FILM: Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

Článek od: David P. Stefanovič - 18.11.2010

Začátek sedmého Harryho Pottera je úžasný. I přes to, jak končila šestka, Yates stále dokazuje, že v budování napětí a atmosféry beznaděje dokáže zacházet dál, než jsme si vůbec uměli představit. Prostě žádné zdlouhavé rozpakování, ale rovnou detail na oči nového ministra kouzel, sdělujícího nám, že časy, které nastávají, rozhodně nebudou pěkné. A pak už jen série situací, ve kterých hrdinové odhodlaně a bez patosu opouštějí trosky svých bývalých životů, aby odešli do války. A takhle se film drží asi dvacet minut a divák už se připravuje, že až to skončí, povstane, a bude dlouho a hlasitě tleskat. Jenže pak se něco zvrtne. A už se to nespraví.

Diváci, kteří se společně se mnou zúčastnili půlnoční premiéry, se – ať už spokojeni či ne – shodli na jednom: První část Relikvií smrti není ničím víc, než dvouapůlhodinovým trailerem na velké finále. Neděje se zde vůbec, ale vůbec nic, kromě toho, že Harry, Hermiona a Ron pobíhají po anglickém venkově a navzájem se ujišťují, že i když se svět kolem rozpadá, oni se nevzdají a viteály do Hory osudu donesou. Na vině je zde evidentně předloha a její autorka, která si všechnu akci a napětí nechala až na závěr. A když studio rozhodne, že závěr bude až za půl roku v jiném filmu, nedá se toho dělat moc a vykrádat záběry a zápletky z Pána prstenů se zdá být pro filmaře ještě poměrně schůdnou cestou, jak z té sebevražedné mise vybruslit.

Co se předlohy týče, je ještě třeba podotknout, že Klovesova posedlost doslovnou adaptací tentokrát hraničí s choromyslností ještě víc než obvykle (nakolik je v tom nevinně, protože mu na krku stojí sama Rowlingová, nemohu posoudit) – film nejen předpokládá, že je divák s knihou obeznámen, on dokonce vyžaduje, aby ji měl v bezprostřední paměti. Všechny snahy o vytvoření aspoň lehce na knihách nezávislého filmového univerza, které byly v Yatesových dílech podniknuty, jsou scénářem sedmičky šmahem pohřbeny a do děje jsou násilím implantovány prvky, které jsou bez znalosti předlohy naprosto zbytečné a nesmyslné. Harry například celou dobu kouká do střepu zrcadla, který vzal kdovíkde, a prosí ho o pomoc. Žádnou jinou roli ten střep nemá, dokonce ho Potter ani nikomu nevrazí do oka. Nebo třeba taková scéna, v níž najde Nebelvírův meč, v tomto kontextu vyloženě upomíná na nový Souboj titánů (Pamatujete si, jak si Perseus jen tak vyšel na procházku, na paloučku našel světelný meč a o kousek dál stádo pegasů?).

Dalším problémem jsou postavy. Nikoliv herectví, to je u všech představitelů vedlejších rolí v pořádku, ale naopak to, že vůbec nedostanou příležitost jej předvést. Žádná z postav (se samozřejmou výjimkou svaté trojice) se na plátně snad nezdrží víc než dvě minuty, z čehož logicky vyplývá, že drtivou většinu filmu musíte sledovat pořád ty samé tři obličeje (a přiznejme si to, minimálně Radcliffe a Watson budou už navždycky herecká dřeva) a jestli jste se šli podívat na jiného herce, máte prostě smůlu.

Co se ale vyloženě filmové stránky posledního Pottera týče, není si na co stěžovat. Yates má „svůj“ svět pevně v rukou, jeho režijní pojetí je stále na té úrovni, která mě od pátého dílu nutí věnovat sáze zvýšenou pozornost, a možná se ještě stále zlepšuje. Vizuál je úžasný, řazení záběrů funguje přesně tak jak má a je vidět, že by film šlapal báječně, kdyby měl na základě čeho. Pochvalu si zaslouží i nevtíravá Desplatova hudba, která se k dobru věci vyhýbá většině známých potterovských motivů.

Zkrátka a dobře, na to, že postavit na prachbídném scénáři dobrý film je nadlidský úkol, narážel David Yates od té doby, co do soukolí Potterovy mašinérie naskočil. Přesto se dosud takovým nadčlověkem ukazoval být. Vykřesat ale kvalitní zábavu z roztahaného úvodu knihy zvládnout nemohl, to prostě nešlo. Takže se i přesto, jak špatný film jsou Relikvie smrti – část 1, těším na část druhou. Protože vím, že na ni zbyla všechna ta akce a napětí, které tomuto dílu tak zoufale chybí. A s osvědčenými jmény před i za kamerou to bude pořádná jízda. Snad. Nezbývá než neztrácet víru.

