RECENZE: Kim Harrison, Pro hrst amuletů (Rachel Morganová 4)

Článek od: Monika Slíva - 21.12.2012

Je to víc než rok, co jsem si musela počkat na další Rachelina dobrodružství, ale teď už Pro hrst amuletů není potřeba chodit daleko - stačí nejbližší knihkupectví. Šup, kniha je přečtená a já můžu zase čekat na tu příští. Napsat recenzi mi čas moc neukrátí, ale snad se mi jejím prostřednictvím podaří přesvědčit někoho dalšího, že čarodějka Rachel Morganová a její kumpáni stojí za to. Kim Harrison si opět drží vysoké tempo i úroveň vyprávění. Tady jdete do knihkupectví pro skvěle napsaný příběh najisto.

Věrným harcovníkům netřeba představovat, ale pro jistotu a v kostce: Rachel Morganová je zemská čarodějka a žije v Cincinati, v bývalém kostele s živou upírkou Ivy a celou skřítčí mnohačlennou rodinou. Ona, Ivy a skřítek Jenks tvoří spolu páteř soukromé detektivní agentury s názvem Upírská-Čarodějná s.r.o. Rachel má ledasjaký, jen ne nudný život. Zřejmě má v sobě magnet na průšvihy a její žití se stále řídí heslem: Jestli je jen nepatrná naděje, že se cokoli může zkomplikovat, pak se to zkomplikuje!

Jakoby nestačilo, že Jenks s ní stále nemluví, a dokonce pořád ani nebydlí v kostele, protože ho při vyšetřování posledního případu urazila až do morku jeho poslední skřítčí kostičky. Jakoby nestačilo, že Ivy se snaží neutopit v břečce svých soukromých problémů souvisejících s její předchozím divokým životem. A jakoby nestačilo, že Rachel má na sobě už dvě démonské značky a trne strachy, kdy bude muset začít splácet dluhy…

… k tomu všemu se objeví prostřednictvím vzkazu s voláním o pomoc její bývalý člověčí přítel Nikolas – muž, kterého milovala a který nakonec z jejího života zbaběle utekl. Můžete si sami domyslet, jestli mu půjde na pomoc, i když je na něj naštvaná (tedy eufemisticky řečeno). Pokud jste odpověděli  ano,  můžete si sami domyslet, jestli díky tomu dostane do průšvihu sebe i všechny blízké kolem. No a do třetice si můžete sami domyslet, jak to celé dopadne – nebo raději ne. Stejně se netrefíte, protože to, co dokáže natropit tahle ztřeštěná čarodějka každému, kdo se octne v jejím dosahu a jedno jest, je-li dobrý nebo zlý, je zase pořádně divoké, stejně jako v předchozích dílech. Prozradím jen tolik, že v hrsti budou Rachel držet vlkodlaci a ani nejlepší amulety jí nebudou příliš nápomocné. Kalamack Trent (úhlavní nepřítel hlavní hrdinky) se tentokrát ani nemihne na pozadí, zato Rachel objeví o sobě skutečnosti, které se jí nebudou zamlouvat ani trochu. Všechno ostatní by bylo spojlerování a já vám rozhodně nechci kazit požitek ze čtení.

Nedokážu to sice úplně stoprocentně potvrdit, protože čtu sérii od začátku, ale řekla bych, že je možné si tento díl přečíst jako samostatnou knihu bez znalosti předchozích. Musíte počítat s tím, že skočíte rovnýma nohama do světa vlkodlaků, upírů živých i neživých (vlastně nemrtvých), démonů, skřítků a čarodějů a o zákonitostech jeho fungování se budete dozvídat za pochodu. Na druhou stranu jiné série podobného druhu většinou důvody, odkud a proč se vzaly paranormální živočišné druhy, vůbec nevysvětlují, takže kdo se s tím nechce zatěžovat, prostě nemusí (tohle všechno dopodrobna vysvětluje Kim Harrison v první knize).  Občasné zmínky o událostech z minula možná některé čtenáře přimějí,  aby se na první tři díly přece jen podívali. Prima čtení si určitě užijí i potom, ale přijdou tak o pár překvapení a dějových zvratů, neboť již budou vědět… Nakonec i tady (jako kdekoliv jinde) platí, že série se mají číst popořadě a ne na přeskáčku:-)

Členové klubu příznivců Rachel Morganové otevřít knihu teď!

Budoucí členové klubu příznivců Rachel Morganové do knihovny (nebo knihkupectví) pro Mrtvou čarodějku teď!

Kim Harrison: Pro hrst amuletů (Rachel Morgan 4) ukázka
Překlad: Kateřina Miklová
Nakladatelství: Fantom Print
Obálka: Tony Mauro
Rok vydání: 2012
Vazba: pevná
Počet stran: 320
Cena: 254,- Kč

 

Komentáře

Obávám se, že nebudou. Fantom Print to přestal po čtvrtém dílu vydávat, nejpravděpodobnější důvod nejspíš byly menší prodeje než předpokládali. Též jsem kvůli tomu smutnila, protože to patřilo mezi mé velmi oblíbené série. V originále už je to dost rozssáhlá záležitost, ale nic jiného než angličtina v současné chvíli k dospozici není.

K nahlédnutí třeba tady:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hollows_(series)

nebo

https://www.kimharrison.net/TheBooks.html

Ostrou mysl i tužku všem, přeje M

Přidat komentář