LITERATURA+PR: Nakladatelství Triton doporučuje pod stromeček

Článek od: Renata Heitelová - 28.11.2010

Nevíte, co koupit přátelům, rodině či sobě k Vánocům? Zkuste si vybrat z nabídky nakladatelství TRITON, které ještě v prosinci chystá v edici TRIFID k vydání román Krásní Scotta Westerfelda, třetí díl série o čaroději Harrym Dresdenovi Temná hrozba, poslední díl trilogie Černých drahokamů Královna Temnoty, Lukjaněnkova Trixe Soliera, Megapolis Miroslava Žambocha či třeba Magazín F& SF. I mezi již vydanými tituly je však z čeho vybírat:

Scott Westerfeld: Oškliví

Motto: Ve světě mimořádné krásy je každý normální ošklivý.
Anotace:
Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava.
Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…

Redaktorka MJ o knize:
Kniha pro mládež, ale mohou ji číst i dospělí, aniž by obraceli oči v sloup. Z příběhu samotného jsem byla nadšená, ale také z otázek, který vyvolal - Jakou cenu má přátelství? Zrada? Je bezchybná krása výhrou? Nemá snad diktát těch „mocných“ svůj skrytý důvod, než je vidět na první pohled? Je tam něco, s čím by se dnešní mladí mohli ztotožnit...

Peter V. Brett: Démonský cyklus (Tetovaný + Pouštní Kopí)

Anotace ke knize Tetovaný:
Noc co noc přicházejí s tmou jadrnci - démoni, kteří na sebe berou děsivou podobu i podstatu. Planou sžíravou nenávistí k lidstvu, vládnou nadpřirozenou silou a mocí. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské stádo, které se před nimi skrývá za magickými chranami - mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím a ochrana děsivě křehká.
Kdysi bojovali lidé s jadrnci za rovných podmínek a zastavili je. Jenže ty dny jsou dávno pryč. Démoni sílí, zatímco lidí díky každonočním útokům ubývá.
Nyní svítá lidstvu naděje. Tři mladí lidé, kteří přežili krutý démonský útok, se odváží o nemožné - vystoupí zpoza křehkého bezpečí chran a riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti.
Arlen přinese jakoukoli oběť za svobodu. Truchlivá životní pouť ho dovede až za hranice lidské moci.
Rojer, zmrzačený démonem, který mu zabil rodiče, hledá útěchu v hudbě - a objevuje, že hudba může být stejně tak útočištěm jako zbraní.
Krásná Leesha se stane obratnou léčitelkou, ale lektvary mohou i ublížit…
Společně budou čelit noci.

Anotace ke knize Pouštní Kopí:
Pouštní Kopí, pokračování románu Tetovaný, líčí střet dvou kultur, dvou světů. V jednom z nich, pohlceném válkou s démony, je nejvíce ceněna schopnost bojovat a život jednotlivce je bezvýznamný, druhý si lidského života váží nadevše a brání každého člověka. Ano, Osvoboditel přichází, ale který to je?
Arlen narozený do světa spoutaného strachem z démonů se rozhodl vzepřít osudu. Stal se z něj Tetovaný, osamělý bojovník, na něhož lidé hledí jako na spasitele. Arlenovou snahou je však lidem dokázat, že každý je za svůj osud i život zodpovědný především sám.
Kdo je tedy bojovník z pouště, který sám sebe prohlásil za Osvoboditele a vydal se na válečné tažení s cílem sjednotit národy v boji proti démonům? Kdo z nich má větší šanci, když démonské řady rovněž posilují…?

MJ o knize:
Spisovatelsky mistrovsky odvedené řemeslo, precizně propracovaný příběh i psychologie tří hlavních postav... V některých postavách poznávám rysy sebe samé, i mých přátel.

Anne Bishopová: Trilogie Černé drahokamy

Anotace k 1. dílu Dcera čisté krve:
Co kdyby existovala kultura vycházející z temné strany fantazie? Jakou by měla morálku a měřítko hodnot? Co kdyby tato kultura byla ve své Temnotě velice elegantní a byla by stejně něžná jako výbušná, vášnivá a násilná? Co kdyby ženy byly dominantním rodem, kterému by agresivní a inteligentní muži-válečníci sloužili?
Před sedmi sty lety černá vdova prožila mystické vidění a z pavučiny jejích snů a vizí vzešlo starodávné proroctví.
Nyní se říše Temnoty připravuje na příchod Královny, která bude vládnout mnohem větší mocí a silou než samotný pán Pekla. Ale Královna je ještě mladá, přístupná všem vlivům a korupci.
Kdo ovládá Královnu, ovládá i Temnotu.
Za trilogii Černých drahokamů získala Anne Bishopová v roce 2000 Cenu Williama J. Crawforda pro začínající autory žánru fantasy.

