RECENZE: Roger Zelazny, Tvorové světla a temnoty

Článek od: elho_cid - 08.04.2011

Roger Zelazny byl asi první autor fantastiky, který zcela běžně a takřka organicky ve svých dílech volně kombinoval prvky sci-fi, fantasy a hororové literatury. Už v šedesátých letech objevil postupy, které mnohem později determinovaly populární „New Weird“.

Tvorové světla a temnoty jsou Zelaznyho ranou prací. Publikováni byli v roce 1969, ale po dlouhém pobytu v šuplíku. Teprve poté, co si Zelazny udělal jméno na jiných vynikajících, byť méně odvážných knihách, publikoval na radu svého kolegy z branže Delanyho i tento experimentální text. Jako mnoho jiných uměleckých děl předbíhajících svou dobu si i Tvorové světla a temnoty dlouho počkali na svůj kultovní status.

Mě osobně na tuhle knihu upozornila stejnojmenná skladba polské metalové kapely Vader, hudební pocta této pozoruhodné knize.

Na „Tvorech“ je znát, že neprošli velkými redakčními úpravami. Autor neměl původně v plánu text publikovat, šlo mu o jakési slohové cvičení a ryzí experiment. Některé kapitoly mají jen několik málo řádek, jiné jsou ve verších a nebo nabývají podobu divadelního scénáře. Přes volnou formu je patrná promyšlená dějová linie a Zelazny jakoby mimochodem vytvořil na relativně malé ploše útlého paperbacku skvělou atmosféru. Je osvěžující si přečíst román, který je nejen plný originálních nápadů a myšlenek, ale navíc neobsahuje nadbytečnou slovní vatu (Zelazny nebyl koneckonců finančně motivován vatu přidávat). Jen opravdu velký autor takhle píše do šuplíku.

Představte si nějaký „Souboj titánů“ s bohy z egyptského panteonu, přičemž tito bohové možná jsou, možná nejsou opravdu nadpřirozené bytosti. Magie a technologie splývají. Téměř neomezenou mocí a po dlouhá tisíciletí vládnou vesmíru, nebo o vládu nad ním bojují. Jsou to bytosti tajemné, tvorové světla a temnoty, nelidští vládci nad životem a smrtí. Stojí vysoko nad kategoriemi dobra a zla, třídit je na klaďasy a záporňáky by bylo jako soudit přírodu. Sledujeme pokus jednoho z nich zvrátit křehkou rovnováhu síly a snahy ostatních postrčit a pozměnit tuto novou  nerovnováhu ve vlastní prospěch. Celé vyprávění je prodchnuté patosem a mystikou, sledujeme vznik nové superhrdinské báje. Bohové a titáni bojují, nenávidí a milují jako lidé, jen tisíckrát silněji.

Nový mýtus je navíc oživen několika neegyptskými postavami, neméně zajímavými. Zelazny ani při psaní čistě pro radost nezapomíná, že postavy musí mít zapamatovatelné charaktery a jasné motivace, jakkoli je atmosféra založená hlavně na tajemnu a pocitu úžasu.

Jestli se bojíte, že atmosféra a mystično jde na úkor děje, tak asi zbytečně. Dějová linka je zamlžená, ale silná a závěr nejde tolik do ztracena, jak jsem se obával, ale končí důstojnou pointou.

Michaelu Broncovi se pro české vydání téhle knihy těžko hledal překladatel. Dovedu si představit, že zejména pasáže popisující magické rituály byly zřejmě extra náročné (ale je to nádhera). Musím překlad pochválit a hlavně ocenit nakladatele, který si na kvalitních překladech zakládá a věnuje jim takovou pozornost (jakou u „klasiků“ Zelazny rozhodně neměl).

Knihu musím doporučit hlavně fanouškům New Weird vlny, ale stejně tak všem zájemcům o netradiční a experimentální SF, jakou produkovali vedle Zelaznyho také třeba Lem nebo Dick. Kdo očekává lehké dobrodružné čtivo, asi lépe pochodí jinde. Na druhou stranu i čtenář oddechové SF by Tvory mohl zkusit, nejsou až tak nároční, jsou napínaví a zajímaví, a dají se přečíst za odpoledne.

Tvorové světla a temnoty /Creatures of Light and Darkness/
Zelazny, Roger

Nakladatel: Straky na vrbě
Překlad: Kateřina Hejlová, Michael Bronec
Obálka: Tomáš Kučerovský
Redakce: Michael Bronec, Richard Podaný
Rok vydání: 2011
Počet stran: 228
Rozměr: 105 x 165
Provedení: paperback
Cena: 185 Kč

Komentáře

Přidat komentář