Rozhovor s Jiřím W. Procházkou

Článek od: Redakce - 12.05.2014

Jak ses vůbec dostal ke psaní? Kdo jsou tví nejoblíbenější zahraniční autoři?

Ke psaní jsem se dostal někdy v první třídě. A upřímně řečeno, ani nevím jak. Prostě tam někdo furt něco čmáral na tabuli a my to po něm museli vopisovat. Fakt pruda. Jak u blbejch na dvorečku.

Zahraniční autor: Ernest Hemingway. A jestli myslíš ty ostatní, tak ty mám rád všechny. Hlavně z těch zahraničních věcí  třeba román „Kotleta na Kopřivách“ od toho, no, od toho... Teď mi to vypadlo.

V současné době s Radkem Volfem vydáváš audioknihy. Jak probíhala spolupráce s Jiřím Klemem, který načetl Hvězdné honáky?

Jiří Klem přišel s helmou Dartha Vadera (jehož daboval) a dýchavičným hlasem nám ve dveřích studia řekl: „Jsem váš otec!“  No, a my řvali a Radek spadl z antény a já mám useknutou ruku. Jiří Klem je totální profík, neuvěřitelně spolupracující, a hlavně – sám a jen svým fascinujícím hlasem vytváří nový svět. Normálně jsem čuměl. Na drát. Na drát od sluchátek.

Nu, a teď máme dalšího, správně šíleného draka. Až uslyšíš Kopřivův ASFALT namluvený Ludvíkem Králem, již nikdá nesundáš sluchátka z boltců. V červnu Asfalt zalije republiku. A nebudou to nový silnice... A bude to hustý.

Společně s Miroslavem Žambochem jsi vytvořil svět agenta JFK. Série, do které přispělo mnoho skvělých autorů, má již dvaatřicet dílů. Neplánujete vydat některý díl jako audioknihu?

My nesmíme ani naznačovat. Ale ta otázka je VELICE dobrá. Stačí?

Jak jsi pokročil s dopsáním třetí knihy Kena Wooda Prsten Chána El-Abíla?

Krásně! Po osmnácti letech pokračuji stejně šíleným tempem. Ale fakt – trojka bude!

Mohou se čtenáři těšit i na nějakou jinou knižní novinku z tvé dílny?

Na Mrtvou šelmu, tedy detektivku, co píšeme s Klárkou. Budete se bát.  My se s Klárkou tak bojíme, že jí píšeme těsně u sebe. Nekecám. Ale ty fotky ze společnýho psaní nezveřejníme. Ani na záložku.

Která kniha v poslední době v tobě zanechala hluboký dojem?

Hvězdní honáci. Prej to někdo napsal podle Firefly. A to je fakt dobrej seriál.

Líbí se ti filmové zpracování Hobita od Petera Jacksona?

Hobit se mi JEN líbí. Z Pána prstenů jsem byl nadšenej. To vystihuje vše.

Kdybys měl možnost psát romány nebo povídky pro jeden z velkých zahraničních fantasy/scifi settingů, který by to byl? (Dungeons & Dragons, Warcraft, Warhammer apod.)

Dnes mě někteří lidi (po audiovydání Hvězdných honáků) chválí, že jsem to perfektně napsal podle seriálu Firefly. Hvězdné honáky jsem sice napsal asi o šest let dřív, ale to je zřejmě jedno... Tak bych se prostě zas vrátil k Firefly. S Jossem (co to ode mne obšlehl) jsme o tom už kecali. PoAvengers dvojce jdeme na Star Cowboys.

Sleduješ Hru o trůny? Kdo je tvým favoritem na právoplatného krále Západozemí?

Chtěl jsem do toho seriálu vplout v půlce třetí řady, ale nějak mě to nepustilo do rozbouřeného dějového proudu. Normálně jsem se utopil. Tak se těším, až si to někdy nakoukám od začátku.

Budou tě moci čtenáři znovu letos potkat na Festivalu fantazie v Chotěboři?

Jezdím tam od roku 1492 a budu tam i letos. Kryštof  letos bohužel nepřijede, zase si Chotěboř spletl s Indií. A místo chotěbořani říká indiáni. Bulhar jeden.

Díky moc za rozhovor.

Rádo se stalo. A všimni si, kurva: celej rozhovor jsem byl slušnej!

Ptal se Vojtěch Djakov

 

Komentáře

Nevím, co tě na slušné Jirkově mluvě mate. Vy, spisovatelé, vládnete slovem tak dobře, že zvládáte i to :-))))

Ty taky občas mluvíš slušně......

Ovšem být svědkem impozantního vstupu "otce"Jiřího Klema s helmou Dartha Vadera, tak jsem smích mrtvá!

Je pravda, že spisovatelé jsou mistři přetvářky, stejně jako herci, neboť musí obsáhnout životy mnoha postav... na druhou stranu je to s tou Jirkovou jemnou mluvou fakt podezřelé:-)

Jestli ona na tebe ta Klára nebude mít větší vliv, než si sám připouštíš... budeme to muset zkusit na veletrhu vyšpiónovat, jestli se tam potkáme:-))

 

 

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář