RECENZE: Howard Phillips Lovecraft, Vyděděnec a jiné povídky

Článek od: Lament - 23.11.2010

Na obálce časopisu se může objevit divoká mazanice nazvaná Noční můra, Čarodějnický sabat nebo Portrét ďábla, ale jenom velký malíř by z toho stvořil obraz, ze kterého čiší strach a zvoní pravda. To proto, že jenom opravdový umělec zná skutečnou anatomii a fyziologii strachu – přesně zná linie a proporce, které vyvěrají ze skrytých instinktů nebo zděšených hrůzných vzpomínek, zná správné barevné kontrasty a světelné efekty, které se dotknou v člověku dřímajícího smyslu pro podivnost. (str. 22)

Jako by tyto řádky Howard Phillips Lovecraft napsal o sobě. Tento autor je dnes všeobecně známý, a mít ho „načteného“ patří k základnímu vzdělání, nebo si to alespoň většina z nás myslí. Nebylo tomu však vždy tak. Lovecraft se narodil v roce 1890 v USA v Providence a tam také roku 1937 zemřel. Proslavil se zejména povídkami, zabývajícími se mýtem Cthulhu, popisující abstraktní síly, obývající Zemi před příchodem lidstva. Tímto cyklem se zasloužil o jednu z největších legend současné magie, o Necronomicon, údajně prastarou knihu šíleného Abdula Alhazreda, která slouží jako grimoár k vyvolávání Prastarých. Za svého života nebyl Lovecraft příliš čten, dokonce byl i mnohými nenáviděn. Zemřel v chudobě a zapomnění, aby se z něho po smrti stal nejvlivnější hororový autor 20. století a společně s Alanem Edgarem Poem byl považován za zakladatele tohoto literárního žánru.

V souladu s jeho posmrtnou slávou už u nás Lovecraftovy povídkové výbory vyšly vícekrát. Spisy H. P. Lovecrafta byly vydány v 11 sešitech s obálkami Káji Saudka, a já nepochybuji o tom, že je mnozí z vás starostlivě oprašují v knihovničkách jako já, či se za nimi honí po antikvariátech jako šílení mágové po Necronomiconu. Nakladatelství Aurora nás oblažilo Bezejmenným městem (1998), Mladá fronta Šepotem ve tmě (1992), B4U Publishing Dunwichskou hrůzou (2008), a několikrát dokonce vyšlo V horách šílenství (Nezávislý novinář II 1991, Aurora 2002, Laser-books 2010).

Vyděděnec je výbor, který byl sestaven s velkou citlivostí pro odkaz mistra, a jeho tvůrci očividně dokázali počítat s již vydanými sbírkami. Zaměřili se tak trochu bibliofilským směrem a stvořili knížečku nevelikou, avšak zvráceně a choře krásnou. Obálka, vnitřní ilustrace i převrácená čísla stránek podporují temný a znepokojující účinek povídek. Překlady jsou recyklovány z dřívějších vydání, což v tomto případě rozhodně není na škodu, spíše naopak, neboť jsou velice kvalitní a respektují Lovecraftův bohatý slovník z temné strany. Pro čtenáře, kteří mají rádi opravdu krásné knihy a nevyhýbají se hororu, je to povinnost, nebo i úžasný vánoční dárek.

Sbírku zahajuje Vyděděnec, jakožto prohnilý předkrm, který je opatrnou přípravou na skutečnou propast, která se před čtenářem rozevře o pár stránek dále. Následuje dovedný mix Lovecraftova pohledu na umělecké řemeslo, které, je-li provozováno opravdu důkladně, vede do nepředstavitelných propastí, a jeho nejslavnějších povídek. Svědkem autorova mínění o síle umění a šílenství umělců jsou Pickmanův model a Hudba Ericha Zanna. Nechybí samozřejmě Volání Cthulhu, ve kterém vypravěč pátrá po prastarém kultu, a výbor uzavírají tísnivé Krysy ve zdech, které nám sugerují, že někdy nespočívá dědictví po předcích jen v hmotných statcích.

Celkově tato nepříliš rozsáhlá ukázka mistrovy choré a makabrózní prózy úplně stačí k pošramocení rozumu čtenáře, který se dosud s touto legendou děsu nesetkal. Je to neuvěřitelné. Lovecraftovy texty jsou formálně zoufale zastaralé. Neakční, prakticky bez dialogů, jen vyprávění a popisy. Zní to nudně? Garantuji vám, že jeho povídky neodložíte, i když vám z nich bude zle. A svět už nikdy nebude vlídný. V přítmí budete tušit plesnivé záclony, skrývající prahy mezi naším světem a nepředstavitelnou, neosobní temnotou.

Vyděděnec a jiné povídky
Lovecraft, Howard Phillips
Nakladatel:
Dokořán
Překlad: Linda Bartošková, Zdeněk Lyčka, Ondřej Neff
Obálka: Pavel Růt
Redakce: Zdeněk Kárník
ISBN:978-80-7363-313-4
Rok vydání: 2010
Počet stran: 136
Rozměr: 135 x 165
Provedení: hardback
Cena: 245.00 Kč

Přidat komentář