HRA: Ekopolis - přemýšlíme o městě

Článek od: frankie - 07.11.2012

EKOPOLIS přemýšlíme o městě

Postavíme uhelnou elektrárnu vedle školy? Zřídíme lesopark vedle chemičky? Jak nám pomohou nové cyklostezky? Kdo bude nejúspěšnějším starostou?

Ekopolis je desková hra, ve které postupně rozvíjíte své město. Musíte přitom myslet na potřeby jeho obyvatel – kde budou pracovat, kam si zajdou odpočinout a kde se jim bude nejlépe bydlet. Postavit vyvážené město není jednoduché, obzvlášť když nesmíte zapomenout ani na živočichy a rostliny, které je třeba chránit.

Společenská hra Ekopolis od firmy Scio je cíleně výchovně-vzdělávací. Na jejím vydání se finančně podílely fondy EU a získat ji mohly zapojené školy (od roku 2009). Primárně je určená pro žáky od 4. do 9. ročníku základních škol a první ročníky středních škol. Ve volném prodeji ke koupi není a seznámit se s ní mohly zatím pouze děti navštěvující školská zařízení. Hru Ekopolis doplňuje metodická příručka vysvětlující jednotlivé stavby, které se ve hře vyskytují, dále jsou v ní obsaženy pracovní listy a obměňující varianty hry. Pokud se chcete seznámit s alespoň zjednodušenou variantou hry (bez akčních karet), mrkněte na www.ekopolis.cz.

Samotná krabice obsahuje 48 herních staveb, začínající stavby – radnice, graficky velice zdařilý herní plán, žetony znečištění a zelených zón, bodovací figurky a karty událostí. Stavby se rozlišují barevně – zelené – šetrné k životnímu prostředí (lesopark, dětské hřiště, ekofarma, hřebčín,…), modré jsou stavby podporující bydlení (jako např. tržiště, panelové sídliště, satelitní městečko,…), červené stavby vyjadřují průmysl (cementárna, pila, plynová elektrárna, výroba elektroniky,...).

Cílem hry je, jak to bývá, nasbírat co nejvíce bodů. V každém tahu má hráč k dispozici tři stavby, jednu z nich si vybere a umístí ji na herní plán vedle své radnice nebo vedle staveb, které již umístil. Každá stavba obsahuje tři čísla, červené číslo na přikládané stavbě označuje, kolik bodů hráč získá za každou červenou stavbu, se kterou umístěná stavba přímo sousedí. Stejně tak modré číslo určuje body za umístění k modré stavbě a zelené číslo k zelené stavbě. Jelikož jsou body i záporné, docela si zopakujete počty. Zpestřením je nutnost po některých červených stavbách umísťovat na herní plán žetony znečištění. Hru ještě ztěžují místa na herním plánu, na kterých žijí chráněná zvířata a každé položení stavby na takové pole nás stojí několik bodíků. Rozhodující pro vítězství je stavět vyvážené město, tj. město ze všech tří druhů staveb a pak mít také trochu štěstí při kartách událostí, které co nejvíce přibližují realitu.

Ohromnou výhodou hry je, že trvá téměř stejnou dobu, ať se hraje ve dvou nebo v maximálním počtu hráčů, tj. pěti. Čím více hráčů, tím se hraje méně kol a jedna hra trvá okolo 30 minut. U žáků má úspěch ohromný, ale ruku na srdce, kdo se raději učí, než si hraje, že? Je velká škoda, že není určena i pro širokou veřejnost.  

Ekopolis - přemýšlíme o městě
Výroba: Albi
Vydavatel: scio.cz
Počet hráčů: 2-5
Herní doba: 25-35 minut
Doporučený věk: 9-99

Komentáře

Dobrý den.Mám jednu ještě nerozbalenou nabídněte cenu třeba se domluvíme.

Přidat komentář