Anotace k 2. dílu Dědička Stínů:
V tomto násilném, vášnivém i temném světě fantazie vládne čistá krev – rasa čarodějnic a princů válečníků, jejichž síla se ukrývá v magických drahokamech. V druhém díle trilogie Černých drahokamů se sny říše Temnoty o osvoboditelce konečně stávají skutečností.
Čistá krev čekala staletí na příchod Čarodějky, živoucí nositelky magie. Někteří ji považují za mýtus, další odmítají uvěřit, zatímco někteří se těší, že ji využijí jako loutku pro své vlastní temné záměry.
Jaenellina fyzická zranění vyléčí pouze čas. Křehká mysl je jen stěží schopna ochránit ji před hrůznými vzpomínkami z dětství. Nic ji však nemůže odvrátit od jejího osudu, který bude naplněn, až se vzpomínky vrátí a magie dozraje. Jaenellin bude donucena přijmout svůj úděl. V ten den se říše Temnoty dozví, co to znamená, když vládne Čarodějka...

MJ o knize:
Trilogie, která mě zaujala z několika důvodů - netradiční rozdělení mužských a ženských rolí, poetický styl, propracovaný svět, magie i erotika. Pro věk 15+.

Jim Butcher: Bláznivý úplněk

Anotace:
Harry Dresden, jediný čaroděj v Chicagském telefonním seznamu a konzultant pro paranormální jevy, se potýká s osobními i finančními těžkostmi. Po posledním případu se stále ještě neobnovily dřívější důvěrné vztahy s poručíkem Murphyovou, šéfkou Zvláštního oddělení policie. Ta se na něho obrací s žádostí o pomoc v případě vlkodlaků, sérii podivných vražd, k nimž dochází vždy kolem úplňku. Jakmile je objevena mrtvola mladé ženy v čarodějnickém kruhu, stává se z Harryho Dresdena hlavní podezřelý a musí se postavit nejen „temným“ silám, ale i agentům FBI a pouličnímu gangu.

MJ o knize:
Hlavní postava, Harry Dresden, je sympatický chlápek, kterého byste i přes jeho práci čaroděje a schopnosti s tím související rádi měli za kámoše. Zajímavé příhody, vtipné a ironické hlášky a čtivá ich-forma vyprávění, kterou mám osobně velmi ráda.

Miroslav Žamboch: Megapolis

Anotace:
Megapolis – město zdánlivě bez konce, obydlené lidmi i Figurami: Sherlockem Holmesem, bankéřem bankéřů Conanem, ninja želvami i jejich úhlavním nepřítelem Trhačem a dalšími.
Figury s městem spolu hrají podivnou hru o vlastní duši, hru, jejíž pravidla dokonale nezná ani její rozhodčí.
M. M. Dexter je soukromý detektiv, jedna z Figur, obyčejný člověk až na jediné: Musí přijmout každého klienta ochotného zaplatit požadovanou částku. To ho někdy staví proti vlastním přátelům, po bok těch, které nenávidí. Někdy je snazší umřít než žít dál.
Pitoreskní, bizarní, paranoidní svět – nevhodné pro ty, kteří mají rádi Medvídka Pú, vhodné pro ty ostatní.

MJ o knize:
Souhlasím s větou v anotaci ke knize - pitoreskní, bizarní, paranoidní svět. Mám ráda povídky a pocit, jako by mě někdo čapnul za vlasy a já se ocitla přímo uprostřed děje, je pro mě u knihy důležitý. Megapolis to splňuje. Scéna na tanečním bále je přesně taková.

Arkadij a Boris Strugačtí: Stalker

Anotace:
Dnes již klasický román bratří Strugackých nás zavádí do Pásma – tajemné oblasti u městečka Harmondu, kde se dá objevit mnoho podivných, ale někdy smrtelně nebezpečných úkazů, předmětů a anomálií. V Pásmu se dá rychle zbohatnout, ale ještě rychleji zemřít… Přesto se noc co noc stalkeři odvažují dál a dál. Cena je ovšem vysoká. A zaplatit musí všichni. Někde v samotném srdci Pásma je však možná skryta naděje…

MJ o knize:
Dnes již klasický román bratří Strugackých. Příběh, který by neměl být zapomenut.

Pokud máte mladší sourozence, doporučuji také knihy Modrý Poťouch a Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my, obě od Miloše Kratochvíla. Knihy pro děti, doplněné malebnými ilustracemi Markéty Vydrové. Po grafické i obsahové stránce velmi působivé.

Další doporučené tiituly edice Trifid naleznete zde.

Přidat komentář