GALERIE: Solomon Kane - Ďáblův hrad

GALERIE: Solomon Kane - Ďáblův hrad

Článek od: Redakce - 16.08.2010

Kdo vlastně je Solomon Kane? V černém oděný Angličan, puritán, křižující nazdařbůh mapu světa 16. století. Při svém putování každých pár mil narazí na hříšníka nebo nějaký pekelný přízrak, kterému rapírem vysvětlí své náboženské přesvědčení a odporoučí se dál. Toto jednoduché schéma dalo vzniknout mnoha zábavným archetypálním povídkám, z nichž si mnoho vysloužilo komiksovou adaptaci u amerického nakladatelství Marvel Comics v sedmdesátých a osmdesátých letech. Tyto komiksy by už ale dnešního čtenáře zvyklého na  jinou kvalitu zpracování těžko oslovily.

V roce 2008 se proto do nového komiksového zpracování Kanových dobrodružství pustilo nakladatelství Dark Horse Comics, u nás známé například sériemi Hellboy nebo Sin City. Před rokem v USA a nyní i u nás vyšel první svazek Ďáblův hrad a k vydání se v originále připravuje pokračování Černí jezdci smrti.

Obálka Ďáblova hradu působí díky povedené kontrastní kresbě Mikea Mignoly (Hellboy) velmi slibně. Bohužel další ilustrace byly svěřeny Mariu Guevarovi. V mém případě šlo o zklamání, ale kresba není špatná. Protože ale využívá hodně linek a šrafování, při zmenšení objektu, tedy zjednodušení, je celek občas nečitelný. Také možná příliš „otevřeně“ Guevara předvádí své medicínské anatomické znalosti, což mi nepřipadá vhodné. Čestný puritán, když už zprovodí hříšníka ze světa, by snad volil smrt důstojnou, a ne jako v komiksu, spojenou s odseknutými části obličeje a vyhřeznutými střevy. Působivý je ale například Guevarův depresivní podzimní les nebo pekelné nestvůry.

Další šrafování, tentokrát barevné, dodal kolorista Dave Stewart, což dohromady příliš nefunguje. Navíc Stewart občas používá poměrně zvláštní barvy. Hned na první stránce upoutá vlk vybarvený směsí šedých, zelených, modrých a oranžových linek. Barevnost postav je často ovlivněna prostředím, takže v temných chodbách „Tajemného hradu ve Schwarzwaldu“ je vše slité v jednu zelenošedou směs. Nejhůř snad dopadly obličeje, provedené v podivném odstínu kolísajícím mezi růžovou a fialovou. Toho je uchráněn jen samotný Solomon, kterému Howard včas přisoudil barvámodolnou bledou tvář a černý oděv.

Tobiáš Smolík

Přidat komentář