Literatura: IKARIE 11/2010

Článek od: Alča - 10.11.2010

  • Šéfredaktor: Vlado Ríša
  • Vydavatel: Mladá fronta a.s.
  • Titulní strana: Bob Eggleton

Rozlet a SF Kavárna

  • Jsou mimozemšťané mezi námi? Vlado Ríša se zamýšlí nad tím, jak málo je pravděpodobné, že se ve Vesmíru potkají dvě stejně vyspělé civilizace. To je pohled vědecký; ten laický a zájmový má naprosté jasno v tom, že ke kontaktu dochází neustále. Zážitky Vlada Ríši z oblasti kultury v poslední době způsobily, že se on sám, ač vzdělán vědecky, přiklání k názoru, že ONI jsou tady a jsou lepší než my.
  • O lahvičku miruvoru 2011 Společenstvo J. R. R. Tolkiena vyhlašuje 12. ročník soutěže, jejíž uzávěrka je 30. 11. 2010 a výsledky budou vyhlášeny na TolkienConu 2011.
  • Křtiny na CONiášovi Velkou bitkou mezi ochránci draků a drakobijci vyvrcholil letošní CONiáš, který se uskutečnil 18. 9. 2010 v pražské Městské knihovně a byl zasvěcen drakům. Soupeření předcházel křest povídkové sbírky Legendy DRACI, kterého se zúčastnila většina z dvaadvaceti autorů. Nakladatelem a editorem v jedné osobě byl Michael Bronec.
  • Galerie Nemesis Ve dnech 5. 10. – 6. 11. 2010 probíhá v Galerii Nemesis (Jindřišská věž v Praze) výstava pod názvem Fantasy, sci-fi a dobrodružství v obrazech a ilustracích.

Světová SF

Elizabeth Bearová: LED

Muire byla bojovnice. Byla, protože z boje zbaběle utekla a vrátila se, až když byli její bratří mrtvi. Také většina zázračných létajících válečných koní, valravnů, přišla o život. Tak se sešli na bojišti: bojácná dívka se svým mečem, jehož křišťálové ostří hanbou potemnělo, smrtelně zraněný valravn Kazimír a čtyři krvelační zlovlci, kteří chtěli dokonat dílo zkázy…

Americká autorka, několikanásobná nositelka významných ocenění, nás na krátký okamžik zavádí do světa, ve kterém se dějí neuvěřitelné zázraky a bohové přestávají být nesmrtelnými. Námět této výtečné povídky rozvedla později spisovatelka v samostatné trilogii.

Maciej Guzek: ŠPINAVÉ BŘEHY

Opět se ocitáme ve světě Králíkárny – Polsko se stalo, díky svému výjimečně silnému napojení na svět magie a kouzel, světovou velmocí. Státně-církevní kontrola sice všechny získané předměty podrobovala exorcismu, aby byly zlegalizovány, občas však proklouzl artefakt, který kontrolou neprošel.

Řezník Artur Jeleń je neznámo proč magicky přitahován k jezeru Goplo. To je mrtvé a neskutečně znečištěné, což však nebrání jeho tajuplnosti. Jednoho dne se Artur dočká: neskutečně krásná žena, jejíž jména Morri, Tiamat, Ištar, Médea a další ohromenému řezníkovi nic neříkají, dopraví muže na ostrov uprostřed jezera a předloží mu nabídku, která se neodmítá…

Již podruhé máme možnost nahlédnout do Polska budoucnosti a není to věru radostný pohled. Králíkárna má čím dál tím více práce a o magii a kouzla přímo zakopáváte. Košatá, dějově bohatá a spletitější druhá část z cyklu Králíkárna potěší a pobaví každého čtenáře.

Jason Sanford:  DO STÍNU STÍNEM PADÁME

Hasič žije se svou dcerou a tchýní, ale stále se mu stýská po manželce, kterou ukradl párák. Tato stvoření stínů a temnoty jen čekají na příležitost, aby uchvátila člověka, který se pak za bolestného a srdceryvného křiku propadá až na dno samé temnoty. Proto je potřeba hlavně v noci co nejvíce světla, aby člověk ochránil sebe a své blízké. Tato snaha je však zbytečná, když se někdo chystá vydat párákovi dobrovolně…

Americký spisovatel, s nímž jsme se již měli možnost na stránkách Ikarie setkat, předkládá neradostnou budoucnost lidstva po setkání s jinou vesmírnou rasou. Silný a velmi sugestivní příběh však nabízí jiskřičku naděje pro ty, kteří v sobě naleznou chuť a sílu bojovat.

