FILM: Star Trek: Do temnoty (Star Trek Into Darkness)

Článek od: Tomáš Apeltauer - 03.06.2013

Mnoho lidí se na film Star Trek: Do temnoty těší už od Vánoc. Důvodů je hned několik. Předně, první Abramsův Star Trek slavil velký úspěch. Získal Oscara za nejlepší make-up a jistě by získal i Oscara za nejlepší triky, kdyby nemusel soupeřit s Avatarem. Zvědavost diváků pak podnítila i devítiminutová ukázka z nového Star Treku, kterou pouštělo kino IMAX jako předkrm ke snímku Hobit: Neočekávaná cesta. Po zhruba pěti měsících čekání se člověk přirozeně těší na úchvatnou podívanou. Dosahuje film Star Trek: Do temnoty takových kvalit? Uvidíme.

Začátek filmu má slušnou dynamiku. Troška záhadného děje a hned se bez varování ocitáte uprostřed akčních scén. V prvních patnácti minutách tajíte dech, protože posádka lodi Enterprise se dostává do smrtelného nebezpečí. Původně průzkumná mise se značně komplikuje a kapitán James T. Kirk v podání Chrise Pinea zažívá horké chvíle při snaze zachránit svůj tým. Když se vrátí zpět na Zem, musí čelit následkům svých rozhodnutí a Spockově (Zachary Quinto) posedlosti předpisy.

Na(ne)štěstí právě v tu chvíli čelí Hvězdná flotila nejen hrozbě Klingonské války, ale také nebezpečnému teroristovi Johnu Harrisonovi (Benedict Cumberbatch). Tomu se podaří odrovnat skoro celé velitelství, což si Kirk bere dost osobně a přísahá padouchovi pomstu. Tak se Enterprise vydává na odvetnou výpravu až do klingonského hvězdného prostoru. Ve finále je ovšem všechno jinak a tajemný terorista není jediným protivníkem, kterému bude muset posádka lodi čelit.

Dobrou zprávou je, že se vrací celá stará parta z prvního dílu. Hlavní konstruktér Scotty (Simon Pegg) dostává víc prostoru než minule a dokáže z něj vytěžit maximum. Kirk se Spockem jsou taky ve formě. Vyměňují si trefné hlášky, špičkují se a soupeří, což pomáhá film odlehčit. Největším překvapením v hereckém ansámblu je rozhodně Benedict Cumberbatch. Hraje hlavního záporáka, z jeho pohledu mrazí a své nepřátele likviduje stejně rychle jako elegantně. Kdo tu naopak přebývá, je Alice Eve, v tom musím souhlasit se Spockem. Tahle postava má za celý film jen dva úkoly, zapózovat ve spodním prádle a jednou příšerně hystericky zaječet.

Z kina si bohužel odnesete zřejmě jen nadšení nad digitálními triky a pár trefných hlášek. Upřímně, dějová linie Star Trek: Do temnoty nedosahuje kvality prvního dílu. Máme tu sice hlavní zápletku, zpestřenou několika předvídatelnými zvraty, ale pořád není dost silná na to, aby udržela při životě dvouhodinový biják. Enterprise navíc cestuje vesmírem asi tak dvakrát, většinu času prostě parkuje na místě. Tady scénáristická dvojice opravdu zklamala.

Na druhou stranu již zmíněné efekty opravdu stojí za to, zvlášť pokud se odhodláte jít na nový Star Trek do IMAXu. Režisér J. J. Abrams tvrdí, že 30 minut filmu bylo natočeno právě pro velkoformátové kino a já tvrdím, že je to sakra poznat. Možná proto vám většina záběrů ve vesmíru vyrazí dech. Přechod do warpu s efektními modrými 3D liniemi jako jeden příklad za všechny. V prvním díle odvedli digitální kouzelníci velmi dobrou práci, ale zde by si zasloužili jedničku s hvězdičkou, pochvalu a deset bludišťáků k tomu. Jen mě trochu mrzí, že Abrams nebyl až tak úplně originální a vykrádá hodně scén z minulého Star Treku i z novějších dílů Star Wars.

