LITERATURA+PR: Frank Schätzing, Limit

Článek od: Anonym - 13.04.2011

Krátká anotace

2025

Průkopnické technologie vnesly revoluci do kosmických letů. Američané i Číňané v neúprosném závodě těží hélium 3 – prvek, jenž má vyřešit všechny energetické problémy světa. Tou dobou má detektiv Owen Jericho vypátrat v Šanghaji zmizelou čínskou disidentku Jo-jo. Co na první pohled vypadá jako rutina, je pouhou předehrou k hrůzostrašné honičce, neboť jak krásná, tak zároveň únavná Číňanka je držitelkou přísně střeženého tajemství a není si jista životem. Stopa vede kolem zeměkoule – a na Měsíc, kde skupina kosmických turistů učiní nebezpečný objev.

Dlouhá anotace

Květen 2025

Zásobování zeměkoule energií se zdá být zajištěno poté, co USA začaly na Měsíci těžit prvek helium 3. Průkopnické technologie gigantického koncernu ORLEY ENTERPRISES způsobily revoluci ve vesmírných letech. Američané i Číňané se v bezhlavém závodě snaží vykolíkovat své dílce na družici Země.

Zatímco výstřední šéf koncernu Julian Orley vyráží s houfem prominentních hostů na zábavní cestu vesmírem, detektiv Owen Jericho, kterého nešťastná láska zahnala do Šanghaje, má vypátrat zmizelou disidentku Jo-jo. Co na první pohled vypadá jako rutina, je pouhou předehrou k hrůzostrašné honičce z Číny přes Rovníkovou Guineu a Berlín do Londýna a Benátek. Ještě někdo se totiž zajímá o Jo-jo, která se zjevně stala držitelkou přísně střeženého tajemství a není si jistá životem.

Jericho a krásná Číňanka se ze všech sil snaží dostat na stopu protivníkovi, jenž si v ničem nezadá s fantomem. Detektiv i disidentka svádějí zoufalý boj o přežití proti převaze špičkově vyzbrojených zabijáků v době, kdy nadnárodní koncerny berou politikům žezlo z rukou. Pátrání, kdo vlastně tahá za nitky, vede skrz zmatené žoldnéřské války, mocenské boje o ropu a alternativní energie, o nadvládu nad vesmírem – až na Měsíc, kde se Orleyho cestovatelská skupina octne tváří v tvář smrtelnému nebezpečí.

O autorovi:

V roce 1969 bylo Franku Schätzingovi (1957) dvanáct a díval se v televizi na první přistání člověka na Měsíci. Tehdy se rozhodl, že na něj při první možné příležitosti poletí také. Program Apollo byl předčasně ukončen a Frank Schätzing dobu do obnovení letů překlenul studiem komunikace, učil se na klavír a na kytaru, zpíval a hrál v řadě kapel. Stal se reklamním textařem a počátkem 90. let založil s přáteli v Kolíně nad Rýnem reklamní agenturu Intevi, kde 15 let působil jako kreativní ředitel.

Schätzinga silně ovlivnil film, zejména dílo Stanleyho Kubricka, a tak začal psát  své „knižní filmy“. Po historickém debutu Satan a smrt následoval v roce 2004 thriller z mořských hlubin Vzpoura oceánů, jímž se mezinárodně proslavil. Kniha byla přeložena do 27 jazyků, prodána v milionech výtisků a poctěna řadou cen. Mj. literární cenou „Corine“ a „Cenou za německou science-fiction“.

Čtyřicet let po legendárním prvním kroku Neila Armstronga si i Frank Schätzing splnil sen a konečně odcestoval na Měsíc - románem Limit, nad jehož scénářem velice blízké budoucnosti se tají dech.

Euromedia Group vydala autorovy bestsellery Vzpoura oceánů, Zprávy z hlubin, Satan a smrt a Nehlučně.

Autor: Frank Schätzing
Název: LIMIT
Vyšlo: březen 2011, Knižní klub
Redakce: Ivana Parkmanová, Martina Adlová
Překlad: Vítězslav Čížek
Obálka: Miloslav Disman
Počet stran: 1176
Rozměr: 145 x 227, přebal
ISBN 978-80-242-2882-2
Doporučená cena (KK i volný trh):  pro členy KK 439 Kč, volný trh 539 Kč

Komentáře

Přidat komentář