RECENZE: Star Wars: Boba Fett Omnibus

Článek od: Štěpán Jura - 21.04.2011

http://www.sarden.cz/storage/obrazky/3_2011/Bobaomnibus.jpgPrvní Star Wars Omnibus vyšel ve Spojených státech už před pěti lety. Teď již čítá Omnibusová řada 17. dílů a každý čtvrtrok vychází za mořem další (poslední At War with the Empire vyšel před měsícem a další plánovaný A Long Time Ago... Volume 4 má shodou náhod na obálce také Bobu Fetta). U nás vyšel první SW komiks nedlouho po revoluci, v roce 1992 ho vydalo nakladatelství AGcomics, měl 108 stran na extrémně nekvalitním papíře. Nedlouho po jeho vydání se ale po AGcomics slehla zem a my jsme museli na další komiksové příběhy z Hvězdných válek čekat skoro dvacet let! Až loni náš půst přerušilo nakladatelství BB/art vydáním v Česku po dlouhých letech druhého Star Wars komiksu a prvního českého SW Omnibusu vůbec, Stínů Impéria. Po půlroce tu máme další Omnibus, který se tentokrát věnuje tomu nejlepšímu lovci odměn, jakého galaxie kdy poznala. Mandalore, lovec odměn a „syn“ předlohy pro Klonovou armádu Republiky, který splní každou zakázku, pro kterou si ho najmete. Pokud na jeho nelevné služby máte dostatek kreditů... Za svůj život Boba splnil nespočet úkolů. Na devět těch nejnebezpečnějších, nejzajímavějších a nejdobrodružnějších se teď můžeme společně podívat.

S Boba Fett: Nepřítel Impéria (Boba Fett: Enemy of the Empire) se už možná některý český fanoušek Star Wars mohl setkat díky fan překladu v PDF, který na internetu již pár let koluje. Je jedno, kolikrát jste již příběh četli, Nepřítel Impéria stále patří spolu s Dvojím pohonem zkázy k nejoblíbenějším komiksům o Bobovi, a tak to asi i zůstane. Název je možná poněkud zavádějící, nepřítelem Impéria není Boba Fett, ale jeho cíl, bývalý imperiální plukovník úderných oddílů Abal Karda. Ten se nejenže znelíbil Impériu, ale přímo samotnému Darth Vaderovi, který si na jeho likvidaci najímá toho nejlepšího z nejlepších. Samotného Bobu Fetta. Ten rychle zjišťuje, že práce pro Vadera není až taková výhra, temný lord nepřipouští selhání. Ani splnění zadaného úkolu nemusí vždy temného pána uspokojit... Rychlý a poutavý příběh spolu se zajímavou kresbou nám už na začátku Omnibusu nastaví laťku kvality pořádně vysoko. Navíc s překvapivým koncem a humornými vložkami, o které se postaral řád Pesimistů.
Kresba: 4/5 Příběh: 5/5 Fett factor: 5/5 Hodnocení: 5/5

Druhý příběh Podsvětí: Yavinská vasilika (Underworld: The Yavin Vassilika) nás na první pohled zarazí kresbou již zesnulého Carlose Meglia. Někomu možná ze začátku silná stylizace a pestré barvy nemusí sednout, ale jakmile se ponoříte do příběhu, mávnete nad tím rukou. Krásně totiž koresponduje s vtipným příběhem, plným komických situací. Do těch se dostanou hlavní hrdinové při plnění huttské sázky, kdo dokáže dříve obstarat starý artefakt, Yavinskou vasiliku. Tedy pokud se dá říkat hrdinové těm nejlepším pašerákům, podvodníkům a lovcům odměn v galaxii, jaké si huttové můžou dovolit. Vedle Boby Fetta (který v příběhu hraje spíš třetí housle) tu máme známé postavy z filmů jako například Hana Sola, Landa Calrissiana, Žvejkala, ale i slavné padouchy Expandovaného Universa jako Dengara, IG-88, Bosska, Zuckusse a nejhoršího lovce odměn v galaxii Greeda. Znalci EU si jistě v příběhu všimnou i spousty narážek na Trilogii o Hanu Solovi od Ann Carol Crispinové. Nemusíte se bát, tuhle vtipnou bláznovinu si užijete i bez větší znalosti světa Star Wars.
Kresba: 3/5 Příběh: 4/5 Fett factor: 2/5 Hodnocení: 3/5

Impérium č. 7: Oběť (Star Wars: Empire 7: Sacrifice) nám nabídne Bobu přesně takového, jak ho známe a chceme vidět. Nelítostný a tichý zabiják, který jde vytrvale za svým cílem, dokud ho neuštve. Co záleží na tom, že je to vůdce planetárního povstání proti Impériu, obklopený svou věrnou armádou. Krátký, ale velice výživný příběh, kde najdeme vše, co jako fanoušci Boby chceme.
Kresba: 4/5 Příběh: 4/5 Fett factor: 5/5 Hodnocení: 5/5

Někdo možná označí Impérium č. 28: Vrak (Star Wars: Empire 28: Wreckage) za nudný a zbytečný. Dle mě se jedná o naprosto skvělou, avšak nedoceněnou jednohubku. Boba Fett se vydává na opuštěný vrak hvězdného destruktoru pro skřínku, jež má pro svého majitele nedozírnou cenu. Musí si však pospíšit. Imperiálové hodlají vrak zničit, aby nepadl do Rebelských rukou. Bez ohledu na to, jestli je někdo na palubě. Co je ale na jinak tichém komiksu zajímavé, je až jeho konec. Ten je vážně dojemný a snad poprvé jsem doufal, že Boba Fett poruší svoje zásady a dá svému cíli milost... Zajímavý je na něm i fakt, že původně mělo být 28. číslo Impéria o Maře Jade, ale z neznámých důvodů se od toho upustilo, a tak byl na koleně rychle vytvořen Vrak.
Kresba: 5/5 Příběh: 4/5 Fett factor: 5/5 Hodnocení: 5/5

V Omnibusu nejnovější počin z roku 2006 Boba Fett: Jatka (Boba Fett: Overkill) zaujme svojí neotřelou a svěží kresbou. Na planetě Troska, kde se příběh odehrává, dochází k přiostřování situace mezi místním vládnoucím rodem a imperiální vládou. Neřešitelnou situaci se odhodlá vzít do vlastních rukou mladý imperiální poručík Manech s tím, že najme Bobu Fetta. Když ale vypustíte do ulic Trosky válečníka v mandaloriánské zbroji, nemůže to dopadnout dobře... I v tak malém prostoru dokázal poručík Manech zaplést síť intrik, za kterou by se nemusel stydět ani Urnsor'isijský pavouk. Je škoda, že se zatím v žádném jiném příběhu postavy z Jatek neobjevily...
Kresba: 5/5 Příběh: 4/5 Fett factor: 5/5 Hodnocení: 5/5

V Boba Fett: Záchrana (Boba Fett ½: Salvage) se Boba vydá prozkoumat (a zachránit vše, co bude mít nějakou cenu) opuštěnou loď, jejíž SOS volání zachytil. Ovšem loď není tak opuštěná, jak na první pohled vypadá, a ten, kdo bude brzy potřebovat zachránit, bude sám Boba Fett! Krátký, ale napínavý příběh, kterému kazí atmosféru pouze fakt, že hlavním hrdinou je Boba. Být příběh o někom neznámém, u koho bychom nevěděli, jestli se z lodě smrti dostane, nebo ne...
Kresba: 4/5 Příběh: 3/5 Fett factor: 4/5 Hodnocení: 4/5

Věřím, že neexistuje moc fanoušků Boby, kteří by už někdy nečetli slavný příběh Boba Fett: Dva pohony zkázy (Boba Fett: Twin Engines of Destruction). Hned při jeho nalistování na vás dýchne závan nostalgie nad klasickou kresbou jak ze 30 let starých Marvelovských Star Wars. Boba Fett už není po událostech filmové trilogie tím, čím býval. Jeho hlavní zaměstnavatel Jabba Hutt je mrtvý. Zbytky Impéria se perou mezi sebou, než aby dávaly přehršel kreditů za Fettovy služby. A samotná Fettova pověst dostala hlubokou ránu poté, co byl shozen do Sarlacca a několikrát mu mezi prsty proklouzl Han Solo. A jeho pověst začne trpět ještě jednou věcí. Po galaxii se potuluje jiný lovec odměn v mandaloriánské zbroji, vydávající se za Fetta. S pomocí jediné osoby, které Fett může alespoň vzdáleně říkat přítel, lovce Dengara, se Boba vydá se svým dvojníkem vypořádat. Příběh je rychlý, má spád, obsahuje správný "Fett feel" a přesto, že je vám jasné, kdo v souboji Boba x dvojník vyhraje, autor dokázal do příběhu vpravit na konec jedno malé a nečekané překvapení. Z „one shot“ příběhů se bezesporu jedná o nejlepší počin v Omnibusu, který si svoji kultovnost jistě zaslouží.
Kresba: 5/5 Příběh: 5/5 Fett factor: 5/5 Hodnocení: 5/5

