KOMIKS: James Tynion IV. - Eddy Barrows, Batman Detective Comics: Ve stínu netopýrů

Článek od: Marek - 14.02.2019

První díl ze série Detective Comics v řadě Rebirth na to jde jinak. Věta, do které se dá zjednodušeně shrnout pocit, který jsem po dočtení Ve stínu netopýrů měl. Na několika dalších řádcích se budu snažit vysvětlit, co tím přesně myslím.
Příběh nás uvádí do doby, kdy už Batmanovi slušně šlape jeho non-stop ochranka Gothamu a začíná více vnímat i další samozvané ochránce, kteří přímo nepatří do netopýřiho klanu. A taky jednoho padoucha s dobrým srdcem.
Jeho pozornost upoutá útok na jednoho z ochránců, který nese rysy známé z jeho vlastního stylu boje. Je však mnohem brutálnější a má vyslat Batmanovi zprávu. Jakou, tím si sám není hned jistý, ale postupně začíná přicházet na velice znepokojivou skutečnost. Strážci jsou sledováni technologiemi podobnými Bat-vychytávkám a roste nebezpečí dalších útoků. Jak se zdá, Gotham zažil obzvlášť úrodný vrh netopýrů a začíná v něm být těsno.
Příběh samotný se snaží si aspoň trochu hrát na promyšlenější a hlubší, než je. Autoři si rýpli do Ameriky jakožto světového lídra bezpečnosti, která však přerůstá v posedlost a začíná si vytvářet vlastní nepřátele. Vidí duchy tam, kde nejsou, a doplácí na to nakonec samotní chráněnci. Roste tolerance nutných ztrát, jinak řečeného sebeujišťování se o nebezpečnosti cílů, které stojí za to zlikvidovat i přes civilní oběti. Oblíbené označení "ode zdi ke zdi", které je zde vztaženo na jedince, ale dá se i generalizovat na většinovou společnost. Po silném šoku dochází k přehnaným reakcím založeným na emoční destabilizaci a výsledkem jsou zbytečné omyly a nehody plodící jen další utrpení.
Trochu mě mrzí, že příběh moc tlačí na pilu. Prakticky od prvního setkání s padouchem víte, že je to on. A s každou další bublinou, která od něj vede, se o tom ujišťujete, abyste samotný velký akt odhalení následně okomentovali poznámkou "No to to trvalo".
A co by to bylo za Batmana posledních dní, kdyby se tu neobjevil motiv slabosti jednotlivce v kontrastu síly přátelství, celku, jednoty. Da comrade, není žádné ty, ale pouze my! Skoro to tak vyznívá. Vážně mi už chybí ten původní osamělý detektiv, který právě díky one-man teamu dokázal proklouznout všude, kam potřeboval, a odhalovat spiknutí v přestrojení a pomocí sledování z temných koutů. Jenže toho Batmana odnesla voda, tenkrát ještě bylo normální, aby procházel základny padouchů potichu, s Batarangy a dalšími vymoženostmi. Aby nepřátele omračoval a věšel za kotníky od stropu. Jenže tento Batman už očividně neumí nic jiného, než naběhnout se svou grupou do davů nepřátel a začít prachsprostou bitvu. Pryč jsou pasti, nástrahy a tiché promyšlené eliminace. Zmizela detektivní práce, dumání nad motivy a podezřelými.
Kdyby totiž chtěli autoři použít myšlenku o síle kolektivu na standardní Batmaní postup, zjistili by, že kolísá. Obrazně řečeno, vyslali průzkumné vozítko do tankové bitvy. No, to se pak opravdu dá argumentovat tím, že takových autíček potřebujete více na úspěch. Pro mě zklamání a naprosto nepochopitelný odklon od celé myšlenky Batmana. Strážce, který vše vidí, ale není viděn. Toho, kterého se všichni padouši bojí, protože nevědí, odkud se na ně může vrhnout. Nyní jim stačí sledovat trasírky. A to je moc špatně.
Ve stínu netopýrů je opravdu trefný název pro takové dílo. Tady se veškerá podstata toho vtělit se do netopýra a využít jeho předností ztrácí. Po původní myšlence nám tak opravdu zbyl jen stín.
Jestli máte rádi rychlou akci, kde se hodně mlátí, hodně vybuchuje a sem tam se snaží brnknout na city, asi je pro vás tento Detective Comics to pravé. Sice tápu, proč zrovna taková kniha nese označení "Ideální start pro nové čtenáře", ale nejspíš to bude množstvím postav, které se zde představí. Na druhou stranu si myslím, že měl být vybrán jiný, více sérii definující příběh, který by spíše dal čtenářům povědomí o tom, jak Detective Comics obyčejně vypadají. Je ale pravda, že podobný odklon bylo možno vidět v poslední době vícekrát, a tak je záměrem nejspíš připravit čtenáře jen na to, co přijde. Na nový styl, kterým budou Detective Comics směřovat. Škoda jen, že se tak zapomene na kvalitní kořeny.

Znovuzrození hrdinů DC: Batman Detective Comics: Ve stínu netopýrů
James Tynion IV., Eddy Barrows, Alvaro Martinez, Eber Ferreira, Raul Fernandez
Nakladatel:
BB Art
Překlad: Petr Zenkl
Redakce: Changer the Elder
Rok vydání: 2018
Počet stran: 176
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Komentáře

Ak chcete osameleho Batmana, citajte jeho hlavnu seriu od Kinga. Ak sa tam na zaciatku nejaki spolupracovnici ukazu, rychlo skoncia. Detective Comics sa chcel vzdy od hlavneho titulu odlisovat, a casto to bolo prave tym, ze bol teamovkou.

Přidat komentář