Nové tituly z nového nakladatelství Planeta9

Článek od: Redakce - 02.12.2018

PANDOŘINA HVĚZDA

Legendární sci-fi série Petera F Hamiltona vychází i u nás!

Moderní space opera je vzácná věc. A ještě vzácnější je dobrá moderní space opera. A v tomhle ohledu v současnosti ční dvě jména. Alistair Reynolds … a Peter F. Hamilton. Anglický autor žánru sci-fi, jehož knih se po světě prodalo už přes dva miliony kusů a jehož novinky ovládají první místa knižních žebříčků.

A teď přichází Peter F. Hamilton na český trh hned se svým nejslavnějším dílem. S monumentální a přitom strhující ságou, která přináší epické vesmírné bitvy, děsivé hrozby i zajímavé a zranitelné hrdiny.

„Hamilton byl první autor, o kterého jsme usilovali,“ říká Martin Královec z nakladatelství Planeta9, „Vlastně celé naše nakladatelství vzniklo s myšlenkou na něj. Hamilton tvoří klasické SF moderního střihu je to etalon současné space opery. Má rozmáchlé světy, ale přitom dokáže stvořit i fascinující a přesvědčivé hrdiny… častokrát s překvapivým vývojem. A svou moderní techniku domýšlí do důsledků a díky tomu působí jeho vesmír věrohodně a kompaktně. Sága Pandořina hvězda patří k jeho prvním knihám z jeho nejúspěšnějšího vesmíru, ze světa Commonwealthu. Ze světa, do kterého máme v plánu se určitě vrátit.“

Píše se rok 2329 a lidstvo již pomocí červích děr kolonizovalo více než čtyři sta planet. Poprvé v historii vládne mír.
Pak se stane něco zdánlivě nemožného – hvězda vzdálená tisíce let náhle zmizí. Nepromění se v supernovu ani nezkolabuje do černé díry. Jednoduše zmizí, uvězněna v obrovském silovém poli.
V situaci, kdy jsou klasické mezihvězdné lety dávnou minulostí, je na průzkum tohoto nevysvětlitelného jevu vyslána jediná loď, která dokáže vyvinout nadsvětelnou rychlost. Zároveň však čím dál neodbytněji vyvstává otázka, že izolace odlehlé hvězdy mohla mít své důvody. A proniknout dovnitř nakonec nemusí být tak obtížné, jako zabránit něčemu, aby se dostalo ven...
Příběhy jednotlivých aktérů se postupně splétají a slévají v ohromující kosmickou ságu, tak jak to umí jedině Peter F. Hamilton.

Série u nás vyjde ve čtyřech knihách. První vychází právě teď, u druhé se už dodělává překlad a vyjde začátkem dalšího roku. 

Pandořina hvězda
autor: Peter F. Hamilton

překlad: Petr Kotrle
termín vydání:  14. 9. 2018
nakladatelsví Planeta9
ISBN: 978-80-906985-4-3
cena: 499,- Kč
brožovaná, 600 stran

Listovací ukázku z knihy najdete v odkazu.

 

POMYSLI NA FLÉBA

Jedno z nejzákladnějších děl moderní fantastiky konečně v důstojném zpracování!

Přichází sci-fi od člověka, jehož noviny New York Times nazvaly „nejvýznamnějším autorem současnosti“ a který se zapsal do literární historie jako málokdo jiný. Iain M. Banks je skutečně literární ikona a plným právem patří na seznam největších moderních britských spisovatelů. Nejprve se proslavil svými temnými romány ze současnosti, především legendární Vosí továrnou, aby pak exceloval i ve fantastickém žánru. Jeho knihy z prostředí Kultury inspirovali i Elona Muska, který podle vesmírných lodí z jeho románu pojmenoval přistávací plošiny projektu SpaceX… a po autorovi byl pojmenován i asteroid.
Přesto u nás sci-fi dílo Iaina M. Bankse není zase tak známé. Zásluhu na tom má především první české vydání jeho nejslavnější sci-fi knihy z roku 2000, kdy knihy vyšla coby „Consider Phlebas“. Toto vydání také vstoupilo do literární historie – ale bohužel díky neskutečně špatnému překladu. Donedávna to byla velká šmouha na českém vydavatelském štítě a krutě zmařená příležitost seznámit se s dílem jedné z největších sci-fi legend. A teprve teď, díky tomu, že se práva na román podařilo získat nakladatelství Planeta9, přichází náprava.
  „Naše vydavatelství se soustředí na klasickou, ale přitom moderní sci-fi – se zaměřením na space operu,“ říká Veronika Marhounová z nakladatelství Planeta9. „Začali jsme Peterem F. Hamiltonem, jako největším zástupcem moderní sci-fi, ale mým osobním snem byl Iain M. Banks a jeho Pomysli na Fléba. Chtěla jsem tuhle naši oblíbenou knihu vydat konečně v překladu, jaký si zaslouží. A na to nemohl být nikdo lepší a zkušenější než Richard Podaný. Skutečně odvedl úžasný kus práce a myslím, že zajistil Banksovi konečně respekt i u českých čtenářů.“
Pomysli na Fléba je první román ze sci-fi série Kultura, série složené z volných románů, spojených především zasazením do jednoho vesmíru… a některými postavami. Je to zásadní dílo, o kterém se zahraniční recenzenti vyjadřují, že je „napsané s úžasnou energií, drsným humorem a zatáčkami krkolomnějšími než alpské serpentiny“ a že je „úhelným kamenem, jímž se poměřují ostatní díla tohoto žánru“.  Nám nezbývá než s nimi plně souhlasit. Banks dává do knih obrovskou dávku fantazie, a přitom se stále nevzdává reálií skutečného světa. Jeho silnou stránkou je psychologie, fascinující postavy i jejich jazyk… a přitom se neváhá zabývat politickými problémy, které jsou nám stále blízké, vymýšlí úžasné světy a monumentální akční scény. A hlavně, i když se jeho příběhy odehrávají, kde chtějí, jsou vždycky hlavně o lidech. Stejně obratně jako fantastiku a realitu spojuje Iain M. Banks i rozličné žánry, smyšlená i historicky podložená fakta, velkolepé vesmírným dobrodružství s bolestnou úvahou o křehkosti a smrtelnosti.
Je to sci-fi, které o celé světelné roky přesahuje hranice žánru.

Anotace
"Všichni budeme v pořádku. Všichni budeme naprosto v pořádku."
Tak se to říká těm, které vedeme do boje a možná i na smrt. Ať už se válčí pěstními klíny, anebo fúzními bombami. A v galaxii opravdu válka zuří, vede ji Kultura a Idirská říše, explodují obrovské orbitální konstrukty a mrtví se počítají na miliardy.
Ve skutečnosti v pořádku nebude nic a nikdo.

Údaje o knize
Pomysli na Fléba
autor: Iain M. Banks

překlad: Richard Podaný
obálka: Luke J. Frost
nakladatelství Planeta9
brožovaná, 500 stran
termín vydání: 30.10.2018
ISBN: 978-80-906985-8-1
cena: 449- Kč
 

V odkazu na nakladatelství najdete i listovací ukázku z knihy.

 

Komentáře

Hamiltona a mám žízeň. Na pokračování. Všechny možné směry klasické hard scifi bohatě uspokojí, detevtivka zajímavá, lidé i budoucnost uvěřitelná ... prostě paráda. Jediné mi vadí ... že ten svět fandící tvrdé práci a zdravým lidským .. i když někdy tvrdým ... vztahům tak nějak v dnešní šílené době právě tohle ničící ...  mizí. 

Přidat komentář