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1, 2010
Režie:
David Yates
Scénář: Steve Kloves
Hrají: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Jason Isaacs, Bill Nighy a další

Komentáře

Možná by neškodilo ,když jdete na film, který má sedm dílu o zhruba 3500 stranách si alespoň ten sedmý díl přečíst. Z Davinchiho (zda se to tak píše:o) kódu a následného pokračování bych také měl velmi slabý zažitek bez znalosti předlohy. První část knihy Relikvií jsem četl jedním dechem stejně jako tu druhou. Pokud to Yates dobře natočil (což u něj předpokládám a v pátek si i ověřím), není možné se u toho nudit. Rozpad celého tria je stejně silný a důležitý moment jako závěrečná epická bitva, ale to je nutné se oprostit od potřeby neustálé akce.

Děkuji za reakci. Předlohu sedmičky jsem samozřejmě četl, stejně jako předchozí díly. V osobní kritické tradici ovšem vycházím z přísné distinkce mezi knihou a její filmovou adaptací, a to i v případě (či možná právě v případě) série, kterou by mnozí rádi viděli ilustrovanou slovo od slova, neboť mezi knižním a filmovým médiem je propastný rozdíl, který je nutno při jejich vnímání brát v potaz.

Ne, že by problém byl, že film je příliš doslovný ... on bohužel knihu cituje neskutečně hloupě ... totiž, pokud se náhodou v knížce vyskytne k něčemu důvod, ve filmu se zcela jistě neobjeví ... a to ani tak zásadní věci jako proč se ten Voldemort vlastně nevyslovuje a nebo třeba Červíčkův dluh ... takže ten film ani nemůže držet po hromadě ... je tam tak mnoho věcí bez jakéhokoliv vysvětlení, že ve chvíli, kdy se tam opravdu objeví něco tajemného (co by mělo vzbudit zvědavost), tak už je člověk tak unavený tím, že se vše děje naprosto beze smyslu, že už to ani nevnímá ...

v podstatě i takhle se to dá říct, nemám nic proti :-) (v mnoha takových případech ovšem může jít o záměrné pozdržení vysvětlení do posledního dílu, to je potom nutno brát v potaz)

přesně tak...ten začítek je vynikající a pak už je to nuda...důležitých scén tam podle mě chybí hodně, jako například, kdy Ron naladí radiovou stanici Fenixova řádu (omlouvám se za název, ale už si nepamatuji přesně jméno stanice) nebo scénu na hřbitově jsem čekal více strašidelnou, jako jsem jí vnímal v knize(možná můj omyl) a na závěr scéna chycení trojice je úplně jiná. Tento díl na mě spíš působil jako komedie než strašidelný díl, jak to vystihuje kniha.

Film, ktory nefunguje nazavisle od svojej predlohy si nezasluzi ist na velke platno - to len (nielen) moj nazor k tomu vecnemu suboji kniha vs. film...

davam 4.5 hvezdicky z 5ti, naprosto me dostal - spolu s trojkou jedinej film serie kterej se mi libil. rozhodne tomu prospelo to natazeni na dva filmy, ma vic casu, muze podrobneji vypravet a nemusi delat nesmyslne zkratky. stejne nedokazu pochopit jak mohl tohle natocit clovek ktery - v mych ocich - tak zmrsil predchozi dva dily. a libily se mi i scenky ktery v knizce primo nejsou (hermiona vymazavajici se z pameti rodicu, tanec h+h) a forky ktery v knizce nejsou coz naprosto nechapu protoze ty mi v minulych dvou filmech doslova pily krev tim ze byly z uplne jineho sveta a krute se tam nehodily. pritom v podstate jenom vypravi pribeh, par filmarskych zkratek se najde (hermiona mizici z obrazku, kamera objizdejici hermionu stojici tvari v tvar lapkovi, animovana pohadka) ale jinak zdaleka filmove prostredky nevyuziva tolik jako vezen z azkabanu (kvuli nemu jsem strhl tu pulhvezdicku), i tak je to ale nadmiru povedene, stripek s abrforthem nahrazuje obraz phinease ale to vubec nevadi, smysl to dava...

Přidat komentář