TG: Midjourney - umělá inteligence nebo kreativní protéza?

Článek od: Petr Simcik - 09.11.2022

 

Asi každý fanoušek sci-fi slyšel někdy o Matrixu nebo koneckonců Skynetu, či o HAL 9000. Zkrátka o umělé inteligenci. Zatím se prakticky nenašla kniha či film, ve které by to s ní dopadlo dobře, prakticky ve všech případech se tahle prozatím stále chiméra rozhodne, že buď by bylo planetě lépe bez lidí, nebo bez života obecně. Ale naši vědci si nedají pokoj a, jak se říká, dráždí hada bosou nohou. Postupně se kolem nás objevují její více méně zajímavé zárodky, většinou založené na masivní analýze dat a vyplivnutí nějakého výsledku. To nás pak přenáší do rané éry Star Treku, protože už jsme schopni počítači zadat úkol, mnohdy hlasem, a on ho plus mínus sám provede. Jako člověka, co se živí kreslením a kódováním webovek, mě to nesmírně irituje, ale co, doufám že to pár let ještě vydrží. Například takové telefonní či chatovací automaty, které dokáží analyzovat databázi o milionech různých řešení a povídat si s vámi. Takový kecálek, pokud se ho nesnažíte schválně zaseknout, vám dokáže pomoci s technickým problémem ohledně přístrojů, o kterých má informace, dokáže vám poradit, který zvolit pleťový krém, nebo třeba uzavřít s vámi pojistnou smlouvu. Vítejte v budoucnosti. V USA a možná i jinde už vám tihle roboti přímo volají a snaží se vám produkty aktivně nabízet, odhadnout podle volně dostupných dat, zda a jaké máte auto, jak často a do jakých států jezdíte, co nakupujete a jestli v krámech pro socky nebo pro bohaté. Podle toho pak odhadnou, jestli máte pojistku a tak dále. Zkrátka by se dalo říct, že AI v nějaké podobě tu máme, ale zatím je to takové novorozeně, které musíte krmit a usměrňovat, a bez vaší péče z něj prostě nic nedostanete. A taková je i nyní hodně diskutovaná umělá inteligence Midjourney, případně její kopie, které prý nahradí umělce a dokáží na požádání vytvořit obrazy, jaké svět neviděl, dokáží nakreslit věrohodné fotoportréty. Zkrátka, zahoďte pastelky, pastely a barvy či tuš, milí umělci, už vás nepotřebujeme.

Samozřejmě jako mnoho dalších mě to zaujalo, po kratším váhání jsem si zaplatil nějaký ten strojový čas, protože využití není úplně zdarma, máte možnost vygenerovat určité množství obrázků a pak máte smůlu a to je můj hlavní argument, proč se použití tohohle nástroje nebát. I když jsem měl k dospozici poměrně dost pokusů, cca 400!, dokázal jsem sice z Midjourney dostat poměrně hezké obrázky, ale vlastně nic úplně světoborného, a poznal jsem, že konkurenční umělci do toho programu sypou nejen mnohem více peněz, ale i svého času. Takový portrét, krajinka, sureálný obraz, pak sežere vlastně skoro stejné množství prostředků a času, jako byste se o něj snažili sami s barvami a štětcem v ruce, jen tvoříte jinými prostředky. Je to vlastně taková paleta a štětec pro lidi, kteří sice mají představivost, ale obě ruce levé. Taková svého druhu umělecká protéza. Můžete s ní například vytvořit vlastní komiks – stačí AI říct, co se má na obrázcích dít, a pak už jen kompletovat a popisovat. Rozhodně to ale není tak jednoduché, jako se snaží prezentovat napříklat toto video: https://www.youtube.com/watch?v=tjj6KsPSHZc Musíte si uvědomit, že on už má vytvořené podklady, ale ty samotné obrázky jsou to, co na tvoření trvá nejdéle. Sestavit je do přijatelné podoby pak už není úplný problém.

Každopádně tady je pár AI generovaných obrázků na téma Lovecraft a také Mike Mignola :)

Provedu vás tvorbou jednoho takového obrazu ale berte v potaz, že tenhle obrázek rozhodně není něco, co bych považoval za finální použitelný produkt. Ano, dá se použít, ale neobstojí kvalitou vedle živého umělce a obsahuje celou řadu chyb. Například si všimněte, že můj kůň nemá jednu nohu, ale hlavně hlavu :) Živý umělec by se nad tím pozastavil, ale AI, té je to fuk. Museli byste vytvořit dalších 5-10 iterací, ve kterých byste AI nutili dělat varianty, a vybírali ty, které dělá dobře a které špatně. Případně byste několikrát drobně změnili zadání a doplnili slova pro věci, které na obraze chybí. Například kdyby i po několika pokusech neměl kůň hlavu, snažil bych se AI navést poukazem na to, že hříva má být nějak barevná, či kůň má být vidět z boku apod.

