LITERATURA+PR: Ikarie končí… XB-1 začíná! The Queen is dead, long live the Queen!

Článek od: Anonym - 24.11.2010

Drze jsem si dovolil použít slavné historické úsloví, neboť mi připadá trefné.

Ikarie je mrtvá.

Alespoň v té podobě, v jaké vycházela dlouhých dvacet jedna let. Zůstalo úctyhodných dvě stě čtyřicet sedm čísel, spousta hezkých vzpomínek a věříme, že i řada mimořádných čtenářských zážitků. Mladá fronta se rozhodla, že její další vydávání je pro ni neúnosné a zřejmě i nezajímavé, a proto další výrobu zastavila. Bohužel tak rychle, že jsme se ani nemohli se svými věrnými čtenáři rozloučit, nebo jim cokoli jiného sdělit. Přiznávám, že to bylo pro nás stejně velké překvapení, jako pro vás.

Redakce, v původní sestavě – Vlado Ríša, Jaroslav Jiran a Martin Šust, se s tím však nehodlala smířit, a podařilo se jí najít nového vydavatele. Vzhledem k tomu, že jsme přes veškerou snahu nedostali od původního vydavatele práva na použití původního loga a názvu, museli jsme si najít nové. Kruh se uzavřel, časopis Ikarie byl kdysi pojmenován podle filmu Ikarie XB-1 a dnes si jeho pokračovatel zvolil název XB-1, snad ho na novinových stáncích nepřehlédnete.

Obsah časopisu by však měl zůstat v podstatě stejný: třetinu věnujeme zahraničním povídkám, třetinu povídkám domácích autorů a zbytek publicistice. Míníme i nadále používat ošklivý novinový papír, černobílý tisk, protože si myslíme, že XB-1 je v podstatě takovým přechodem mezi časopisem a knihou a naši čtenáři chtějí především číst a ne si prohlížet obrázky. Alespoň tak se během dlouhých let vyprofilovaly čtenářské nároky kladené na původní Ikarii.

Cena by ovšem měla být příznivější než dříve a byla stanovena na 75 Kč při stávajících osmdesáti stranách.

V co nejbližší době bychom rádi spustili internetové stránky, jejichž adresu vám snad už brzy sdělíme. Oproti stránkám časopisu Ikarie bychom na nich rádi komunikovali se čtenáři, nebudou chybět různé aktuality nejen z Čech a Slovenska, ale i ze světa. Snad se na našich stránkách brzy setkáme s vámi všemi.

Doufáme, a tím míním celou redakci a všechny naše přispěvatele, že časopis s názvem XB-1 si najde minimálně stejné množství příznivců, jako měla Ikarie. A titulek tohoto článku vyjadřuje i naše přání, aby si pokračovatelka nejstaršího profesionálního scifistického literárního časopisu u nás, dokázala nejen najít dostatek čtenářů, ale aby to byli stejně věrní čtenáři, jako byli ti, co si kupovali Ikarii po celou dobu její existence.

Za redakci

Vlado Ríša, šéfredaktor

Pozn.: Pokud časopis po 5. prosinci, kdy vychází číslo 12/2010, neseženete v okolí svého bydliště a máte o něj zájem, napište nám na adresu predplatne@casopisxb1.cz a my vám číslo pošleme poštou na dobírku. Právě tak je na tomto mailu možné objednat si předplatné na příští rok. Předplatné bude stát 64 Kč za jedno číslo včetně poštovného.

Komentáře

Hodně štěstí Vám a potažmo i nám, čtenářům. Jedno ale nechápu: proč Vás zařízli jedno číslo před koncem roku, a proč Vám nenechali název, který jim bude k ničemu.

25. 11. má adresa pro předplatné nějaké technické problémy, email do schránky nešel doručit. 

Informace zněla jasně - po 5. prosinci. Samozřejmě je snaha zprovoznit vše, co nejdříve a snad už dnes bude e-mail fungovat.

