FILM: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Článek od: Martin Stručovský - 14.10.2016

Sirotčinec slečny Peregrinové je už dneska literární trilogie, která jistým způsobem navazuje fláky jako Harry Potter nebo Nekonečný příběh. A jako taková samozřejmě nemohla zůstat bez povšimnutí Hollywoodu.

Režie prvního dílu se ujal Tim Burton. A hned na začátek je nutné říct, že obavy byly na místě. Burton má sice na svém kontě klasiky jako Ospalá díra nebo Velká ryba, jenže za posledních devět let natočil filmy, které jeho režijnímu portfoliu dělají spíš ostudu než reklamu. Můžee prozradit, že Sirotčinec je Burtonův nejlepší film od Karlíka a továrny na čokoládu, případně od Sweenyho Todda.

Burton tentokrát nechal doma svoje obvyklé parťáky, stejně jako svůj podivný styl, a naopak si vzal k ruce scénáristku Jane Goldman (spolupracovnice M. Vaughna, která zadaptovala Hvězdný prach). Je to právě její zásluha, že je Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti taková pecka a fantasy patřící do ranku filmů, které se dneska už moc netočí. Sirotčinec má svou poetikou blíž k Nekonečnému příběhu, Hvězdnému prachu nebo filmům Stevena Spielberga než k Harrymu Potterovi (byť tu jdou vysledovat podobné prvky – tajemný svět, hlavní hrdinou nesoucí na ramenou určité břemeno). A když se v závěrečném boji objeví rozpohybovaní kostlivci, tak si pamětníci vzpomenou na Jásona a Argonauty, ke kterým dělal triky Ray Harryhousen.

Příběh je pak klasika. Mladý hrdina Jake žije svůj každodenní život, který mu zpestřuje dědeček svými příběhy.  Postupně zjišťuje, že existuje ještě jeden svět. Naštěstí nemusí zachránit celou planetu, ale jen střechu nad hlavou několika tak trochu divných lidí se speciálními schopnostmi. Napřed ho čeká povinný exkurz sirotčincem, poznání jeho nájemníků, ale také klasické odhalení kostlivců ve vlastní skříni. Ke skutečnému jádru příběhu se sice přejde až ve druhé polovině filmu, ale vůbec to nevadí. Svět sirotčince je zajímavý, obyvatelé dost divní a na plátně se pořád něco děje, takže se divák ani na chvíli nenudí. Navíc nechybí spousta dobrodružství, špetka romance a díky nápadům před divákem ožívá fascinující svět plný nespoutané fantazie. 

Pokud má film nějaký kámen úrazu, pak je to záporák, kterého si zahrál Samuel L. Jackson. Jeho postava vypadá díky bílým vlasům a špičatým zubům (kterými se tu možná upomíná na Bezhlavého jezdce z Ospalé díry) sice démonicky a navíc dost brakově, ale to je tak všechno. Vzhled dobrého padoucha neudělá, stejně ani schopnost napodobit jisté schopnosti terminátora z druhého dílu trilogie. Dobrého padoucha dělá charisma a to je v tomhle případě asi tak silné jako mísa zeleninového salátu.

Sirotčinec se od začátku svého vzniku pyšní označením černý kůň. Jenže by ho byla škoda minout. Pokud máte rádi fantasy a pohádky a jste odkojeni zmíněnými filmy, kino je ve vašem případě jasné. Sirotčinec hřeje u diváckého srdce a vyvolává dávky dětské nostalgie. Těžko říct, kdy Burton natočí zase něco takhle dobrého. Pro jeho vlastní dobro by ale bylo dobré, kdyby se držel Jane Goldmanové i v příštích letech. Měli bychom pak záruku toho, že natočí dobrý film dřív jak za devět let. 

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Režie: Tim Burton 
Scénář: Jane Goldman
Hrají: Eva Green, Samuel L. Jackson, Asa Butterfield

Komentáře

Tak se na to teda asi opatrně těším... když tvrdíš, že to můj oblíbec tentokrát nepokonil (jako třeba Temné stíny).

Poslední dobou si troufnu do kina akorát na animáky... a i tam už musí člověk opatrně vybírat:-)

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář