SERIÁL: Sense8

Článek od: Jaroslav Vávra - 03.07.2015

Ačkoliv se jejich poslední celovečerní snímek Jupiter vychází setkal s nevlídným přijetím, nezdá se, že by to známou sourozeneckou dvojici bůhvíjak odradilo od dalších projektů. Andy a Lana Wachowští se po čase znovu spojili s německým režisérem Tomem Tykwerem, s nímž kdysi natočili vynikající Atlas mraků, k tomu si přibrali J. Michaela Straczynského (dodnes slavný seriál Babylon 5) a vytvořili – můžeme to říci už teď – televizní událost roku.

Internetový seriál Sense8 nápadně připomíná zmíněný Atlas mraků nejen tím, že se zde znovu sešla část stejného tvůrčího týmu, ale opět se tu pracuje s tématem propojování mysli. Tentokrát se tak neděje v různých časových obdobích, ale v jednom jediném časovém okamžiku. Hrdiny jsou různí lidé žijící v různých místech na různých kontinentech. Potýkají se s vlastními problémy, v nichž jde velmi často o život a o dramatické události tu rozhodně není nouze.

Tvůrcům velmi pomohla skutečnost, že jim jejich velmi náročný projekt umožnila zrealizovat společnost Netflix. Wachowští tak nemuseli provádět kompromisy jako u velkých hollywoodských studií, na což dojel právě na začátku zmíněný Jupiter vychází. Tudíž zde nikdo nemá problémy s různými kontroverzními scénami zobrazujícími násilí nebo erotiku. Podobné scény u veledrahých bijáků jsou stále výjimkou.

Jestli by ovšem někdo měl dostat spoustu cen, tak jsou to střihači Joe Hobeck a Joseph Jett Sally. Často se zde přepíná mezi jednotlivými prostředími a je tedy na místě pochválit dokonalou návazností pospojovaných záběrů. To se vydařilo na jedničku. Prostředí se často mění klidně v rámci jednoho dialogu. Napoprvé to může zneklidnit, ale postupně si na to zvyknete a myšlenku neustálého propojování myslí přijmete za svou, aniž byste tím byli zneklidněni.

Pozornost si zaslouží také kameraman John Toll (Legenda o vášni). Ten v Sense8 doslova čaruje a tvoří jeden záběr lepší než druhý. Díky jeho fantastické práci si můžeme vychutnat dokonale vybroušený diamant a Sense8 je vlastně velmi poetickým počinem. A to i v případě velmi explicitního násilí, usekaných rukou, jakož i detailních záběrů porodů. Totéž platí o skvělé práci s nahotou. Asi nejvíce se to týká Maxe Riemelta (Napola, Freier Fall), jenž se v seriálu objeví v celé své kráse a že je na co se dívat… Ovšem nic z toho není samoúčelné a všechno má svůj důvod. Nezbývá než znovu zopakovat, že kompromisy nemají v Sense8 žádné místo.

Ruku v ruce s kamerou a střihem kráčí hudební doprovod, o nějž se podobně jako v Atlasu mraků postaralo duo Johnny Klimek a Tom Tykwer. Díky tomu se Sense8 proměňuje ve výbornou pocitovku, ovšem rozhodně nepočítejte s nějakým laciným sentimentem. Tady je hutná nálož velmi silných emocí, jež diváka někdy obrazně řečeno týrají. Ovšem funguje to na jedničku.

V neposlední řadě musím smeknout před samotnými režiséry, kteří se náročné látky zhostili s obrovskou suverénností. Tempo vyprávění sice není nijak závratné, ale to vůbec není na škodu, naopak. Byť epizody režírované polenem jménem James McTeigue (V jako Vendeta), jsou poněkud rozvláčnější, naštěstí seriál jako celek drží skvěle pohromadě a hodně tomu pomáhají jednotliví herci. Právě proto si oblíbíte jednotlivé hrdiny, vytvoříte si s nimi velmi blízký vztah. S někým více, s někým méně, ale k nikomu určitě nezaujmete chladný postoj. Mě osobně nejvíce zaujal příběhy mexického herce Lita Rodrigueze (Miguel Ángel Silvestre), transgender bloggerky Nomi, kterou ztvárnila taktéž transgender herečka Jamie Clayton, a islandské DJky Riley ve fantastickém podání Tuppence Middleton.

Sense8 je velmi rozmanitým a vpravdě multikulturním seriálem (nebo též filmem rozděleným na dvanáct částí), kde si každý otevřený divák najde to svoje. Je to natolik pozoruhodné dílo, že se o něm bude mluvit a psát ještě pár let. Vedle Šíleného Maxe: Zběsilé cesty jde o zcela výjimečný počin letošního roku. Sourozeneckému duu přeji další síly v psaní a režírování a už nyní se těším na druhou sérii.

10/10

 

Sense8

Režie: Andy a Lana Wachowští, Tom Tykwer, James McTeigue, Dan Glass

Námět a scénář: J. Michael Straczynski, Andy a Lana Wachowští

Hudba: Johnny Klimek, Tom Tykwer

Kamera: John Toll

Hrají: Max Riemelt, Jamie Clayton. Tuppence Middleton, Brian J. Smith, Aml Ameen, Miguel Ángel Silvestre, Doo-na Bae, Naveen Andrews, Daryl Hannah a další

Komentáře

Přidat komentář