Boba Fett: Smrt, lži a zrada (Boba Fett: Death, Lies, & Treachery) obsahuje tři na sebe relativně navazující sešity Bounty on Bar-Kooda, When the Fat Lady Swings, Murder Most Foul. Ovšem hned po prvním pohledu na stránky příběhu vás napadne, jestli vám omylem do Omnibusu nevytiskli místo Boby některý díl Dark Empire. Grafický rukopis Cam Kennedyho je podobně jako v Dark Empire nezaměnitelný, ovšem dle mého, bohužel. Styl kresby by mi nevadil, ale barevnost je něco jiného. Všechna okýnka jsou většinou malována pouze jednou barvou (většinou zelená nebo modrá). Kresba tak sice dostává pěkný depresivní a „špinavý“ nádech, ale mně opravdu nesedla. Avšak věřím, že se jistě najdou fanoušci, kterým se líbit bude. Příběh je už na tom mnohem lépe. Relativně jednoduchý úkol, zabít vůdce pirátského gangu, rozpoutá řetězovou reakci dalších akcí, díky kterým je příběh plný oné smrti (mnohonásobné), lží a zrad (někdy i od samotného Fetta, což mi k jeho postavě moc nesedělo), které nese název příběhu.
Kresba: 2/5 Příběh: 4/5 Fett factor: 4/5 Hodnocení: 4/5

V Boba Fett: Agent zkázy (Boba Fett: Agent of Doom) Camm Kennedy dostal na pomoc Chrise Blytha, aby jeho kresbu vybarvil. Výsledek stojí za to a řekl bych, že kresba patří spolu s Overkillem k nejlepším. Příběh už tak dobrý není, i když se nám snaží servírovat etická dilemata, inspirovaná holocaustem. Rasa Gulmaridů byla spolu s jinými druhy Impériem odvedena ze svých domovů na loď smrti Azgoghk. Zde byli hned po příjmu slabí jedinci odděleni od zbytku a posláni do ionizační komory. Ti silnější mají to „štěstí“ dřít do úmoru, aby dříve či později skončili v peci nebo na stole šíleného lodního lékaře Murthého, libujícího si v různých „experimentech“ na vězních. Na zabití jejího velitele a šíleného doktora je za symbolickou částku sta kreditů najmut Boba Fett. Nedělá to za almužnu, že by snad litoval jejich oběti, ale pro jeho sarlaccem stále pochroumanou pověst. Po zajímavém úvodu s představením zvěrstev, dějících se na lodi, se „rozjíždí“ přímočarý děj o tom, jak Boba přijde a vybije celou loď. To vše za pomoci kostrbatých dialogů. Krásný rozjezd, povedená kresba, ale nakonec je poslední povídka Omnibusu spíše zklamání.
Kresba: 5/5 Příběh: 3/5 Fett factor: 3/5 Hodnocení: 3/5

O Omnibusu celkově se to ale říci nedá. Právě naopak. Devět povídek kombinuje tolik druhů příběhů a kresby, že přináší tolik variability, aby si v Omnibusu našel to svoje snad každý, kdo si ho pořídí. Navíc žádný příběh nejen, že není špatný, není ba ani průměrný. Omnibus můžu vřele doporučit ke koupi každému, kdo je po přečtení recenze stále na pochybách. Fandaloriáni ať nad ničím ani nepřemýšlí. Tohle prostě musíte mít! Někomu sice může přijít cena 990 kč za komiks hodně, ale musíte si uvědomit, že v Omnibusu máte příběhy z celých osmnácti sešitů. Po aplikaci jednoduché matematiky vám vyjde 55 korun na jeden. A to už se přeci vyplatí, vždyť se draží samotný Boba Fett!

Seznam příběhů
Star Wars: Boba Fett: Nepřítel Impéria
Scénář: John Wagner
Kresba: Ian Gibson, John Nadeau

Star Wars: Podsvětí: Yavinská vasilika
Scénář: Mike Kennedy
Kresba: Carlos Meglia

Star Wars: Impérium č.7: Oběť
Scénář: John Wagner
Kresba: Cam Kennedy

Star Wars: Impérium č.28: Vrak
Scénář: Ron Marz
Kresba: Adriana Melo

Star Wars: Boba Fett: Jatka
Scénář: Thomas Andrews
Kresba: Francisco Ruiz Velasco

Star Wars: Boba Fett: Záchrana
Scénář: John Wagner
Kresba: Carlos Ezquerra

Star Wars: Boba Fett: Dva pohony zkázy
Scénář: Andy Mangels
Kresba: John Nadeau

Star Wars: Boba Fett: Smrt, lži a zrada
Scénář: John Wagner
Kresba: Cam Kennedy

Star Wars: Boba Fett: Agent zkázy
Scénář: John Ostrander
Kresba: Cam Kennedy

Star Wars: Boba Fett
/Omnibus: Boba Fett/
Ukázka 1
Ukázka 2, Ukázka 3 (všechny z Nepřítele Impéria)
vydal: BB ART
překlad: Vlastimil Šprta
Obálka: Francisco Ruiz Velasco
Redakce: Jiří Pavlovský, Viktor Janiš
Vyšla 23.3.2011
stran: 496
Rozměr: 160 x 235
Provedení: hardback
ISBN: 978-80-7381-882-1
cena: 990 Kč

Přidat komentář