SERIÁL: The Expanse

Článek od: Lucie Koucká - 19.12.2015

Dojmy čtenáře a následného recenzenta úspěšné knižní série The Expanse po shlédnutí prvního dílu nového stejnojmenného seriálu.

Vlasy. Dlouhé a černé. Vznášejí se volně v beztíži, plavou, jako by žily vlastním životem. Patří zoufalé uvězněné dívce s orientálními rysy. Dívce, která bude mít zásadní roli v dějinách lidmi osídleného vesmíru a vůbec to netuší. Zatím bojuje o holý život.

První scéna svým zpracováním vyráží dech.

I když je seriál ohlášen až na polovinu prosince, stanice Syfy uvolnila první díl Dulcinea ještě před oficiálním vysíláním. Postupně jsou představováni hlavní i vedlejší protagonisté. Zatímco na jedné vesmírné lodi bojuje hrdinka o život, na další James Holden (Steven Srait) řeší mravní dilema, které ale v jeho případě není žádným dilematem. Budoucí posel dobra nyní pracuje jako důstojník na těžařské lodi, která objeví tajemné opuštěné plavidlo. V jiné linii dostává životem znavený detektiv Miller (Thomas Jane) úkol vypátrat ztracenou dívku a na Zemi koná politička Christjen Avasarala (Shohren Aghdashloo).

Jak popsat obrazem to, čemu jsou v knihách věnovány celé odstavce? Nejlépe úspornými, ale dobře vybranými scénami. Což se povedlo na výbornou. Nikdo tak nepochybuje, že žena dvou tváří má moc i sílu jí uplatňovat. Herečce iránského původu, Shohren Aghdashloo (Dům z písku a mlhy, X-men: Poslední vzdor), nominované za první jmenovaný film na Oskara, lehce věříme. Poloviční Ital Steven Strait (10 000 př.n.l., či krasaveček ze Sil temna) se zdá na roli Jima Holdena moc mladý  na druhou stranu pohledný a charismatický je dostatečně  a tak, stejně jako knižní Holden, zaujme svou osobností všechna pohlaví. A co typický noirový hrdina detektiv Miller? Nedivím se, že po roli skočil Thomas Jane, sedne mu jako poklice na hrnec – stejně v něm budu pořád vidět Punishera. Dominique Tipper, coby důstojnice Naomi Nagata, postrádá jen jediné. Výšku. Zvykla jsem si, že se na Holdena dívá shora. Ale ne svrchu, to naopak. Měla být o hodně vyšší. To je to, čeho jsem se u případného filmového zpracování obávala. Jak filmaři zvládnou vizualizaci obyvatel Pásu vnějších planet, kteří jsou díky nízké gravitaci vysocí, hubení jako sirky a mají velké hlavy. Zvládli to elegantně, jednou větou.

Autoři knižní předlohy Daniel Abraham a Ty Franc, vystupující pod pseudonymem James S.A. Corey, se podíleli na scénaři a jsou také spolu producenti seriálu. Na atmosféře je to znát. Režie se ujal Terry McDonough (Hell on Wheels, Suits, Breaking Bad, Better Call Saul atd.  tenhle výčet mluví za vše). První díl seriálu je pecka. Moje reakce „Wow!“ hovoří jasně. A že lze efektům a digitálnímu zpracování leccos vytknout? Vědomě jsem kritiku potlačovala v zájmu zachování celkového dojmu. Jsme v říši fantazie a nic na světě není dokonalé, natož seriáloví autoři.

Fenomén dnešní doby, kdy se dostávájí seriály na filmovou úroveň a známí herci jsou do nich hojně a rádi obsazováni, se potvrdil i u The Expanse. A to je jen dobře. Snad si série odnese lehce nadprůměrnou kvalitu i do dalších dílů, mohlo to dopadnout podstatně hůř. Koukatelného sci-fi příběhu na pokračování je více než zapotřebí.

Hodnocení: 75%

Komentáře

Přidat komentář