Letošní první EDITORIAL

Článek od: Monika Slíva - 03.01.2021

Se začátkem roku pořád někde někdo něco bilancuje. Vždycky se dá najít to dobré i to špatné, záleží na úhlu pohledu. Uplynulý rok byl jednoduchý jen pro málokoho z nás a nemá cenu nosit dříví do lesa ani trpaslíky do jeskyně. Nechme tedy stranou nám všem známé vnější okolnosti a ohlédněme se za tím, co se dělo na Sardenu. Jo, a kdyby vám to krapet připomínalo představovačku kapely na rockovém koncertě, tak podobnost je čistě náhodná.

Rozjeli jsme novou rubriku nedělníků a podařilo se nám striktně udržet čtrnáctidenní interval, ve kterém se střídali redaktoři a známé osobnosti, co mají něco do činění s fantastikou. Díky tomu jste si mohli přečíst celých dvacet čtyři nedělníků. Již tuto neděli provede první letošní výkop redakčním nedělníkem Elen Mandelíčková a rozhodně se můžete i letos těšit na zajímavá jména i náměty z řad autorů, překladatelů a třeba i nakladatelů a dalších spřátelených osobností. Další naše staronová rubrika, ve které se postupně střídají všichni členové redakce, momentálně pojmenovaná Čteme si, žije vcelku slušným, ač nepravidelným životem a v lednu dostanete další díl se zajímavými redaktorskými tipy.

Máme radost, že Jana Jůzlová má radost a každé čtvrtletí se s námi a s vámi o svoje radosti podělí a hodlá v tom pokračovat i nadále.

Sardenská anketa Kniha roku oslavila v roce 2020 pětileté výročí, vyhlásili jsme i knihu pětiletky a zkusili si vyhlášení výsledků naživo. Vyšla z toho vcelku příjemná komorní akce, již jsme stihli spáchat těsně před tím, než se všechno zacvaklo covidovým zámkem. Dá-li (jakékoli) božstvo, snad se sejdeme i letos. Každopádně nový ročník již byl vyhlášen a vy se nebojte do něj přispět! Honza Křeček už se nemůže dočkat, až mu na redakční mail začnou chodit všechny tipy a komentáře, protože bez třídění a pročítání by se po večerech určitě nudil! Celá anketa stojí a padá s ním, je to jeho opečovávané dítko, takže ho prostě nesmíte zklamat.

Na co jsme rozhodně pyšní, to jsou povídky. Jednak jsme z kopce roztlačily dlouho připravený a stále zaklíněný vozík s pravidelně vydávanými povídkami od zavedených autorů co dva měsíce, vánoční povídka už je doufejme tradiční a poprvé jste dostali i halloweenskou. Úspěšně proběhl i první (a pevně věříme, že ne poslední) ročník Sardenských legend, povídkové literární soutěže, které jste vybrali název přímo vy, čtenáři. Vítězové pobrali knižní ceny z nakladatelství Epocha, které se stalo naším loňským sponzorem a na povídky ze stupňů vítězů se můžete těšit po následující tři lednové soboty.
Nutno zdůraznit, že za tím vším je organizační šedá eminence Terka Kadečková, bez které by nic z toho nebylo. Je to ona, kdo svým vraním okem nekompromisně dohlíží na autory a jejich deadliny a drží v rukou organizační otěže Sardenských legend.

A když tady píšu o povídkách... při kutání v archivech jsem narazila na jeden sardenský počin, pod kterým je podepsán náš ex-šéfredaktor Martin Stručovský coby editor. Jednalo se o krapet větší vánoční dárek v roce 2011. Povídkový e-zin Na hraně nemožného se v éteru dá stále najít a jména některých autorů jsou stále (některá i více) zvučná. Myslím, že neuškodí ten na světlo vynesený klenot oprášit a novým čtenářům dát k dispozci. Martinovu omáčku k vydání si můžete přečíst v jeho tehdejším vánočním editorialu a sborník si stáhnout rovnou tady ve formátu PDF nebo v onom editorialu v MOBI.

Pořád je co recenzovat, pořád se něco děje, i když poslední dobou hlavně online, a snažíme se vás o tom průběžně informovat. Filmová scéna stagnuje, ale televize je naštěstí pořád aktivní a na Netflixu nebo HBO se můžeme useriálovat až k smrti. Čteme a píšeme recenze, protože nás to baví, děláme rozhovory a občas píšeme kontroverzní články (ať už chtěně nebo nechtěně) a úplně vždycky se těšíme na to, že si všechna ta písmena přečtete a v ideálním případě na ně zareagujete nějakým trefným komentářem.

Všichni bez rozdílu, redaktoři i externisté přispívají na web bez nároku na honorář, z čirého bláznovství, nadšení a postižení fantastikou. Za což jim patří dík a pusa na čelo.

Čtěte nás, šiřte nás, zkrátka buďte s námi.

Všechno dobré v novém roce, čtení zdar a Covidu (snad konečně) zmar!

Vaše Slíva

Komentáře

Přidat komentář