Abych to shrnul, nový Star Trek: Do temnoty je okázalejší, barevnější, efektnější. Má prostě všechny příznaky tak typické pro druhé díly. Originální pojetí mizí a nastupují vizuální orgie. Přesto je pro sérii Star Trek důstojným pokračováním. Dokáže diváka pobavit a strhnout napínavými akčními scénami, kde logika možná mizí v dáli, ale vám je to vlastně jedno. Pokud se chcete jít do kina především bavit a nehledáte náročný film, doporučuju Star Trek. A pozdravujte za mě Spocka, ten chlap to hraje skvěle. Žijte dlouho a blaze.

 

CZ název: Star Trek: Do temnoty
EN název: Star Trek Into Darkness
Premiéra: 6.6.2013
USA, 2013, 132 min.
Režie: J. J. Abrams
Scénář: Roberto Orci, Alex Kurtzman
Hudba: Michael Giacchino
Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch, Zoe Saldana, Alice Eve, Simon Pegg

Komentáře

... se moc netěším. Po Rychle a zběsile 6 se bojím, že to bude jen další variace na Nolanova Batmana a posledního Iron Mana (kde si aspoň ze záporáka udělali srandu). Teď jde o to, zda si má člověk užít efekty na klasickém plátně (rozhodně mě neláka 3D modrá/červená zataženo v klasickém kině). IMAX... hm... Možná vydržím do Chotěboře ;-)

"dějová linie Star Trek: Do temnoty nedosahuje kvality prvního dílu" Jednotka mala totalne stupidnu dejovu liniu (Zabili mi zenu,znicim cely svet.) Dvojka teda neznie moc lakavo :-) Asponze Enterprise tak malo lieta. (Ako fanusikovi Duny mi vzdy lietanie po vesmire prislo otravne :-D)

To se ale Martine nevylučuje : ) Filmy se Stevenem Segalem jsou taky všechny stupidní a  jeden kopíruje druhý a přesto se u nich bavím. A upřímně, když se zamyslíš, ony vůbec ty Star Treky všechny těží hlavně z prostředí a z postav (i když i ty jsou dost černobílé) a právě díky tomu, kde se to odehrává a kdo to zažívá je to skvělé.  

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Já jsem zas pro změnu nesnášel všechny díly Startreku, které se odehrávají v alternativní realitě +- dvacátého století, nebo v témže století díky cestě časem, případně v stejné době v simulátoru :) Přišlo mi to v seriálu, který staví na cestách vesmírem jako děsný zlo a podvod na diváka.

Ještě jsem byl ochoten zkousnout gangsterku,totalitní schízu nebo western. (starověk kupodivu zas ne :))

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Naprostý souhlas. Ty díly mě vždycky strašně štvaly. Pro se museli vracet a proč +- do dvacátého století kolem 50. let. To bylo vážně otravné. Na sci-fi se opravdu nedívám kvůli tomu, abych koukal western nebo gangsterku.

Souhlasím, jednička Star Treku je hroznej popcorn. Záporák, co furt jenom fňuká a nelogicky ničí svět, plus parta hrdinů, co se ho snaží zastavit. No a dvojka? To je to samé v bledě modrém a je to horší, protože tu za a) není žádný Spock z budoucnosti a za b) cpou nám chudší podání totožného scénáře a myslí si, že jsme tak blbí a nepoznáme to.

Ale upřímně, na Star Trek se kvůli ději stejně nechodí. Mě se ten film líbil a to jsem jinak na myšlenku ve filmu dost háklivý. Prostě mě to bavilo. Asi jako Angry Birds.

Žij svůj život tak, aby až ti nakonec proběhne před očima, jsi nevěděl, jestli sleduješ adventuru, nebo porno.

 

 V nadsázce :

 

RIMMER: Tak abys věděl, tohle byla nejhorší ubulená limonáda, jakou jsem kdy musel přetrpět. Dokonce to urazilo i mou zadnici, jež se oprudila, neboť chudinka moje malá dřepěla u tak děsného puberťáckého škváru! 

 

Přesto mě to baví :)

Viděl jsem to mnohokrát a mnohokrát ještě uvidím, protože je to opravdu relax a taky StarTrek...

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář