někteří z vás si teď rvou vlasy, protože si první díl z finančních nebo jiných důvodů stále ještě nepořídili A teď přichází mistr Pavlovský, aby vás naštval ještě víc, protože před pár dny dorazil druhý díl s názvem Město mrtvých. Ten si musíte taky pořídit, protože dvojka je prostě lepší než jednička.

Už samotný název je docela zavádějící. Město mrtvých – obyvatelé zapadákova jménem Chonětín, kam se hrdinové vydávají, se sice chlubí tím, že jejich bohy zapomenuté místo je jedním z nejstarších měst v naší republice, ale ve skutečnosti je to vesnice páchnoucí hnojem a mozky zombií na sto honů. Což je pro Jonáše a jeho tým daleko větší horor, než kdybyste je vystavili kontaktu s postavami z jisté upírské série jménem Stmívání.

Právě sem přijíždějí naši hrdinové, aby z místního hřbitova vyhrabali mrtvolu a získali z ní důležité informace. Jak už to ale ve správných brakových příbězích bývá, všechno se zkomplikuje. Hlavně kvůli Klaudii, která se začíná profilovat jako Matka Tereza s potřebou pomáhat druhým. Což se samozřejmě nelíbí Jonášovi ani zbytku party, kteří chtějí mít celou záležitost co nejdříve z krku a opět si užívat kabelové televize a dalších výdobytků civilizace.

Během 144 stran (ano, kniha je o něco tenčí než první, tvůrci si nejspíš řekli, že si musí něco šetřit na příště) hrdinové rozpletou celou záhadu týkající se města, pardon vesnice. Samozřejmě vám tajemství neprozradím, knihu si musíte koupit a přečíst. Rozhodně je potěšující, že děj dvojky pádí kupředu ještě rychleji než předchozí, nemusí se zatěžovat nějakým vysvětlováním a zasvěcováním do zákonitostí světa. Chemie mezi hrdiny funguje bezchybně stejně jako Bondovy hodinky a snad se nezadrhne, až se bude opět měnit čas. Oproti jedničce vyzněly akční scény tentokrát mnohem lépe – zejména ty, v níž se kosí zombie, jsou opravdu libózní.

Nejhorší na celé knize je, že náš tým ještě pořád nemá jméno. Celou dobu sedíte jako na bedně s dynamitem a čekáte, jestli někoho z nich napadne vyslovit ona magická dvě slova, skvící se na obálce. A ono nic. Tak snad příště.

Pavlovský v prvních dvou dílech nastavil laťku dost vysoko a bude zajímavé sledovat, jak se ji následujícímu autorovi Ondřejovi S. Nečasovi podaří překonat ve třetí epizodě Kladiva na čaroděje s názvem Kruté stroje. Jeho příběh o vraždicím bagru a mořské obludě vypadá podle anotace zatraceně dobře.

Kladivo na čaroděje 02: Město mrtvých
Pavlovský, Jiří

Nakladatel: Epocha
Obálka: Lubomír Kupčík
Redakce: Pavlína Kajnarová
Rok vydání: 2012
Počet stran: 144
Rozměr: 125 x 195
Provedení­: paperback
Cena: 139 Kč

Komentáře

Jen upozorňujeme, že třetí díl se nebude jmenovat "Vraždící stroje", ale "Kruté stroje."

Přidat komentář