Srdečně zdravím, moc mě těší, že se podařilo najít takové skvělé řešení a samozřejmě držím palce, ať se všechno dobře daří!

Jen nesmělý dotaz: jak jsou na tom předplatitelé - převádí se předplatné?

Jen to je ztraceno, čeho se sami vzdáme.

Měla jsem Ikarii předplacenou do dubna příštího roku, co to tedy znamená, že se předplatné nepřevádí?

Ahoj, jsem predplatitelkou dlouha leta - dnes jsem ve schrance namisto 12/2010 obevila prisernou parodii na casopis o zviratkach a lidech ze pry na to mam narok do konce predplatneho (do 9/2011) plus 3 cisla navic (asi jim ten lezak nikdo nekupuje), nebo jiny titul do 9/2011 a nebo si mam sepsat zadost!!! o vraceni penez...si delaji legraci ne? Oni mi zrusi odebirany tisk ale ja mam sepisovat zadosti jinak dostanu hromadu odpadu na kridovem papire - jelikoz pracuji mimo cr, bude pro mne reseni podobneho velmi slozite.... :-(((

O XB-1 jsem si uz napsala :-).

Nuf

Jsem na tom stejně ... fakt  "Lidé a země" je i pro mne naprosto nezajímavým titulem.  Změnit časopis jde z ČR na jedno zavolání . O zrušení předplatného se ale musí psát písemně ... a nebo se na pražskou adresu vřítit a udělat scénu . 

Ikarii jsem si přestal kupovat tak před čtyřmi pěti lety, protože mi za tak ob číslo slušnou povídku a jinak balast přišlo líto oběživa; ta nějak mi přišlo, že z toho dělají časopis pro teenagery - hodně barevný, plakáty, lesklý papír, hodně obrázků a ne moc písmenek. Do té doby mám archivovány kompletní ročníky - nicméně semtam si ji v čítárně přečtu či v trafice prolistuju, abych si osvědčil, že mé rozhodnutí bylo správné. Bylo.
*
Doufám, že v nové XB 1:
- bude i nějaká scifi; nic proti fantasy, ale co je moc, tak to je fakt moc
- když není kvalitní tuzemská povídka, tak raději cizí
- nebude barevná příloha na lesklém papíře; ta je na dvě věci - na nic a to druhé a pak ještě aby byl časopis drahý
- ubude tzv. publicistiky; mně osobně by nechyběla
- nebudou recenze na PC hry - ty sem prostě nepatří a vůbec na PC hry je tiskovin neúrekom
-- vivisektor - no, já vím, kde sehnat recenzenty; ale jinak semtam dobrý
-- filmfaroniáda - ono scifi filmy hodné tohoto jména prakticky nejsou a recenze na všelíké béčkové (až zetkové) fantasy mne moc neberou; navíc styl psaní recenzí tak nějak opravdu není můj šálek čaje
- nebudou komiksy - komiks je prostorově neúsporný a drahý na tisk a zabral by celý časopis; osobně komiksy nemusím, přijdou mi jako mateřídouška pro dospělé analfabety
*
Původní Ikarie byla obálka a pak kromě drobností jen a jen scifi (a semtam něco málo fantasy) čtení na ne příliš kvalitním papíře sice, ale krásně čitelné a za rozumnou cenu. A to by mi bohatě stačilo - kvalitní povídky a co nadto jest, zbytečné jest.

Jsem na tom úplně stejně. Přestože mám kromě jednoho čísla všechny první čtyři (možná i víc) ročníky, tak jsem se od nějakého čísla zařekl že ne. Občas jsem tak 1x za rok udělal vyjímku a zase jsem se přesvědčil, že jsem se nespltl. Nedávno jsem opět vytáhnul stará čísla ikarie a byl jsem velmi mile překvapen, že opravdu povídky byly velmi dobré! Nevím zda se změnili autoři redaktoři, nebo co se stalo, ale v původní ikári jsem nenašel nic co by mě nudilo, nebo nebavilo. Moje rada novému časopisu zní - zpět ke kořenům vykašlete se na balast a pokuste se sehnat kvalitní povídky vřdyť spousta kvalitních autorů začínala právě v Ikarii (např. Sapkowski) Přeju hodně štěstí Vasiks

