KOMIKS: Geoff Johns - Ivan Reis - Joe Prado, Liga spravedlnosti 4: Síť

Článek od: David Hálek - 10.11.2016

Začíná se ukazovat, jak je DC univerzum New 52 provázané. A pro běžného českého čtenáře to není dobře.

Liga spravedlnosti už toho za pět let svého působení zvládla docela dost: porazila Darkseida, jednoho z největších zlounů, rozdala si to s duchy mrtvých a bojovala ve válce proti Atlanťanům. Nyní je čeká další veliká hrozba... asi... to já jenom hádám, protože nemám ani tušení, co se v knize děje.

V Lize se toho od posledně vlastně moc nezměnilo. Clark a Diana randí, Batman je Batman a mezi členy stále vládne napětí a nedůvěra. Nic nového pod sluncem. Po událostech války s Atlanťany Superman a spol. svolají různé superhrdiny, aby z nich udělali plnohodnotné členy Ligy. Nechybí mezi nimi Atom, Firestorm, Black Canary, Element Woman a další. Zatím to dává všechno smysl. Problémy začnou ve chvíli, kdy se někdo vloupe do Batmanovy jeskyně a pár starých známých 'navštíví' orbitální základnu Ligy spravedlnosti.

Dimenze New 52 a všechny její série mají být provázené. To znamená, že pokud se děje nějaká významná událost, která ovlivňuje celý svět, může se promítnout do několika jindy nesouvisejících titulů. Pokud tedy nesledujete všechny zahrnuté tituly, je tu šance, že vám veliká část příběhu unikne, protože jedna část se děje v této řadě, druhá v jiné a titul, který čtete vy, pokrývá jen malý zlomek celého příběhu. Přesně to se děje ve čtvrté Lize spravedlnosti s podtitulem Síť.

V této knize začne veliká událost známa jako Trinity War. Jde o vcelku obsáhlý dvanáctidílný cross-over, ve kterém jsou čísla z různých sérií: Ligy spravedlnostiAmerické Ligy spravedlnosti (Justice League of America), Temné Ligy spravedlnosti (Justice League Dark), a dokonce i Constantina. Plus je to všechno svázané se sérií Trinty or Sin (Hříšná trojka). To je pět komiksových řad, které musíte mít v hledáčku, pokud si celou tuhle mohutnou akci chcete vychutnat. Síť to ale schytala trochu blbě: Příběh v Lize spravedlnosti: Síť nejenom začíná, ale i zcela končí. Dostane se vám tedy zcela prvního dílu Trinity War a HNED poté si přečtete, jak Trinity War skončí. Aniž byste tušili, co se v dalších deseti komiksech dělo. První díl TW končil příslibem docela slušné rubačky. Jak dopadla? Nevíme! Nastal nějaký nevysvětlený časový skok? Nevíme! Proč jsou hrdinové tam, kde jsou? Nevíme! Kde se tam vzal Constantine? Nevíme! Jak to, že právě on má u sebe Pandořinu skříňku? Nevíme!

Bonus na konec: Pokud se bude nakladatelství BB/Art držet pořadí knih, příští kniha bude JENOM o Trinity War. Celé to mnohodílné monstrum. No není nádhera, že všichni už víte, jak to skončí? BB/Art ale není na vině. Akorát vydává knihy v pořadí, v jakém původně vyšly (i když, pravda, vynechalo pár jednotlivých čísel). Problém je v tom, že čeští čtenáři nemají k dalším řadám přístup. Nikdo na ně nemá práva, nevycházejí tu.

Moje rada pro všechny zní: Přečtěte si první polovinu této knihy. Pak počkejte na další knihu, která (doufejme) vyjde příští rok. Budete si moct vychutnat kompletní Trinity War, aniž byste se museli vztekat, že Liga spravedlnosti: Síť je nekompletní, nepochopitelný a špatné sestavený paskvil, který načne zápletku a pak nám prozradí vyvrcholení bez sebemenšího kontextu.

 

Liga spravedlnosti 4: Síť (Justice League 4:The Grid)

Scénář: Geoff Johns

Kresba: Ivan Reis, Joe Prado

Překlad: Ľudovít Plata

Nakladatelství: BB/Art

Datum vydání: 31.10.2016

Počet stran a vazba: 176, brožovaná

Cena: 399 kč

 

Komentáře

Tady je asi ještě jiný problém, Trinity War kniha nespadá pod sérii Justice League, když se podíváte na Amazon, nebo na angl. wikipedii, tak TW nemá označení volume. Stojí jako samostatný book. Takže těžko říct, jestli bude mít na tuhle knihu BBart práva, nebo jestli jí vůbec budou chtít vydat.

Přidat komentář