FILM: Fantastické romance

Článek od: Renata Heitelová - 13.02.2013

Vzala jsem na sebe podivnou úlohu doporučit našim čtenářům sci-fi a fantasy filmy s romantickou linkou. Podivnou proto, že posledních několik let mě filmová produkce míjí, a když už se na něco podívám, stěží se to dá označit za romanci. Navíc jsem ten typ diváka (i čtenáře), co se na filmy dívá většinou jen jednou (dvakrát či třikrát jsem viděla opravdu jen málo filmů), a tedy doporučení dávám spíš na základě dojmů, které mi v hlavě zůstaly, než na základě toho, že bych si pamatovala podrobně děj, herecké výkony či různé jednotlivosti. A možná právě proto ty filmy, jež onen dojem zanechaly, lze považovat za z různých důvodů výjimečné a zapamatovatelné.

King Kong (1933/1976/2005)
Ať už si vyberete film z kteréhokoli roku – mě zasáhl ten s Jessicou Lange v obří Kongově tlapě, ale ani Jacksonův remake s Naomi Watts neopovažuji za špatný – jde o osvědčenou klasiku a málokdo v závěru neuroní slzu při pohledu na zamilovanou přerostlou opici.

Jestřábí žena (1985)    
Dva milenci zasažení kletbou. On (Rutger Hauer) se nocí potuluje jako vlk a přes den jako člověk. Ona (Michelle Pfeiffer) je v noci krásnou ženou a přes den jestřábem. Milenci věčně spolu, věčně odloučeni. Nedržel jim snad někdo pěsti, aby se sešli v lidské podobě?

Duch (1990)
Hříšný tanec udělal z Patricka Swayzeho hvězdu a jasný tahák pro Ducha. Unchained melody zná dnes asi každý a stejně tak scénu u hrnčířského kruhu, kterou doprovází. Demi Moore v první výrazné a podle mě i jedné z nejlepších rolí své kariéry.

Dracula (1992)
F. F. Coppola adaptoval Stokerovu klasiku tak, že už nešlo jen o hrůzyplnou báchorku o rumunském šlechtici přestěhovaném do Londýna, ale především o romanci. Coppola dal odpudivému monstru elegantní tvář Garyho Oldmana a předhodil mu Winonu Ryder. Ta mrtvé srdce neproklála kolíkem, ale láskou.

Vrána (1994)
Příběh na první pohled o pomstě. Ve skutečnosti zpověď Jamese O'Barra, která mnohem více vynikne a zasáhne duši čtenáře při čtení stejnojmenného komiksu. Přesto i film je nezapomenutelným zážitkem, i když tu lásku vidíme jen ve vzpomínkách Erica. S bohužel navždy mladým Brandonem Lee.

Kate a Leopold (2001)
Klasická romance okořeněná cestováním v čase. Ze střetu dvou lidí (Meg Ryan, Hugh Jackman) z jiné doby plyne řada komických situací. Meg Ryan tyhle zamilované role sedí, škoda, že už z nich vyrostla.

Star Wars: Epizoda II – Klony útočí (2002)
Někdo může druhé epizodě Hvězdných válek vyčítat, že jde jen o milostný blábol. No a co? Přestože herecké výkony obou protagonistů (Natalie Portman, Hayden Christensen) nejsou nijak oslnivé, asi každému je jasné, že nebýt Anakinovy lásky k Padmé, tak kdoví. Na jednu stranu mi přišlo, že právě ona jej drží dál od Temné strany, na druhou stranu i kvůli ní se na ni vydal. (Opravte mě, pokud si to špatně pamatuju.)

50x a stále poprvé (2004)
Jak obecně příliš nemusím komedie, tak tohle je úžasně zábavné a romantické. Proutník Adam Sandler se každý den snaží sbalit Drew Barrymore a přesvědčit ji, že ji miluje, a ona to vždy do druhého dne zapomene. Den má někdy strašně málo hodin.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)
Podivná romance o muži (Brad Pitt), který se narodil do starého těla a postupně mládl, je možná utahaná, ale rozhodně nádherně romantická, přestože smutného rázu. Zkuste mládnout vedle své stárnoucí lásky (Cate Blanchett).