S timhle urcite souhlasim. Take si vybavuji nestastny pokus nabidnout ctenarum barevne stranky, ktere nemely poradny graficky napad a byly vesmes zbytecne. Ikarie/XB1 by se urcite mela vyprofilovat zpet na spickovy povidkovy sci-fi casopis. Snazit se konkurovat Pevnosti by bylo zbytecne. Oproti F&SF zase muze nabidnout chybejici zanrove povidky (a to muze byt kamen urazu a pekne drahe).

Publicistika by mela zustat, vychazelo v ni dost zajimavych textu. Recenze urcite take, ale v dobe, kdy se buduje pomerne silna a kvalitni kritika na webu to muze byt pro dost ctenaru nezajimave.

Pro preziti XB1 pak budou dulezite finance: pocet predplatitelu a zaroven lakava nabidka cilene reklamy. Osobnej sem zvedav, jak se to vytribi. Vlado slibuje take vetsi miru komunikace se ctenari na webu. Myslim si, ze by bylo chytre oslovit cleny diskuzniho klubu na Lopuchu...

Souhlasim. Chtelo by to vice sci-fi a mene fantasy. Recenze her tam nepatri. Recenze jako takove bych omezil. Je jich vsude vic nez dost.

Docela mi chybi drivejsi rubrika zakazane technologie. 

Mozna by se vyplatila vetsi podpora zacinajicich a mene znamych autoru. 

Je tu jeden rozdíl - první ročníky vybíraly ze zlatého fondu, nynější vybírají z tvorby posledních let.  Nicméně zejména posledních pár let šla kvalita zahraničních povídek nahoru. Což ovšem člověk listováním v trafice nezjistí, neboť leckdy jsou ta jména v českých krajích téměř neznámá.

Na sci-fi je hezké, že je téměř nedefinovatelná ("Něco je jinak" není definice) a proto nemá hranice. A experimenty, kdy se autor vydává tam, kde nikdo před ním nebyl, jsou přirozenou součástí sci-fi.

Milý pane Juraxi!

Berete mi slova z úst - přesně jste popsal výtky na adresu Ikarie (z posledních let), jež s Vámi rovněž sdílím: všeobecně úbytek sci-fi; dále úbytek literatury kvalitnější, propracovanější, přemýšlivější - prostě zajímavější (ale čas od času se v tom úhoru objeví zlaté zrno!); řídnoucí objevná a obsažná publicistika; čím dál horší, jednotvárnější obálky; a zvláště pak katastrofální úroveň autorů českých; experimenty s křídovým papírem a "údernou" grafikou však byly naštěstí jen krátkodobé (navíc si je nepochybně vynutil zlopověstný vydavatel MF - ať zpráchniví jeho kosti zaživa!). Nicméně na rozdíl od Vás jsem si nepřestal Ikarii kupovat, nechtěje se nechat připravit o ten každoměsíční rituál u stánku PNS... Je sice pravda, že už dlouhé roky si ročníky nearchivuji kompletní (to jen těch několik prvních), ale několik málo čísel za rok (a v nich několik málo vskutku skvostných povídek) si toto privilegium zasloužilo. A nyní nezbývá než doufat, že s náhlou změnou - snad - dojde i k nějaké výraznější revitalizaci, přibude čerstvé krve do žil. Já nyní každopádně zažívám (v souvislosti s problémy s distribucí prvního čísla XB-1) podobné vzrušení jako tehdy v červnu památného roku 1990... (ačkoli, mám-li být upřímný, tak intenzivní už to samozřejmě není). Hlavně aby nezmizela radost!

Buďte zdráv!

S upřímným pozdravem

Tomáš Stejskal

Ikarie mi bude chybět, byla to dobrá holka a prožili jsme spolu pěkný kus života. A jak to tak s holkama bývá někdy pobavila, někdy otrávila...ale nesouhlasím s Jurou že by měla klesající kvalitu. A recenze ať už na filmy, knihy nebo i hry si přečtu rád, i když povídkám dávám přednost. Každopádně držím palce ať je XB 1 důstojnou nástupkyní a hlavně ať to nový vydavatel vydrží s tímto jistě ne masovým periodokem aspoň tak dlouho jako Mladá fronta. A redakci přeji ať se nenechá otrávit a dál pokračují ve své skvělé práci...myslím že je nás slušný houf co jsme jim za ní vděčni ;-)

Ikarie mi bude chybet - kupoval jsem ji od pocatku ...

pak uz jenom sporadicky - citelny ubytek sci-fi na ukor ruznych fantasoidnu (ne zeby to bylo vsechno spatne, ale mam radsi to klasickou cistou ...), a zabilo to uplne 'nedavne' rapidni zvyseni ceny. sice pochopitelne, ale prece jenom ... 

vim, ze delat mensinovy zaner je docela tezka vec, hlavne v dobe, kdy tech zdroju je poskromne (lidskych i materialnich: ve smyslu obsahu a i ve smyslu penez na vydavani a vyplaceni za odvedenou praci), ale prece jenom - mainstream nedokazu cist (takovej osvedecenej mix 'in' temat jako sex, magie, trocha napeti s hororovymi prvky ...)

XB-1 je (pro mne) logickym pokracovanim puvodneho smerovani ...

tak drzim palce a jsme zvedav

:)

Když mi dnes místo Ikarie přišel poštou časopis Lidé a země spolu s vyjádřením Mladé fronty, že Ikarii přestala vydávat, byl to pro mne šok. Zkrátka a dobře: Fascinující fauna na Filipínách se neukázala tak fascinující jako sci-fi povídky, recenze knih a filmů a další články oblíbeného časopisu. O to více jsem rád, že jsem se na internetu dopátral tohoto sdělení. Přeji staronovému časopisu všechno nejlepší a redakci plno sil do další práce.

který jakoby z oka vypadl tomu mému:-)) Jen ještě dodám, že jsme si se ženou nejdřív hezky zanadávali.

Dobrý den, pane Hrdličko,

to vyjádření mě by zajímalo. Pochopil jsem, že se předplatné nevrací, ale místo toho dostanete časopis Lidé a země? Nebo tento časopis byl míněn jako omluva?

Dobrý den.

Ve sdělení bylo, že předplatné je převedeno na titul Lidé a země a jako bonus bylo toto předplatné prodlouženo o 3 měsíce. Zároveň je zde možnost napsat jim o jiný titul, pokud bych o Lidé a země neměl zájem. Předplatné jde převést na jakýkoli časopis MF a to nehledě na cenu. Aspoň že tak.

Za dobíhající předplatné MF poslala časopis Lidé a Země s tím, že jako omluvu přidají 3 čísla nad rámec předplatného. Také je možná změna na jakýkoliv jiný časopis ze stáje MF, či předplatné úplně zrušit a nechat si vrátit poměrnou část. Já osobně jim L&Z posílám zpět, na nějaké jejich náhrady nejsem zvědavý

Ja taky. A taky jim napisu ze ty 3 mesice navrch jsou stejne zlodejna i kdybych o ten novy casopis mel zajem, protoze je o polovinu (50,-) levnejsi nezli Ikarie...

L+Z není o polovinu levnější. Předplatné Ikarie stálo 45 korun za jedno číslo (540 na rok). Ale stejně je Mladá Fronta velkej [censored], měli nechat doběhnout alespoň ročník. Co by jim to jedno číslo navíc udělalo.

Už skokové zdražení časopisu na stáncích nevěstilo nic dobrého. Asi podle modelu nejdřív zdražíme, a když to lidi přestanou kupovat, tak to zrušíme, protože to lidi přestali kupovat...

Uvidíme, co přinese XB-1.

Souhlas se záměřením na sci-fi technoidní obsah, fantasy jen s mírou - ale bude to obtížné, zdá se, že fantasy je v současné době komerčně úspěšnější.

Zkuste na novém webu uvažovat i s možností (placených) e-knih pro e-čtenáře s čtečkami.

kazdy rok dostavam od manzelky pod stromecek predplatne => jen letos to bude xb-1

scifi vs fantasy> u mne vyhrava scifi

grafika> celou vyhodit, nechat jen text

Také jsem včera otevřel podivně malý igeliťák a z něj vypadl časopis Lidé a země, který jsem nechtěl, a dost podivný dopis od MF. Takový postup je vskutku podivný a nedůstojný pro zásadní vydavatelský dům, kterým chce MF (mimo jiné po akvizici Cpressu) jistě být. Takhle se zodpovědný vydavatel ke svým čtenářům nechová.
Padl na mě těžký splín, vzpomněl jsem si na dobu studií, kdy jsme se scházeli v Radiopaláci či v Polské ulici, na balíky růzkých samizdatových vydání, které mám stále pečlivě uloženy, a mezi nimi i první undergroundová čísla Ikarie XB-1, která se pak po změně poměrů (konečně) brzy překlopila v regulérní časopis. Také mám všechna čísla Ikarie a nikdy je nevyhodím. A tohle teď mělo skončit.
Protom jsem byl nesmírně rád, že Vlado a spol. nesložili zbraně a jedou dál. Děláte to dobře! Držím palce.
A každopádně: Věrni zůstaneme!!!

 

Zdravim!

Nebudu se opakovat - maly igelitak ve schrance a nasledne pocity: jako u predrecniku :-( Kdyz jsem nasel tuhle stranku, byl jsem fakt rad - jednak, ze se neco dozvim, jednak ze Ikarie pokracuje. Zaplatpanbuh - je to tak nejak soucast meho zivota a tradice by clovek nemel ztracet. No a v tom rozcileni jsem jeste napsal na MF (nejakym papalasum z http://www.mf.cz/kontakty/vedeni-spolecnosti/) ze se nezachovali hezky. Tesim se na stejne ctivo v novem kabate!

JJ

Ikárii mi ukázal kamarád, líbila se a od 09/1993 jsem ji začal pravidelně kupovat. Za celou tu dobu mi utekly snad jen dvě čísla, jinak jí mám komplet. Mnohdy jsem nestihl přečíst, a tak si slibuji, že až jednou v důchodu... I přes zvyšující se cenu jsem nikdy nerezignoval. Letos v září jsem dostal předplatné jako dárek k narozeninám :D

Přišla obálka z MF - přečtu "dovolte abychom Vám poděkovali...", přeskočím očima na tučný text :Jako bonus bude...", dál nečtu listuju časopisem Lidé a země s pocitem, že mě chtějí urvat k předplatnému dalšího titulu. Lidé a země je docela dobrý, ale objednat ho nechci. Vracím se k dopisu - ŠOK!!! Ikárie končí??? - To je blbost. Hledám na webu a přichází úleva po přečtení Vladova článku. Do diskuzí moc nepřispívám, ale tohle jsem okomentovat musel.

Držím palce redakci ať záměr vyjde a my máme co číst. Hned v pondělí budu obíhat s nadějí trafiky, snad naleznu co  hledám - XB1

Právě jsem se dočetl, že XB-1 vydává Laser. Zdá se, že vesmír je zase v rovnováze :)

Predplatne jsem mel do 12/2010 a kazdy den cim dal nervozneji kontroloval schranku. Uz se mi jednou stalo ze Ikarie nedorazila, takze jsem se chystal volat na help linku MF, odkud mi minule promptne dorucili nahradni vytisk. Od MF mi zadny "nahradni" casopis ani vysvetleni neprislo.

XB-1 si zrejme zase predplatim, jen musim rici, ze to neni ani prvni ani zrejme ani posledni zanik casopisu, ktery jsem zazil - byl jsem u zacatku i konce FIFO, ZXM nebo Excaliburu. Ikarie byla stalice v rozbourenem mori, ale od zacatku roku bylo jasne, ze se lod zacina houpat. Ac to nebude znit hezky, prilis neverim ze to dopadne dobre, i kdyz bych byl rad, ale v dnesnim 160 znakovem svete...

Jednou z moznosti pro Ikarii by mohly byt elektronicke ctecky, ktere se nyni hodne rozsiruji. Asi by nebylo od veci se s tim svezt.

Omlouvám se, že jsme na Ikarii na tolik zanevřel, a na druhou stranu jsem rád, že s emi pdoařilo umístit povídku do posledního čísla, když už jsem neuspěl v číslem prvním ale až čtvrtém. Přeji čsopisu XB-1 mnoho úspěchů.

Díky za Vaši povídku, byla skvělá. Jakmile jsem v Ikarii viděl povídku s Vaším jménem, pustil jsem se do ní jako do první.

Díky za uznání, tímto slibuji, že i časopis XB-1 hodlám hojně zásobovat (pokud ovšem redakce uzná, že jsou poovídky tištitelné).

Určitě zůstanu věrný Ikarii, ať už se bude prodávat pod jakýmkoli názvem. Ono výše zmíněné prodloužené předplatné MF ať si strčí.... smiley

MF jsem slušně požádala o vrácení peněz za pět čísel Ikarie, která od nich už nedostanu. Neodpověděl mi nikdo. Evidentně gramotnost asi nebude jejich silná stránka.

Pak jsem koukala na zdejší diskusi a tak příšerně a ukrutně mě to naštvalo, že jsem jim napsala znovu a stále se snažila být slušná. Ovšem použila jsem fráze jako "chováte se sprostě," "nevracíte dluhy" a " úplatky za přízeň v podobě jiných časopisů neberu."

Žádný z produktů MF mi nestojí ani za to, abych si jím podložila toaletní papír, proč mají natvrdlí zaměstnanci vydavatelství tu drzost myslet si, že bych je četla?

Je dobře že nás fanatiků je víc, první- poslední i všecny ostatní čísla Ikarie mám a doufám že nový časopis bude stejně dobrý, ne raději lepší. Přeji staronové redakční radě hodně ůspěchů. Každopádně tak jak se zachovala MF je pěkně sprosté, přestávám kupovat její noviny. Vřele doporučuji i ostatním.

Po vybalení té neumělé kopie časopisu National Geographic a přečtení sdělení MF, že vydávání Ikarie končí, jsem v posledních číslech Ikarie začal hledat (ještě jsem je nestihl přečíst) nějakou zmínku o změně vydavatele a velmi se podivil, když tam nebyl jediný náznak. Tohle MF opravdu přehnala, takhle rychle ukončit vydávání skvělého časopisu. Nechápu, proč MF nechtěla pustit název a logo - to vypadá na cílenou likvidaci. U MF tímto samozřejmě končím a na jejich infolince budu chtít vědět, proč se zrušení odběru musí provést písemně poštou, kdežto změna odebíraného titulu je možná e-mailem.

Velmi mě potěšilo, když jsem se dostal na tuto stránku a zjistil, že Ikarie metamorfuje do XB-1. Už se těším na první dvěstěčtyřicátéosmé číslo a doufám, že bude na stáncích k dostání. Vzpomínám ještě na časy, kdy sehnat Ikarii nebylo vždy jednoduché - čtu vás od roku 1993.

Obsahová stránka Ikarie mi po celou dobu víceméně vyhovovala. Až na už několikrát zmíněné "barevné" období - to byl krok stranou :) V nové Ikarii bych klidně postrádal rubriku Digi aréna - recenze počítačových her. Co se týče poměru sci-fi ku fantasy, tak se přikláním k převaze sci-fi. A jsem docela zvědav, jak se změní grafická (a typografická) stránka časopisu. Typografie v Ikarii někdy dostávala pořádně zabrat :)

(Ikarii) XB-1 přeji štastný start.

Stránky

Přidat komentář