Matthias Falke: HAREY…AN EXPERIMENT IN REALITY…

Snaut a Kris se snoubenkou Harey jsou vědečtí pracovníci. Prostřednictvím přímého propojení s počítačovou sítí zkoumají možnosti existence ve virtuální realitě a zabývají se zvláštními otázkami: pokud člověk dokáže zkonstruovat svět, který ve chvíli, kdy do něj vstoupíme, nelze odlišit od reality našeho života, kdo je potom strůjcem světa, který považujeme za svou realitu a v němž žijeme?

Německý autor získal s touto povídkou třetí místo v Ceně německé science fiction roku 2009 a bohatě v ní zúročil svá studia filozofie. Často používané téma zpracoval novým způsobem, kdy i po ukončení povídky cítíme znepokojení a ztrátu jistoty.

Česká SF

Pavel Hrubý: JÁ NEJSEM DNEŠNÍ (literární soutěž IKAROS 2009 – finále)

Viviola je čtečka a právě si začala odpykávat v žaláři svůj pětiletý trest. Nepobyla tam však dlouho: její mimořádné schopnosti jsou důvodem, proč jí šéf imperiální policie předložil nabídku, která se neodmítá. Z hrdého Albionu se musí vydat až na dalekou Moravu do města Prostějisboru a získat pro velekrále artefakt, který má zázračné schopnosti. Navíc je jen otázkou času, kdy se cestovatelka mezi dimenzemi dostane do hledáčku tajných policií…

Úsměvná a trošku ztřeštěná povídka, kde je všechno nepatrně jiné a zamotané. Autor ji naplnil hned několika klasickými tématy, která však zlehčuje a nabízí pohledy z různých úhlů. Závěr čtenáře ubezpečí, že některé „vyšší“ zájmy jsou ve všech dimenzích stejné.

Petr Čepek: ENCYKLOPEDIE GORGONŮ (literární soutěž IKAROS 2009 – finále)

Australská zážitková agentura, vlastněná dvěma bratry, patří ke špičkám ve svém oboru. Aby se udržela, musí vymýšlet stále nové nápady a výlet na opuštěný ostrov pro děti je to pravé ořechové. Na ostrově dochází k různým tajuplným a nebezpečným situacím, které by byly součástí předem naplánovaného scénáře, nebýt nešťastné souhry náhod…

Děj povídky je prokládán hesly z encyklopedie, která nám postupně objasňují to, kdo jsou  Gorgonové, jak a kde žijí, jaké jsou jejich zvyky a jaký je jejich vztah k lidem. Z hlediska Gorgonů jde o vztah vyrovnaný a oboustranně prospěšný, ne tak z hlediska lidí, kteří se v určitém čase ocitli na nesprávném místě. Zpočátku nesourodé linie se začínají doplňovat, až na závěr dojde k jejich prolnutí.

Josef Pecinovský: STAVITEL

Vojtěch je Stavitelem. Mnoho let se učil u svého mistra, teď putuje světem sám, aby nabízel lidem své služby. Někteří lidé se jej bojí, někteří jsou mu vděční, za svou objednávku však zaplatí všichni stejně: cenou je čas, o který se jim zkrátí jejich život…

Pohádkový příběh, ve kterém pravda a spravedlnost vítězí i když je to někdy hodně těžké.

Publicistika

Vladimír Kejval: Současná ruská SF

Tak, jak byl náš knižní trh od poslední světové války až do začátku devadesátých let orientován drtivě na sovětskou literaturu, nastal po revoluci naprostý obrat a na pultech knihkupectví byla k vidění především díla angloamerických autorů. V současnosti už se šance vyrovnávají, podívejme se proto, co se za uplynulých dvacet let změnilo v ruské SF.