 

Mým modelovým projektem pro tenhle článek je jezdec na koni jedoucí k větrnému mlýnu. Vybral jsem ho proto, že jsem měl pocit, že by Midjourney mohlo mít dostatek materiálu ke srovnání a zároveň nejde o něco úplně běžně viditelného. Hned na prvním obrázku je patrné, s čím bude mít AI největší problém. Pohyblivé části. Samotné budovy mlýnů i nějaké ty postavy trefí dobře, ale jedoucí kůň nebo lopatky jsou tragické. Zvolíme tedy druhý pokus a AI se snaží příjít na to, proč se nám ten první nelíbil. Takové pokusy mohou být dva, ale může jich být taky padesát, podle toho, jak moc jsme nároční a co od toho chceme. A také záleží samozřejmě na tématu.

Výsledky ale nejsou nijak uspokojivé ani po mnoha pokusech, takže přijde na řadu ladění. Buď to mohu nechat na samotné AI a zvolit remaster. Nebo pilovat sám. Mohu jí říct, kolikrát se má podívat na reference z webu, jaký systém použít, odkud a jak má dopadat světlo a podobně. A to už je přesně ta fáze, kdy si uvědomíte, že kromě tahů štětcem za AI vlastně pracujete sami. Výsledek v situaci, kdy to nechám čistě na ní, můžete sami posoudit. Na takovém koni bych daleko nedojel.

 

Jaký je rozdíl mezi remasterovanou a neremasterovanou verzí, případně novým a starým jádrem vidíte nejen na posledních dvou obrázcích mlýna a koně, ale i na níže vložené galerii na téma magická knihovna kde je vždy obrázek generovaný v základu a následně vylepšený. 

Dokáže nás tedy AI v nejbližší době vyhladit? Nemyslím si. Umí obstojně kreslit, když jí řeknete jak, tak to dokáže excelentně. Prodá vám hrnce, ale upřímně, na to nemusíte být moc inteligentní, stačí jen najít tu správnou oběť. Dokáže vám poradit při opravě vašeho spotřebiče nebo s vámi sjednat schůzku. Je dobrá, o tom by mohli Číňané vyprávět, ve čtení dat z fotek, dokumentů, odevšud. Něco jako vlastní inteligenci, která se orientuje ve všech směrech jako lidská mysl, bych ale v dohledné době opravdu nečekal. Pokud ale ve vás dříme umělec, jen máte obě ruce levé jako já, Midjourney je cesta, jak zkusit vytvořit něco výjimečného a dokonce i osobitého. Byť s pomocí protézy. K použití Midjourney se potřebujete přihlásit na sociální síť Discord a nechat se pozvat do skupiny z webu Midjourney.com. Pak už jen stačí vybrat si místnost, kliknout dole na plusko a vybrat příkaz Imagine.

Například:  /imagine lost lighthouse in postapocalyptic future desert, photorealistic, unreal engine 5, Trending on artstation, cinematic landscape --ar  16:9 --upbeta

Nejdřív popíšete, co chcete, a následně  --ar  16:9 --upbeta je poměr stran a lepší jádro pro generování obrázku.

Výsledky mého hraní s majáky a různými variantami tohoto dotazu by se tu pak někde měly povalovat kolem. :)  

Komentáře

Inu, nevím, jak ve filmech, ale v knižnéí sci-fi se "k lidstvu vstřícných" umělých inteligencí najde docela dost, zdaleka ne každá se nás snaží vyhladit. Namátkou, co si tak vzpomínám, Asimovovy knihy počínaje "Já, robot", Heinleinův "Měsíc je drsná milenka", z novějších romány od Ashera... 

Ovšem co se reality týče, celá ta záležitost jaksi kulhá. Je obrovský rozdíl mezi tím, co UI podle obecné představy - jednou, někdy - měla být ještě před osmi lety, kdy šel do kin film "Ex machina", a co nám posléze za ni začali vydávat: po pravdě, připadá mi to, jako kdyby mi někdo slíbil automobil a pak mi místo něj dal koloběžku s tím, že je to v pořádku, neb obojí je přece vozidlo...

Ano, Ex-Machina je děsivá záležitost, hlavně v tom že by člověk dopadl asi úplně přesně jako hlavní hrdina. Jinak, ano zjednodušuju, zatím jsme na začátku ale stroj co mi dokáže něco doslova vnutit abych to koupil už mě dost děsí. 

Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží -> Svůj svět si musíme zasloužit!

Přidat komentář