RECENZE: Miroslav Žamboch, Koniáš: Na ostřích čepelí

Článek od: Martin Stručovský - 17.10.2017

Koniáš je jedním z hrdinů, kteří se navždycky zapsali do zlatého fondu tuzemské fantasy. A nyní přichází v novém vydání jeho první román, který proslavil nejen jeho, ale především autora Miroslava Žambocha.

Na ostřích čepelí už před mnoha lety ukázalo, že bude nutné s Miroslavem Žambochem počítat. Což pak v budoucnu následující knihy jenom potvrdily. Na Žambochovi je nutné obdivovat jednu věc. A tou je jeho přístup k žánru, respektive k psaní fantasy. Je jiný. Čehož si ostatně všimnete v momentě, když nalistujete prvních několik stránek Na ostřích čepelí. Žamboch sice svůj příběh zasadil do fiktivního fantasy světa postaveného na středověkém rázu, jenže na osvědčené elfy, trpaslíky a další potvory kašle. Jedinou proprietou, kterou si vlastně z fantasy žánru vypůjčuje, jsou čarodějové. A i ti jsou zpočátku spíše upozaděni. Kdyby nebylo jich, měli bychom před sebou dobrodružný román ze středověku, do něhož autor namíchal pár kapek westernu a detektivky.
Na ostřích čepelí je velmi netradiční svou zápletkou. Nekoná se žádná záchrana království ani světa. Přesto tu jde o lidské životy. Zápletkou románu je založení nové kolonie daleko za hranicemi známého světa. Což znamená ochranu a přepravu kolonistů. A to je právě úkol Koniáše. Pašerák, zloděj a příležitostný nájemný zabiják se najednou ocitá ve zcela nestandardní situaci. Místo toho, aby život vzal, jich má ochránit hned několik set. A ačkoliv to netuší, tohle dobrodružství ho navždycky poznamená.
Zápletka o tom, jak se lidi vypraví založit kolonii, vypadá na první pohled trochu nudně. Jenže není. Ostatně než putování vůbec začne, zabere to nějaký ten pátek. Coby předskokan tu slouží kupa intrik a házení klacků pod nohy od lidí, kterým výprava nejde do plánů. To nejvíc evokuje bohaté farmáře/starosty z westernů, kteří nemají rádi, když jim nějací přivandrovalci kazí zažité pořádky. Celé to má naprosto úžasnou atmosféru a podzimní počasí přímo vybízí k tomu, abyste s knihou zalezli do postele a nalili si dvojku červeného.
Ve druhé lince je tu samotné prostředí tábora osadníků. Ti pocházejí z různých konců světa a ne vždycky si ve všem sednou. Což vede k celé řadě rozkolů. Aby mohl Žamboch vylíčit situaci na všech frontách, využívá optiku více postav, z nichž si každá projde svým vývojem, a můžete mi věřit, že vám přiroste k srdci.
Žamboch však sází ještě na další karty. Tou nejsilnější je postava samotného Koniáše. Hrdina, který jako kdyby vypadl ze starých pulpových příběhů. Inteligentní, ne moc pohledný, přesto ale se srdcem na správném místě. A vždycky připravený s mečem v ruce. Právě v něm ožívá duch dobrodruhů a kovbojů a romantiků, což podtrhuje linka s Kristýnou. Fandit mu v jeho počínání je vyložená radost. O to víc pak zamrzí, že když přijde na řadu pomsta a on myslí jako debil jako někdo, jemuž IQ ubylo o pár čísel. Na druhou stranu ho Žamboch napsal tak dobře, že ho může postupně vrhat do jednoho souboje za druhým. Nejsou to však souboje odbyté jednou nebo dvěma větami, ale naopak zabírají někdy i delší odstavec a dodávají románu na potřebné dynamice. Žamboch není silný jen v popisu soubojů muže proti muži, ale i celých jednotek. Nic není zmatkovité, všechno je perfektně přehledné.
A když se pročtete na samý konec a porazíte s Koniášem všechny, kteří stojí v cestě jeho úkolu, uvědomíte si, že tahle knížka je nejsilnější v tom, že není o zabíjení. Kdepak. Na ostřích čepelí je ve skutečnosti o životě. Je jeho oslavou a ukázkou toho, že i jeden člověk dokáže ovlivnit životy ostatních.
Ano, přátelé, Na ostřích čepelí je i po těch letech pořád perfektním dobrodružným čtením s velkou dávkou romantiky. Pokud vaše srdíčko baží po takové četbě, neměli byste váhat. Pamětníci můžou zavzpomínat, nováčci naopak pokyvovat hlavou nad tím, že kvalitní žánrová literatura ještě nevyhynula pod náporem her o trůny a upírů.

Ukázku z knihy si můžete přečíst zde.

 

Koniáš: Na ostřích čepelí
Žamboch, Miroslav
Nakladatel: Triton 
Počet stran: 560
Obálka: Lubomír Kupčík
Cena: 379 Kč

Komentáře

Nikde jsem se nedočetl, jeslti je v knize něco nového kromě obálky? Přebroušený text? Přidaná povídka neob nějaké nové pasáže?

 

Díky

tak já si ten původní text nepamatuju, ani jsem to nečetl formou komparace. Takže přebroušení nebo nový pasáže nemůžu vyloučit. Ani potvrdit. Ale povídka tam žádná není. Má to novou obálku + formát, aby to ladilo k těm dvěma zbylým knihám

Přidat komentář