I tam se díky politickým změnám zpočátku více vydávali angloameričtí autoři a domácí spisovatelé byli přijímáni spíš jako slušní překladatelé. Rozpadla se velká nakladatelství, většina žánrových časopisů nepřežila. I tak se však začali objevovat autoři, kteří podchytili hlad čtenářů po military SF a fantasy s nádechem patriotismu a našli pochopení u malých nakladatelství. Tito spisovatelé jsou už dnes považováni za zkušené autory a jejich počet jde do stovek. V současnosti je na ústupu technická SF a vrací se témata psychologická a filozofická, jako pokračování těch nejlepších tradic ruské literatury, kterou představovali především bratři Strugačtí. S nástupem internetových knihkupectví se zlepšila dostupnost žánrové literatury a ti nejlepší autoři, kteří mají možnost získat různá ocenění za literární činnost, začínají být k vidění i na jiných než ruských knižních pultech.

Fandománie

Soutěže

  • Výsledky Zlatá zebra
  • Cena Karla Čapka
  • Poviedka za 33
  • Ježíšku, já chci plamenomet

Pozvánky

  • KOPRCON 26.-28. 11. 2010 ZŠ M. Horákové, Kopřivnice
  • FÉNIXCON 3.-5. 12. 2010 Hotel Slovan, Brno
  • PRAGOFFEST/PRAGOCON 3.-6. 2. 2011 Modrá škola, Praha Háje

Boris Hokr: Proměny domácí fantastiky: díl sedmý – sdílené světy

Sdílené světy jsou nedílnou součástí české fantastiky a psaní těchto příběhů je také jednou z tradičních cest, jak se prosadit v oboru, který se těší přízni nejen učňů spisovatelského řemesla. V první části, aneb přímo od zdroje nám Vlado Ríša, Milena Matějková a Jan Kantůrek odpovídají na otázky, který svět je jich nejoblíbenější, jak se k němu dostali a proč jsou u nás právě sdílené světy tak oblíbené. V části druhé, aneb spolutvůrci, odpovídají Vlado Ríša, J. W. Procházka, Leonard Medek a Zbyněk Holub na záludnosti, jako např. co jim sdílenost světa nabízí, jak hodnotí a cení své výkony, s jakými problémy se setkali a jak jejich snažení oceňují čtenáři.

Roman Kroufek: Třpytí se upíři na slunci?

Vegetariánští upíři, kteří na slunci neexplodují, ale světélkují, kteří místo hlav trhají ve chvílích deprese polštáře a místo vysávání nevinných panen se s nimi prohánějí po větvích – to je dnešní, velmi zkreslená a špatná představa o upírech, kterou lidé začínají přijímat. Upíři vždycky patřili mezi to nejlepší, co bylo v tomto druhu zábavy k vidění. Proto si osvěžíme paměť a několik nejvýznamnějších zástupců rodu krvesajů si připomeneme. Nejprve se vrátíme o padesát let nazpět, abychom si vychutnali gotické šílenství v mexickém snímku El Vampiro. O deset let později skočíme rovnýma nohama do tvrdé reality černé kůže, afroúčesů a křiklavých hadříků -  vévodí Blacula se svým méně povedeným pokračováním, přidává se Blackenstein a přehlídku uzavírá psychedelická Ganja a Hess. Krátce si odskočíme do Japonska za volně navazující trilogií O Draculovi a konečně se dostáváme do USA osmdesátých let, které jsou líhní vynikajících béčkových upírovin – Love at First Bite, dvoudílné Prokletí Salemu a Hrůzná noc, Dětská hra, To, Záhrobní komando, Ztracení chlapci, Na prahu temnot, Polibek upíra a Slunce, úsvit, upíři. Devadesátá léta už tak plodná nebyla, ale i zde se najde pár povedených kousků – Od soumraku do úsvitu, Upíři, Děti noci, tetralogie Subspecies, Půlnoční polibek a Noční letec. Věříme, že upírský film má nejen bohatou historii, ale že jej čeká i bohatá a zářivá budoucnost.

Digitální aréna: TORCHLIGHT

Ve stejnojmenném městečku mají lidé problém: v místních dolech se těží zvláštní ruda a lidé se v honbě za bohatstvím prokopali až k pekelným mocnostem.

Celou dobu se pohybujete v podzemí a máte možnost výběru ze tří figur, které mají různé stupně výzbroje a výstroje, přičemž k mnohému si mohou již tradičně přilepšit zabíjením příšer. Jde o perfektní akční RPG hru, která se velmi blíží Diablu 2, a to nejen výtečnou hudbou stejného autora, ale i ostatními tvůrci, kteří si při přípravě nedočkavě očekávané Diablo 3, odskočili odpočinout.

Čtenáři se na závěr mohou zapojit do soutěže, v níž musí správně odpovědět na tři otázky.

Filmfaroniáda

Filmová soutěž: Ďábel

Několik lidí se zasekne ve výtahu a jeden z nich je Ďábel, řekl M. Night Shyamalan na poradě výrobního štábu. Jak dobře se podařilo toto téma zpracovat režisérovi J. E. Dowdlemu, to uvidíme v našich kinech od 11. listopadu.

Pro 10 čtenářů, kteří správně odpoví na 3 otázky, jsou v redakci ceny od Bonton filmu.

Filmové premiéry

  • Troy Nixey: Neboj se temnoty – 4. 11. 10 (Pavel Žďárek ****)
  • Drew Dowdle, J. E. Dowdle: Ďábel – 11. 11. 10 (Pavel Žďárek *****)
  • David Yates: Harry Potter a relikvie smrti – 1. část – 18.11.10 (Pavel Žďárek ****)

Kino

  • Paul W. S. Anderson: Resident Evil: Afterlife (Pavel Žďárek ****)
  • Luc Besson: Tajemství mumie (Jiří Pavlovský ***)
  • Christian Alvart: Symptom pandorum (Pavel Žďárek ****)
  • Edgar Wright: Scott Pilgrim proti zbytku světa (Pavel Žďárek ***1/2)

DVD

  • P. Donovan, R. Oliver, R. Matsutani, R. Sigl: Lexx (Pavel Žďárek **)

Vivisektor

Kniha pod lupou: Popel a prach

Tentokrát si Milan Pohl podrobně pročetl knihu Jaroslava Grzedowicze a byl s ní opravdu hodně spokojen (****1/2).

Nejprodávanější knihy měsíce jsou: Smrt u archanděla, Čas žít, čas zabíjet a Agent JFK 24: Válka pašeráků.

Čtenáři čtenářům doporučují Nejlepší den pro umírání, Metro 2033 a Hvězda mého života, naopak varují před Přílivem hrůzy, Pandořinou dcerou a Dragonem Age: Ukradeným trůnem.

TIP IKARIE nabízí jako obvykle hodnocení knih, které určitě stojí za přečtení!

  • Paolo Bacigalupi:  Čerpadlo 6 (Kamila Vozáková *****)
  • John Scalzi: Válka starého muže (Pavel Řihošek ****)
  • Guy Gavriel Kay: Plavba do Sarantia (Boris Hokr *****)
  • Julián Sánchez: Starožitník (Albert Čuba ***)
  • Vlado Ríša: Válka pašeráků (Martin Stručovský ***1/2)
  • Katherine Langrishová:  Trollí vrch (Ivan Mls ****)
  • Jim Marrs: Společenství sester růží (David Potůček **1/4)
  • Jan Č. Galeta, Zbyněk K. Holub: Asterion: Cesty snů (Martin Čermák ***1/2)
  • Gabriela Chrastilová: Smrtí život začíná (Františka Vrbenská **3/4)
  • Stephen R. Lawhead: Impérium (Markéta Horáková ****)
  • Kolektiv autorů: Kočas (Pavel Vinický ****)

Komiks:

  • Džundži Itó: Spirála 1 (Filip Gotfrid ****)

A následuje už jen výčet nových knih, komiksů a doplňků.

Komentáře

Nejsem si moc jistý, že se šance vyrovnaly. Pořád jsme zahlcení angloamerickou sci-fi a z té ruské se objevují jen béčka jako třeba Noční hlídka, Běs, atd. Snad jediný zástupce kvalitní ruské fantasy je Max Frei.

Přidat komentář