RETROfilm: Braindead — Živí mrtví

Článek od: Jáchym Šidlák - 30.08.2017

Petera Jacksona všichni známe jako režiséra, který stojí za legendárními adaptacemi knih J. R. R. Tolkiena. Pokud nevíte, jaké filmy Jackson točil ještě před trilogií Pána Prstenů, pravděpodobně si představujete, že jde o podobně nádherné, dojemné snímky. A mýlíte se. Braindead — Živí mrtví z roku 1992 je totiž typickou ukázkou toho, čemu osobně rád říkám odvrácená strana Petera Jacksona.

Hororová komedie Braindead v každém směru předčí vaše očekávání. Jsem si celkem jistý, že jde o ten nejkrvavější, nejzvrhlejší snímek, jaký jsem kdy viděl — a to, nutno dodat, v tom nejlepším slova smyslu.

Jde totiž o film, který se vám už od začátku snaží naznačit, že se ani v nejmenším nebere vážně a že teď je na čase, abyste zhruba na 100 minut odložili své mozky stranou a stali se tak trochu Braindead. Zpočátku, když se vám teprve představují dva hlavní protagonisté, zamilovaný pár Paquita a Lionel, chvíli trvá, než si na bizarní styl vyprávění zvyknete. Od scény v zoo, kdy hrozivá krysí opice kousne Lionelovu matku a učiní z ní tak zombie, se však rozjede série událostí, která až do konce pořádně zaměstná vaši bránici a téměř vás nenenechá nadechnout se.

Jackson si opravdu nebere žádné servítky a když už ve filmu teče krev, teče jí hodně. Celé hektolitry. A nejen to — množství zlomených kostí, vydloubnutých očí a odhalených vnitřností je nespočitatelné. Nejde nezmínit, že Braindead se na tehdejší dobu může chlubit mimořádně povedenými maskami.

Co ho ale činí zaslouženou klasikou mezi hororovými komediemi, je jeho neskutečná nápaditost. Snad každá druhá scéna má potenciál zapsat se do dějin kinematografie, ať už jde o souboj s nemrtvým batoletem, knězem bojujícím se zombíky pomocí karate či závěrečný masakr se sekačkou. Mnoho a mnoho filmařů se snažilo Jacksona a jeho scénáristický tým napodobit a natočit podobnou krvavou jízdu, snad nikomu se ale nepovedlo přijít s filmem tak zábavným a tak utrženým ze řetězu.

Připravte se, že si u Braindead procvičíte břišní svaly — občas se nebudete moci přestat smát a občas se vám bude zvedat žaludek, ale většinu času půjde o kombinaci obojího.

Je tak vidět, jak málo chybělo k tomu, aby v Pánovi prstenů Frodo se Samem ukopávali skřetům hlavy pomocí kung fu a Gandalf přemohl Balroga tak, že mu zarazí hůl do nosní dírky. Naštěstí své choutky dokázal Peter Jackson ukočírovat.

90 %

 

Braindead — Živí mrtví

Nový Zéland, 1992, 103 min
Režie: Peter Jackson
Scénář: Fran Walsh, Peter Jackson, Stephen Sinclair
Kamera: Murray Milne
Hudba: Peter Dasent
Hrají: Timothy Balme, Diana Peñalver

Komentáře

Nakolik si pamatuji (viděl jsem asi před patnácti lety), ten film subjektivně trvá dvě až tři hodiny. Na začátku je naprosto geniální scénka ještě před titulky, potom skvělá první hodina místy velmi bizarního děje - a od chvíle, kdy se nastartuje sekačka, nastává nekončící nuda (abych Jacksonovi nekřivdil, proložená asi třemi vtipy, včetně toho nemluvněte). Jinými slovy, příliš protahovaný gag tam zabíjí sám sebe... Totéž ostatně lze napsat i o "Od soumraku do úsvitu", tam by taky závěrečný masakr potřeboval zkrátit nejmíň na třetinu.

Přidat komentář