RECENZE: Jakub Mařík, Ve stínu slunce

Článek od: frankie - 09.06.2020

Kdo se chce prolétnout vesmírným lehkým křižníkem, má unikátní příležitost v prvním románovém příspěvku v žánru military sci-fi Jakuba Maříka. Knihu ve slušivém hávu a příjemném rozměru vydalo nakladatelství Mystery Press. Autor není v oblasti literatury zcela neznámou postavou. Zveřejnil přes dvacet povídek, některé z nich v časopise Pevnost, proto nepřekvapí, že mediálním partnerem knihy je právě Pevnost. Jakub Mařík také pronikl do antologií – např. Ve stínu říše. Jednou si střihl i Kladivo na čaroděje.

Ve stínu slunce je vydařené dílo. Hned na prvních řádcích uvrhne čtenáře do roku 2130, kdy již druhou dekádou zuří konflikt mezi lidmi a tajemnými nepřáteli Korzáry. O těchto útočnících jsou pouze velmi kusé informace. Ví se, že obsadí jakékoli lidské plavidlo a za pár měsíců je již nasazeno s patřičnou výzbrojí v boji proti lidem. Pokud hrozí, že by byli zajati, raději způsobí autodestrukci lodi. Neví se, jak vypadají, kde mají základny, proč útočí. Změnit situaci má válečná loď Evropské unie UTSS Salamis přímo navržená pro boj s Korzáry. Jejím zásadním úkolem je získat korzárské plavidlo, odhalit jejich technologie i nepřítele jako celek. Nepřátelé tohoto křižníku jsou však těžkého kalibru. Přímočarý děj, okořeněný vyšetřováním vraždy, nenechá oddechnout a nutí čtenáře přečíst vše na jeden, maximálně dva zátahy. Největší prostor získává zástupce kapitána Jan Marhoul (iniciály shodné s autorem – věc zcela jistě náhodná). Sympatických postav je v knize ale víc a nemusí mít nutně ryze české jméno. Autorovi nečiní problém se definitivně rozloučit s některými z postav, což přibližuje válečnou vřavu víc, než je někdy milé. Kniha je chytlavá díky dobře popsaným technologiím a soubojům, ale hlavně díky rychle odsýpajícímu ději s patřičnými zvraty.

Medailonek autora, poděkování a dodatek týkající se výzbroje lodi a postav v knize příjemně obohatí děj i znalosti o relativně neznámém autorovi.
Po přečtení si čtenář bude googlovat, kdy vyjde další román o vesmírné lodi UTSS SALAMIS. Autor jich má zatím v zásobě pět, a jestli to půjde stejně dobře jako v prvním dílu, možná se název lodi SALAMIS zapíše do širšího povědomí. Zasloužila by si to loď i její posádka. Laťka je pro další dějově uzavřené díly posazena hodně vysoko.     

Ve stínu slunce
Jakub Mařík

Nakladatelství: Mystery Press s.r.o.
Rok vydání: 2020
Počet stran: 288
Vazba: Brožovaná
Cena: 299,- Kč

 

Komentáře

Ve své kategorii je to solidní klasika, kvalitativně srovnatelná s dovozem (Campbell), i s tuzemskou konkurencí (Kotouč - Sektor Hirano). Uvidíme, na kolik dílů to nakonec vytáhne a jestli dokáže udržet kvalitu.

Přidat komentář