Magic Mike (2012)
Jediná romanťárna, kterou jsem loni viděla, byl film Bez kalhot, a i když to není fantasy ani sci-fi, doporučuji ke zhlédnutí. Šla jsem do kina ovlivněna právě přečtenými Hot Boys, a můžu říct, že pokud by natočili film jako adaptaci Markétiny knihy, a nikoli jako úryvek ze života Channinga Tatuma, odcházela bych z kina spokojenější.

Komentáře

Zajímavé téma. Měla bych s ním větší problém než ty, viš že romantika není moje parketa. Za mě asi Underworld I a II, Highlander I a III. Avatar. Film Kate a Leopold se mi líbil, viděla jsem ho x krát. Narozdíl od tebe koukám na oblíbené filmy dokolečka. Všechny své oblíbené jsem viděla nepočítaně. Vlastně i všechny Vrány:-)))

On to byl i pro mne docela problém vybrat 10 kousků, a to je přitom průřez za cca 30 let. Highlandera i Avatar mám ráda, ale na ně tu myslím dával tipy Maťo loni a nechtěla jsem je opakovat :) Stejně tak třeba na Shreka. A i když mám ráda Underworld, tak zrovna u něj mi ta romantická linka nesedí.

Nevím, jestli to už někdo doporučoval dřív, ale mně se jako taková SF romance celkem líbilo tohle: http://www.csfd.cz/film/243151-zaklety-v-case/ Ze seriálů bylo zajímavé tohle: http://www.csfd.cz/film/69587-code-name-eternity/ Ale to jsem viděla jednou, před lety a už si to moc nepamatuji. Jen ten vztah hlavních hrdinů nebyl úplně chladný i přesto, že on jaksi nepocházel odtud :). Je fakt, že jsem o tomhle tématu nedávno přemýšlela a nepamatuji na nějakou vyloženě SF romanci. Ona už ta představa by ve výsledku možná vypadala hůř než knižní předlohy Johna Cartera (jediné filmové zpracování, které jsem viděla mi přišlo fakt ujetý).

Zakletý v čase byla moc dobrá kniha (Žena cestovatele časem), ale blbej film. Byl to pro mě v kině šok a tak jsem se na něj těšila. Ten seriál neznám, jak je to možné? Pokoušela jsem se o něm něco víc dozvědět, ale na SerialZone o něm nic není. Ani když ho hledám pod názven Heslo: Večnosť :-(

jsme doporučovali vloni, stejně jako třeba Shreka nebo Avatar a další filmy, tak jsme se nechtěli opakovat:-)

http://www.sarden.cz/film-10-naj-sf-filmov-na-valentina-0

Knihu jsem nečetla, ale film se mi (narozdíl od finky) líbil moc a patří mezi moje nejoblíbenější "nenormální" romanťárny, ach:-)))

Osobní vkus je hrozná potvora, například Maťo vloni velmi loboval za Správce osudu a já se u toho tááááák strašně nudila, že jsem to ani nedokoukala do konce...

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

To nejsi sama, já tenhle seriál také sháněla. Šlo to pod názvem "Krycí název věčnost" a běželo to hodně pozdě na Nově nebo Primě nějak v devadesátých letech. Tehdy jsem byla pozdně noční seriálový šílenec, bohužel ne brutální VHSkový nahrávač, takže jsem se budívala na původní "V," koukala na "Sedm dní, nebo Temné nebe." Jojo, dneska už je to všechno jen taková vzpomínka.

Jestli se ti líbil film, tak z knihy půjdeš do kolen. Větší romantiku navzdory času neznám. Zkus jí, jen se nelekni obálek. Vyšla u nás dvakrát, jedna obálka horší než druhá. Přitom originální tak fajn...tehdy mě to strašně rozlítilo, jak můžou knihu obálkou degradovat :-(

... jo tak to je ten film, co mi bleskl hlavou, když jsem viděla trailer na 50x a stále poprvé. Přitom je zvláštní, že nedávno jsem ho po dlouhé době viděla, když to dávali někde v televizi a hrozně dobře jsem se u toho bavila...na některé filmy jaksi čas nemá vliv:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář